Cengiz GÜLAÇ

MÜCAHİT YANILMAZ BAŞARILI MI? 

Cengiz GÜLAÇ

Köşe yazarlığı serüvenim neredeyse dört yıl oldu. Bu süre içerisinde yazı konularının riskinin neler olacağı konusunda tecrübe sahibi olduğumu düşünüyorum. Hangi konular ilgi çeker, hangileri tehlikelidir, hangi yazılar çok okunur… 

Belediyeyi konu alan yazılar hem çok okunuyor hem de riski yüksek yazılar oluyor. Neden böyle, neden belediye hayatımızda bu kadar çok yer alıyor? 

İlk başlarda pek fazla anlamazdım. Uzak taşralı olmamıza, yerel konularımızı çok fazla önemsediğimize bağlardım. Sonraları tespitimde haklı olduğumu açık şekilde gördüm. 

Belediye seçimlerinin üzerinden hemen hemen üç buçuk yıllık bir süre geçti. İlk zamanlar belediye hakkında yazılar yazıyordum. Uzun zamandır yazmıyorum. Yazdığım zamanlarda da genelde belediyecilik faaliyetlerini değil de siyasi tartışmaları konu ediniyordum. 

Giriş faslını uzatmadan en önemli soruyu hiç kıvırmadan soralım… 

Üç buçuk yıllık belediye başkanlığı döneminde acaba Sayın Mücahit Yanılmaz başarılı mı? 

Evet! Yani evet! Sonuçta evet… 

Uzun cümlelere gerek yok. Tevile muhtaç cümleler kurup, belediyeden şikâyetçi olanlara şirinlik yapmanın da bir anlamı yok! Kelimelerle ne kadar oynasam da sonuç Evet’e çıkacak nasıl olsa! 

Müddeinin iddiasını ispatla mükellef olduğunu, bir hukukçu olarak en iyi bilmesi gerekenlerden biri olduğuma göre “evet”in altını doldurmam gerekir. O zaman başarı iddiasının gerekçelerine başlayalım. Neler yapılmış, hatırlamakta fayda var…

 

1-Cumhuriyet tarihi boyunca devlet Elazığ’a iki tane köprülü kavşak yaptı. Keklik Tepe kavşağıyla Çayda Çıra Kavşağı. Onları da Kara Yolları yaptı. Belediye ile bir ilgisi yok. Belediye üç buçuk yılda üç tane yaptı. Bosna Hersek Bulvarı peyzaj ve alt geçidi bunlardan birisi.

2-Trafik keşmekeşinin önemli sebeplerinden birisi galericilerin park ettiği araçlardı. Galericiler Sitesi yapıldı. Şehir trafiği bir nebze de olsa rahatladı.

3-Kızılay Köprüsü yapıldı. Köprü ulaşımı 6 metreden 25 metreye çıktı.

4-Orduevi katlı kavşağı, yani Cuma Pazarı alt ve üst geçit kavşak çalışması bitmek üzere… Eleştirenler var, normaldir. Yarın bölge Hastanesi faaliyete geçince hepsi dua edecektir. Doğukent bölgesinin artacak trafiği nasıl rahatlayacaktı, hiç düşündünüz mü?

5-İstasyon Caddesine alt geçit yapıldı… Ağaçların kaldırılmasına ben de üzüldüm. Lakin Elazığ’da trafik başlı başına bir problem. Sonuçta eleştirenler bile icraat yapanları konu ediniyor! Güzel değil mi? Hırsızlıklarla anılmak mı daha iyi yoksa yapılan icraatları eleştirmek mi?

6-Bildiğim kadarıyla devlet Elazığ’a cumhuriyet tarihi boyunca iki tane spor salonu yapmıştı. En son birini de yıktı. Belediye 15 Temmuz Şehitler Spor Salonunu yapıyor. Haberiniz var mı?

7-Özellikle gurbetteki her Elazığlının hoş bir anısıdır Köfteciler Sokağı. Bayramlarda Elazığ’a gelip de o sokakta köfte yemeye gitmeyen yoktur. O pis, pespaye görüntüsü tamamen değişiyor. Gördünüz mü?

