Cengiz GÜLAÇ

İDDİALAR DOĞRU MU?

Cengiz GÜLAÇ

Birkaç aydır ulusal basında muhafazakâr gençler arasında deizmin yayıldığına dair haberler, makaleler okuyorum. İlk başta çok önemsememiştim. Okuduğum yazıların, izlediğim programların sayısı artınca meseleyi düşünmeye başladım.

            Deizme kabaca, bir yaratıcıya, tanrıya inanıp tüm dinleri reddetmek diyebiliriz…

            16 yıldır muhafazakâr kökenden gelen bir parti iktidarda. Bu 16 yıl içerisinde eleştirdiğimiz birçok uygulamanın değiştiğini gördük. Başörtüsü yasağı bunlardan sadece birisi.

            Dindar vatandaşların üzerinde baskı azaldıkça özgür ortamda dindarlığın yaygınlaşacağı düşünülüyordu. Çok sayıda imam hatip lisesi açıldı. Bizatihi Cumhurbaşkanımız dindar nesil yetiştirmek istediklerini ifade etti.

            Ama iddia o ki, muhafazakâr gençlik arasında deizm artmaya başlamış.

            Bir üniversite hocası sınıfında başörtülü bazı kızların kendisine gelip ateist olduklarını, ailelerinin korkusuyla bunu sakladıklarını bile iddia etmişti…

            İddiaların ne kadarının doğru olduğunu bilebilecek durumda değilim. Sağlıklı değerlendirme yapmak için elimizde daha net sonuçlar olmalı.

            Ama yeni neslin FETÖ travmasıyla cemaatlere mesafeli olduğunu, saçma sapan fetvalar verenler yüzünden din algılarının olumsuz etkilendiğini söyleyebilirim.

            Ve yine muhafazakâr diye kendisini ifade eden insanların servet ve şehvet düşkünü görüntüleri, hak hukuk konusunda hiçbir ahlaki değer taşımamalarının da gençlerin üzerinde olumsuz etki yaptığını söyleyebiliriz…

            Dinde akıl olmaz diyenlerin sesinin çok çıktığı bir toplumda, toplum mühendisliğiyle dinci nesil yetiştirebilirsiniz ama dindar nesil yetiştiremeyeceğiniz ortada! Eğer bugün bu iddialar görmezden gelinirse, yok sayılırsa, iddia sahipleri itibarsızlaştırılmaya çalışırsa, gün gelir durum çok daha vahim bir boyuta gelebilir.

            Yanlışı yaşayarak doğruyu anlatamazsınız! Merkezinde akıl, ahlak, vicdan ve adalet olmayan muhafazakâr görüntüyle gençleri ancak dinden soğutursunuz…

            Bakalım, iddiaların ne kadarı gerçek, ne kadarı abartı, zamanla ortaya çıkar nasıl olsa…

HİÇ YAKIŞMIYOR

            Geçen gün Diyarbakır adliyesinde duruşmam vardı. Erken saatte yola çıktım. Arabada genelde radyo dinlerim.

            Erken saat olduğu için haber programlarını dinleyeyim dedim. Radyoları gezerken “Ver Mehteri” diyerek kendince bir tarz oluşturan Erkan Tan’ın sunduğu programa denk geldim.

            Bir yerde Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili haberi sunarken “Kılıçdaroğlu denen alçak adam!” diye cümleye başlayınca çok rahatsız oldum. Bu üslup hiç doğru değil. Kaldı ki açıkça suç işliyor Erkan Tan.

            Bu köşede yıllardır Kemal Beyi çok eleştirdim. Hakkında bir dünya ironik yazı yazdım ama asla hakaret etmedim.

            Bu üsluptan Cumhurbaşkanımızın da çok rahatsız olacağına eminim. Birilerine yarananayım derken toplumu kutuplaştırmanın, insanlara hakaret etmenin hiçbir anlamı yok.

            Lütfen, yandaşlık kültürünün bile bir seviyesi olmalı!

Yazarın Diğer Yazıları