Cengiz GÜLAÇ

TEBRİKLER SAYIN BAŞKAN

Cengiz GÜLAÇ

            Cumartesi günü Elazığ Barosu’nda genel kurul yapıldı. Seçimi sevgili meslektaşım Av. Mustafa Yentur ve ekibi kazandı. Başta Mustafa ağabey olmak üzere yönetime ve kurullara seçilen tüm arkadaşlarımı gönülden tebrik ederim. Başarılı olacaklarına gönülden inanıyorum…

            Genel kurulun mesleğimize yakışır şekilde geçmesini sağlayan tüm meslektaşlarımı, diğer aday arkadaşları da tebrik ediyorum. Sorunsuz, sıkıntısız bir seçim oldu.

            Eski Başkanımız Sayın Adnan Demir yaklaşık sekiz yıla yakındır Baro Başkanlığı görevini yerine getiriyordu. Netice de bu bir bayrak yarışı. Eski Baro Başkanımıza ve yönetiminde bulunan meslektaşlarıma emekleri için ayrı ayrı teşekkür ederim.

            Her nerede bir seçim varsa genelde sıkıntılar oluyor. Maalesef ülke olarak demokrasiyi halen daha içselleştirememişiz. Ancak hakkın, hukukun, seçim kültürünün ne demek olduğunu en iyi bilebilecek olan mesleklerin başında avukatlık gelir. Bu açıdan sorunsuz bir seçim geçirmiş olmamızdan ötürü ayrıca sevindim.

            Çiçeği burnunda Baro Başkanımızın en büyük vaatlerinden birisi hiçbir meslektaşın ötekileştirilmeyeceğiydi. Baro seçimleri iki yılda bir yapılıyor. Bütün meslektaşlarım bilir ki, her seçim yaklaştığında avukatlar arasında bir gerginlik olur. Hiçbir adayı kırmayayım, tarafsız görünmeye çalışayım… Derken, istemeden de olsa meslektaşlar arasında huzursuzluk yaşanır.

            Bu sıkıntı iki yıllık sürenin en azından dört yıla çıkmasıyla çözülebilir. Böylelikle hem uzun süre başkanlar hizmet şansı yakalar, hem de sürekli seçim temposu yüzünden insanlar gerilmez.

            Ancak özellikle Barolar Birliği ile büyük illerdeki baroların fazlasıyla politize olması yüzünden iktidarlarla avukatlar hep karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Bu çatışma yüzünden de hükumetler, sırf temsil makamında oturan insanlar yüzünden binlerce avukatın haklarını yasalaştırmaktan imtina ediyor. Olan avukatlara oluyor anlayacağınız.

            Bu açıdan bakınca Sevgili Mustafa ağabey hemen hemen her gurubu listesinde temsil ettirmeye çalıştı. Çok dengeli, tüm fikirlere eşit mesafede bir liste oluşturdu. En azından bu tavırla Baronun siyasete alet edilmeyeceğini hissettirmiş oldu bize. Zaten seçim konuşmasında da bu konunun altını hassasiyetle çizmişti.

            Seçim öncesi ve sonrası Başkanın konuşmalarında en çok hoşuma giden konu ise şu oldu…

            Yentur ısrarla “etkin ve etkili” barodan bahsetti. Her ne kadar meslektaşlarımızın sorunlarını öncelikli konu yapacağını söylese de, Elazığ’ın meselelerinde Baro olarak duyarsız kalmayacaklarını, şehri ilgilendiren konularda taraf olacaklarını ve ilimizin menfaati söz konusu olduğunda her türlü lobi faaliyetinin içinde olacaklarını söyledi.

            İster pozitif ayrımcılık deyin, ister meslektaş dayanışması deyin… Barolar bir ildeki önemli sivil toplum örgütlerinin başında gelir. Her ne kadar avukatlar, hiçbir hiyerarşiye, hiçbir otoriteye tabi olmayıp, bağımsız, özgür ve güç karşısında boyun eğmeyen insanlar olsa da, protokol sırasında Baro Başkanı altıncı sıradadır.

            Avukatlık; cübbesinde düğmesi olmayan, hiçbir kişi ve kurum karşısında biat edip önünü iliklemeyen bir meslektir. Tabii ki avukatlar, genel nezaket kurallarında protokol adabına uymayı da bilirler...

            Bu izahtan muradım şudur sevgili okur…

            Doğru, etkili, aktif kullanılan bir Baro Başkanlığı şehre değer katar, bir hukuksuzluk olduğunda idareler karşısında vatandaşın vicdanı olur…

            Genel kuruldan beri hem Mustafa Başkanda bu heyecanı görüyorum, hem de tüm meslektaşlarımda bir ümit sezinliyorum. El ele verirsek, tüm avukatlar olarak mesleğimiz adına faydalı işler yapabileceğimiz gibi şehir adına da bir katma değer sağlayabiliriz.

            Tekrardan Sevgili Mustafa Yentur Başkanımı ve ekibini kutluyorum. Rabbim doğru işler yapmayı nasip eder inşallah…

            Yaramazlık yapmadan yazıyı bitirmek bana uymuyor sevgili okur! Beni tanıyorsunuz da!

            Emin olun, bundan sonra kamusal yararı gerektirecek her nerede bir hukuksuzluk olursa, kamu vicdanı adına cübbesiyle dur diyecek onlarca avukatı olan bir Baro olacak bu şehirde!

            Güzel bir son oldu, ne dersiniz? Güzel oldu tabi canım, artistlik de yaptım! Yazıyı bitireyim artık! Zira son cümlemle kendi kendimi fena gaza getirdim!

Yazarın Diğer Yazıları