E.Eren KURNAZ

OPERASYON ŞART

E.Eren KURNAZ

      Milli maç arasını yeni teknik direktör ile değerlendiren Elazığspor,deplasmanda Manisaspor'a 2-1 yenilerek haftayı puansız kapattı. Ekonomik sıkıntılar yaşayan ve maç arifesinde 6 puanı silinen Manisa Spor karşısında pek varlık gösteremeyen takımımız, sahada oyun ve mücadele anlamında etkisiz kalarak otoriteleri şaşırttı.

     Cezalı Mehmet Yiğit'in yerine Sezgin'e, sakat Tatos'un yerine de Murat Kayalı'ya forma veren tecrübeli hocamız Kalpar, diziliş ve oyuncu tercihlerinde değişiklik yapmadı. İlk maç olma hasebi ile kadroya dokunmamanın izah edilir tarafı olsa da, sahadaki taktik anlayış, kazanma arzusu ve mücadeledeki yetersizlik teknik direktör değişikliğinden sonraki hava açısından oldukça sürpriz oldu. Manisa Spor yenilgisi her açıdan ders çıkarılması gereken bir maç olurken, Elazığ Spor için alınacak tedbirler, kadro tercihleri ve transfer yapılanması açısından milat niteliğinde olmalıdır.

     Bu maç bizlere gösterdi ki bazı oyuncuların dinlenme zamanları, bazı oyuncuların da Elazığ spor kariyerlerinin bitiş zamanı gelmiştir. Radikal kararlar almak şart olmuştur. Zira teknik direktör değişikliğinden sonra da düşüşün devam etmesi takımımızı hedeften uzaklaştıracaktır. Bunu öngörüp önlem almak, alınacak tedbirler ile de başarılı olmak, teknik direktörün farkını ortaya koyacaktır. Aksi halde yapılan teknik direktör değişikliğinin izahı karşılık bulmayacaktır. Aynı oyun sistemi, aynı oyuncu kurgusu ve düşük mücadele anlayışı, Kalpar'ın deneyimine ve geçmiş başarısına gölge düşürecek, Elazığ Spor'a da ciddi sportif ve maddi zarar verecektir.

     Maçın analizine bakacak olursak; psikolojik üstünlüğün yerini rehavete bıraktığı, vasat bir mücadele örneği ile izlediğimiz bir müsabaka oldu. Taç atışından gol yiyecek kadar konsantre olamamış bir takım, bireysel görevini unutarak rakibini kaçıran bir duran top ile gol yiyen bir takım, 2-0 yenik duruma düşüp buna reaksiyon gösteremeyen bir Elazığ spor vardı sahada. Kadro kalitesi bizden çok daha zayıf olan bir takıma karşı pozisyon bulamamak, baskılı oyun oynayamamaktı bütün isyan. İstek arzu yetersizdi evet ama taktik anlayış ve oyuna müdahale anlamında da yetersiz kaldık. Baskı kurmak için topun sürekli bizde olması gerekirken, biz orta sahada dönen topları alamadık. Organize atak başlangıçları yapamadık, kanatları kullanamadık. Kontra ataklardan pozisyon verdik ve savunma dörtlüsünü bir arada hiç göremedik. Oysaki rakip on kişi kalmış ve fizik olarak oyundan düşmüştü. Ahmet Aras, Merthan, Tom ve Sarpong varken Alparslan'ı da öne sürmek, orta sahada çok zayıf kalmamıza sebep oldu. Çok şükür ki son vuruşlarda beceriksiz olan Manisa Spor'lu oyuncular farkın açılmasını önledi. Rakip 10 kişi kaldıktan sonra tek oyuncu ile hücum yaparken biz 4 oyuncu ile bu tek oyuncuyu savunduk. Onur ve Sarpong ile sol taraftan tek hücum yapamazken ısrarla bu oyuncuları sahada tuttuk.

     Uzun lafın kısası, Onur'da ciddi düşüş var rotasyon şart, Sarpong hayalet gibi çok etkisiz rotasyon şart, Adem mücadele anlamında iyi ancak olgun futbol aklı yetersiz, rotasyon şart. Tom'da bir şeyler  var konuşmak şart, Ahmet Aras'a psikolojik destek şart, Kayalı ve Maranhao'ya fizik kondisyon şart. Disiplinli bir Alparslan ve Biarnason ayakta duran iki oyuncumuz. Mehmet Yiğit ve Tatos'un dönüşleri ile Tom ve Berk'in eski formlarına kavuşmaları yapılacak rotasyonda meyve verecektir.

SAYGILARIMLA

 

Yazarın Diğer Yazıları