Cengiz GÜLAÇ

İÇİMİZDEKİ DİKKAT ARSIZLARI! 

Cengiz GÜLAÇ

Sevgili okur, bugün sizlere içimizdeki “Attention Whore” olan kişileri yazacağım! 

…………. 

Neyse hadi, ne demek olduğunu önce açıklayayım. Her şeyi yazardan beklememek lazım canım! Okur da biraz gayret göstermeli! (Hatanın en büyüğünü yaparak yazıya başladım. Kafası çalışan yazar okurla didişmez. Allah sonumu hayreyleye! Gidişatım hiç iyi değil.) 

Efendim, “Attention Whore” kavramı ecnebi lügatinde yer alan eski bir tanımmış. Ben ne anlama geldiğini ilk olarak 01.10.2017 tarihinde Haber Türk Gazetesi’nde Fatih Altaylı’nın köşesinde öğrendim. Bu kadar zaman geçmesine rağmen neden aklımda kaldığını az sonra anlayacaksınız… 

“Attention Whore” dikkat or..spusu demekmiş! Vallahi Fatih Altaylı utanmamış, direkt bu şekilde yazmış, benim hiçbir suçum yok! Lütfen kimse ahlak bekçiliği yapmasın. Adam ülkenin en ünlü gazetecilerinden birisi… 

Biraz araştırdım, dikkat fahişesi diyen de var. Her iki tanımı avam bulup Ertuğrul Özkök gibi “ilgi arsızı” diyenler de... 

Şimdi kavramın neyi ifade etmeye çalıştığını Altaylı’dan öğrenelim… 

“Özünde şu demek: Dikkat çekmek için her şeyi yapabilecek olan kişi. Bu kişiler için önemli olan dikkat çekmek, konuşulmak, kendinden söz ettirmektir. Bunun pozitif veya negatif olması önemli değildir. Önemli olan gündemde kalmaktır. Bir anlamda bir tür medya maymunluğudur. Sanal medyanın, internetin ve sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte geçmişte sadece çevremizde gözlemleyebildiğimiz bir “dikkat or..puları ile çok daha yaygın bir biçimde karşılaşmaya başladık…” 

Altaylı daha sonra Türkiye’nin ilgi arsızlarını okurlarına sormuş ve gelen cevaplara göre bir liste yapmış. Listeyi de köşesinde yayınlamış.  

Ulusal basında insanların tahammül sınırı bizden çok fazla. Şimdi ben burada liste yapsam, başıma gelmeyen kalmaz! Onun için hayal dünyanıza güvenerek sansürlü bir değerlendirme yapalım… 

Meseleyi anladığımıza göre içimizdeki ilgi arsızlarının kimler olduğunu düşünmeye başlayabiliriz! 

Mesela, sırf gündemde kalmak için, gazetelerde iki satır haber olabilmek için, üç kuruş etmeyen programlara çıkıp ekran açlığını gidermek için STK kuranlar olabilir mi? 

İlgi arsızlığını STK ile giderip, hamdım, piştim diyerek dikkat or..puluğuna terfi edip siyasette derdimize derman olacağını iddia edenler olabilir mi?  

Müzmin aday adaylarımıza ne dersiniz? 

Eğitimsiz, cahil medya figürleri uymaz mı? 

Hiçbir vasfı olmayıp torpilli beyzade kadrosundan müdür olanlar yakışır mı? 

Anadilini yazmaktan aciz, cüretkâr sosyal medya fenomenleri kavramı karşılar mı? 

Kafa yorulursa pek çok grup aklımıza gelecektir. Sizler de kafanızda kavrama uyan tipleri düşünün. Size sansür olmayacağı için aklınıza gerçek isimleri de getirebilirsiniz. Eminim çok daha keyifli olacaktır. 

Liyakatin, eğitimin, donanım sahibi olmanın geçer akçe olmadığı bir ilde meydan dikkat or..pularına kaldığı için, seviyemiz her geçen gün düşüyor. Durumun vahametini kavramaya başladığınızda ilk önce kahroluyorsunuz. Sonra acınız hafifliyor, sadece üzülüyorsunuz. En sonunda alışıyorsunuz… 

Kimse yüzünü ekşitmesin. Ben kendimi de katıyorum. Belki ben de kavrama uyan bir tipimdir. Nitelikli hasım bulamadığım için zaman zaman kendimle dalga geçerek bu eksikliği gidermeye çalışıyorum!

Neyse, siz kafanızdaki listeye dönün. Yazıdan daha keyifli olduğuna eminim!    

Şeytan işte, bırakmıyor. Öyle tipler aklıma geliyor ki! 

Mesela…! 

SENDE Mİ TRUMP?

Bir tarihte köşemde ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirmiştim. Trump, sen yeme, içme git Mücahit Yanılmaz’ı ara! Cengiz bana çaktı diye!

Başkan ne demiş bilmiyorum ama muhtemelen muhatap olmamıştır! Şans işte…

*****

Kişiliğini, kimliğini, karakterini birilerinin emrine vermeye alışmış, kendi bilgi birikimiyle olaylara karşı tavır sergilemekten aciz, çoğu zaman muktedirin sofrasındaki kırıntıya tav olan insanların herkesi kendisi gibi görmesini mübalağa sanatından daha iyi izah edemezsiniz.

Trump’ın başkanı araması egomu okşadı!

 

 

Yazarın Diğer Yazıları