8-Koca Çayda Çıra Mahallesinde toplamda 100 bin metrekarelik yol yapımı yapılmış. Hiç dikkat ettiniz mi?

9-Hürriyet Meydanı ve civarı savaştan çıkmış Ortadoğu şehirlerinin harabe, köhne görüntüsünden kurtuldu. Görmenizi tavsiye ederim.

10-Şehrin tüm ışıklandırmaları yenilendi, bazı aklı evveller rant dedi. Bu ışıklandırmaların sadece 5 yılda kendisini amorti edeceğini biliyor muydunuz? Hem de daha estetik şekilde.

11-Asfalt çalışmaları… Bir önceki dönemin yıllık ortalamasının bilmem kaç katı! Eksik var mı? Tabii ki. Ama eskiye kıyasla baktığımızda…

12-Kuzey İmar Yolu yapılıyor. Üç metre asfalt yapan, yollara yama yapan kendisine bulunmaz Hint kumaşı süsü veriyordu bu şehirde! Koca bir güzergah açılıyor, az mı?

13-Aynı şekilde Güney İmar yolu. Bu yollar trafiği rahatlatmayacak mı?

14-Toplamda 11 adet yeni yol yapıldı ve 11 yolun vasfı değişti. Haberiniz var mı?

15-Bugüne kadar Elazığ’da tek bir metre üç şeritli yol olmadığını biliyor muydunuz? Artık 21 bin metre üç şeritli yolumuz var! Hiç dikkatinizi çekmemişti, öyle değil mi?

16-Toplamda 15 bin metre görme engelliler için yolların yeniden dizayn edildiğini biliyor muydunuz?

17-Yaya üst geçitlerine 8 adet asansör kuruldu.

18-Üçüncü dünya ülkelerinde bile kalmayan o berbat haldeki Belediye Yer Altı Çarşısı yenilendi.

19-İzzet Paşa Camii başta olmak üzere cami lavaboları yenilendi. Temizlik, sözle değil, icraatla imanda olur!

20-Toplamda 180 bin metre karelik alana sahip, Elazığ’ın gururu Kültür Park bitirildi. Hanginizin misafiri geldiğinde gururla göstermiyorsunuz?

21-159 bin metrekare alana sahip olan Şehit Polis Fethi Sekin Mesire Alanı açıldı. Millet o kadar ilgi gösteriyor ki, mesire alanına tepeden bakınca mangal dumanından yangın çıkmış diye zannediyorsunuz! Böyle bir imkân sizce ülkemizde kaç ilde var?

22-Cip barajı piknik alanı… Yazması kolay ama tamı tamına 300 bin metrekare alana sahip. Diğer iki park alanıyla birlikte muhtemelen Türkiye’de kişi başına en fazla piknik alanı metrekare oranının düştüğü il Elazığ oluyor.

23-Toplam 11 bin metrekare kauçuk yol yürüyüş alanlarına yapılmış.

24-Çocuk oyun parkı alanları… Üç buçuk yılda, bugüne kadar yapılanın kat be kat fazlası yapıldı.

25-Bugüne kadar toplam 17 semt sahası yapılmış. Üç buçuk yılda da toplam 26 adet semt sahası yapılmış. Eskiden yapılan o 17 semt sahasının 16’sı da yenilenmiş.

26-Parklardaki oyun alanlarına yüzlerce oyun grupları yerleştirildi. Sizi sayılara boğmayayım şimdi!

27-Kentsel dönüşüm çalışmaları beni aşar. Bir bilene sormakta fayda var.

28-Harput… Çok şey var da… UNESCO desem, Fransa, Paris desem… Taşralı yalnızlığımıza esir olamasak desem… Siz anladınız!

29-Yine Harput’a külliye yapılacak desem… Sözü uzatmaya gerek yok sanırım.

