E.Eren KURNAZ

NE KADAR ÇOK ELEŞTRİYORUZ

E.Eren KURNAZ

Ligin 8. haftasında deplasmanda Ümraniyespor ile karşılaşıyoruz ve 14 puan ile 2. sıradayız. Bu tabloyu sezon başı önümüze sunsalardı sanırım itiraz edecek kimse bulamazdık. 8. hafta sonunda yine 14 puanla 6. sırada ve liderden sadece 3 puan gerideyiz. Görünen resim bu, tablo karamsar olmadığı gibi oldukça parlak. Peki bu kadar fazla eleştiri niye?

Açalım biraz zihinler daha net, tablo daha gerçekçi olsun. Takımda istek arzu üst seviyede, arkadaşlık ve disiplin gayet güzel. Savunmada ikili stoperlerin uyumu ve bireysel performansları memnun edici, kanatlardan hücum etkinlikleri çok başarılı ancak; haftalardır eksik görülen noktalarda, beklenen dokunuşlarla düzelmelerin olmaması eleştirilerin temel kaynağını oluşturuyor. İkili ön liberolarımızın oyun kurmada eksik kalmaları ve iki bekimizin hücum anlamında yetersiz kalmaları, haftalardır görünen eksikliklerdi. Çaykur Rizespor maçında ikili ön liberoya yardım anlamında Tatos'u kullanan Altıparmak, bu maç için çözüm buldu ancak Ümraniyespor maçında bu anlayış fayda getirmedi. Neden getirmediği de çok açık. Birincisi savunma oyuncularımız ile en uçdaki forvet oyuncumuz arasındaki mesafenin fazla olması, ikincisi ise Ahmet Aras'ın ileride yalnız kalması Ümraniyespor maçına özgü tespitlerimizdi. Ama asıl problemin orta sahadaki oyun kuramama, organize atak başlatamama ve aşırı pas hatası yapma gibi eksikliklerin hala devam etmesi, çözüm bulunamaması yada o bölgedeki oyuncuların bireysel olarak yeterince faydalı olamamasıdır. İki bekimizin taktiksel anlamda hücuma katkı vermelerinin beklenmemesine rağmen, hücum katkılarının sıfır olması da cabası tabi. Ümraniye maçını analiz ettiğimizde, kaleci Soner, Alparslan ve birazda Adem ile Tom'un gayretleri dışında diğer oyuncularımız vasatı geçemedi.

Alparslan'ın son haftalardaki yükselişi, ortaya koyduğu performans ile sahanın yıldızı olduğu herkesin ortak fikriydi. Sahadaki 7 oyuncunun vasatı aşamamaları galibiyet için yeterli olamayacaktı bu çok açıktı. Ona rağmen 1 puanı koparmak başarı olacaktı ama yine son dakika gölü yiyerek sahadan mağlup ayrılmak takımın tadını kaçırdı. Sarpong'un ilk yarı boyunca çok etkisiz kalması, Elmar'ın aşırı top kayıpları göze batan önemli noktalardı. Rakiplerin Tom ve Tatos'a önlem planları, duran toplar dışında olmayan B planımız Ümraniye maçında elimizi kolumuzu bağladı. Sarpong-Berk değişikliği ile ikinci yarıda biraz daha etkili göründük.

Yalnız kalan Ahmet Aras yerini Merthan'a bıraktı ancak, O da yalnız kalınca faydalı olamadı. Bu iki değişiklik doğru hamleler olsa da Tom-Emre değişikliği, İbrahim Akdağ ve Cleyton gibi oyunculara sahip Ümraniyespor orta sahasını baz aldığımızda çok yanlış bir değişiklikti. Son çeyrekte orta alanı kalabalık tutup, dikine oyunla gölü bulabilecekken, yine bir kenar oyuncusu olan Emre'yi tercih etmek hataydı.

Neticede; ligin tepesindeki üç takımından 4 puan alarak, bu zorlu virajı başarı ile geçtiğimizi düşünüyorum.  Üstelik ikisi deplasman. Puan farkının açılmamış olması da sevindirici bir nokta.

SAYGILARIMLA

Yazarın Diğer Yazıları