30-Ve gelelim o meşhur Şorşor Deresi meselesine. Hani 40 yıllık yaramızdı? Niye unuttuk? 48 trilyona mal oluyor suskunluğumuz, biliyor musunuz! O çok konuşanlar! Cevap verin beyler! Şorşor hani kırk yıldır şor olmuştu! Artık çözülüyor…

31- Hamza Bey Barajının önemini bilen kaç kişi var aramızda, parmak kaldırsın! Maliyeti fazla değil, 71 trilyoncuk!

32-Hamza Bey’e bağlı olarak içme suyu irsaliye hattı meselesi var ki konuşmaya değmez! Sadece 74 trilyoncuk bir yatırım!

33-Arıtma tesisi de yine 20 trilyoncuk bir yatırım. Nesini yazayım ki?

34-Çöpten elektiriiiikkk! Hadi ülkemizde kaç tane var, onu da siz bulun! (Çöpten elektrik derken, bazıları korkmasın! Kimse onları elektrik enerjisine dönüştürmez! Pislik kalmaya devam edebilirler!)

35-Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi yapılıyor. Hastalığa sebep olacak bütün kimyevi atıklar burada işlenecek.

36-Hayır Çarşısına gelecek olursak. İnfak desem, Kur-an desem, Müslüman vicdanının özü desem… Belki de belediyenin en vicdanlı projesi budur.

37-Aile Danışma ve Eğitim Merkezi kurulmuş. Bizdeki bu akılla kimseye danışmaya ihtiyacımız olmaz ya! Neyse, adamlar yapmışlar.

38-EBEGEM, Anne Üniversite, El Emeği Göz Nuru Çarşısı… Hoş, nostaljik icraatlar. Meraklıları araştırsın.

39-Down Cafe… O dünya tatlısı kardeşlerimizin engelsiz sevgilerinin tek sahibi Mücahit Yanılmaz olmuş durumda. Tavsiye derim. Gidin ve görün.

40-…………

41-..............

42-..............

217-……….

218-……….

219-………

220-İşitme engelli kardeşlerimizin engel tanımayan spor kulüplerinin başarılarını duydunuz mu? Onlar şampiyon…

 221-ELBÜS… Yıl sonuna kadar hizmete giriyor. Hem de görüntü kirliliği olmadan.

 222-Hayvan Hastanesi. Faydalanacak çok kişi biliyorum! Türkiye’de kaç tane mi var? E bi zahmet onu da çokbilmişlere sorun!

 223-Alo 188 Ücretsiz Cenaze Hizmetleri… Geçen yıl dedem rahmetli oldu. Şükür her türlü imkânımız da var. Ama o an insan düşünemiyor, acı her şeyin önüne geçiyor. Bu hizmetin değerini bir yakınını kaybeden bilir. Allah razı olsun…

            Tüm bu yazdıklarımla, yazmaya üşendiklerim toplam kaç yılda yapıldı biliyor musunuz? Üç ve bir de buçuk!

*****

            Sevgili dostlar, gelin kanaatlerimizi, duygularımızı bir taraf bırakalım. Sadece yazdıklarıma ve yazmaya üşendiklerime konsantre olalım. Daha üç buçuk yıl önce 7 maaş alacağı olan pür emanetlerin maaşını bu başkan ödesin, yeter demiyor muyduk? Yolsuzluklarla yargılanları ne çabuk unuttuk?

            Lütfen duygularımızı, ideolojilerimizi, partilerimizi bir taraf bırakalım. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Yazının başında sorduğum soruya neden Mücahit Yanılmaz başarılı değdiğimi yukarıda sıraladım. Beni de eleştirebilirsiniz. Hiç önemli değil. Yeter ki doğruya ulaşalım. Gelin hep birlikte tartışalım. Ben hazırım…

            Kabul edelim, Mücahit Yanılmaz başarılı bir belediye başkanı. Çünkü bence O, “ÇALIŞKAN BİR BAŞKAN”…

            Haksız mıyım?

            Hadi, sadece somut konuları konuşalım. Belediye çalışmış mı, çalışmamış mı? Yorum yok. Ben yapılanları üşenmedim belediyeden istedim ve yazdım. Yukarıda yazdıklarım üç buçuk yıl için çok iyi sonuçlar değil mi?

 

 

Yazarın Diğer Yazıları