Cengiz GÜLAÇ

GERİ ZEKÂLIYI ANLAMA KILAVUZU

Cengiz GÜLAÇ

Haddinden fazla insanla muhatap olmak zorunda kalınca insan, enteresan yeteneklere kavuşabiliyor. Misal mi? Söylemesi ayıptır geri zekâlının iyisinden anlarım! 

Lütfen hemen burun kıvırmayın. Kibrimi köşeme kusmak değildir muradım… 

İsterseniz bir örnek vereyim ve o örnek üzerinden konuyu anlamaya çalışalım. Hem geri zekâlıyı nasıl keşfettiğimi, yolunu yöntemini daha iyi anlamış olursunuz! 

Eğer birisi size şu tür cümleler kuruyorsa bilin ki bu şahıs kaliteli bir geri zekâlıdır: 

“Yaw baba bu ne böyle? Şehrin her tarafında çalışma var. Belediye netmiş hele bana bi söyleyin! Ortada bi çalışma mı var?” 

Bu tür geri zekâlılar genelde coğrafi açıdan karasal iklim diye nitelendirilen bölgelerde, barajların etkisiyle kısmen iklimin yumuşadığı yerleşim yerlerinde yaşarlar! Genelde gruplar halinde, şehir hayatına adapte olmuşlardır. 

Helal oksijenden kafa bulabilecek bir genetik yapıya sahiptirler. Her türlü besinle beslenebilirler. 

Mantık ilminin ırzına geçen ve rahmetli Aristo’yu mezarında azaba sürükleyen cümlelerindeki çelişkiyi anlatmanız nafiledir. Her tarafta çalışma var, ama çalışmıyorlar!... 

Çelişkiler üzerine argümanlar sürmenin muhaliflik olmayacağına itiraz etmeyeceğinize göre, uzmanlık alanımdan muhaliflere geri zekâlı dediğim sonucunun çıkmayacağının farkındasınızdır.   

Bu türler kendilerini muhalif, cesur olarak nitelendirirler. Vicdanları felce uğratacak iki cümleyi peş peşe nasıl kurabildiklerini ve böylesi bir zekâdan nasıl bir kahramanlık hikâyesi çıkacağını anlamaya çalışmakla geçer ömrünüz. 

Oysa tespit çok basittir. Bu arkadaş kaliteli bir geri zekâlıdır! 

Ben anında keşfederim, sen kahrolursun. Ben susarım, sen ikna etmeye çalışırsın. Ben teşhisimle mutlu olup rahatlarım, sen mutsuz olursun… 

Sevgili okur, kaliteli geri zekâlıyı tespit etme egzersizi yapmanızı öneririm. Üzerinizden büyük bir yük kalkar.  

***** 

Hadi bir örnek daha vereyim de, sevaba geçeyim! 

Bir parti lideri çıkıp kürsüden elinde bir tomar kâğıt sallayarak Cumhurbaşkanının yakınlarının yurtdışına para transfer ettiğini iddia eder. Kaliteli geri zekâlı hemen çıkıp “Adam iddiasını ispatladı, Cumhurbaşkanı istifa etsin.” der. 

Bu türün çoğu aslında doğuştan geri zekâlı değildir. Bir kısmının beyni Recep Tayyip Erdoğan nefretinden çürüdüğü için hadiselerdeki nedensellik bağından uzaklaşırlar.  

“Kâğıtta ne yazıyor? Neyi ispatladı? Ne gördün ki ikna oldun?” türden sorulara gerek yoktur zira bu gruptaki kaliteli geri zekâlı kâğıtları görmeden ikna olmuştur. 

Bir diğer kısmın ise uzun yılar Onuncu Yıl Marşı eşliğinde elitist, faşist ayinlere katıldığı için gerçekle irtibatları kesilmiştir. Beyne artık kan yerine idrar gittiği için zamanları tek parti döneminde takılı kalmıştır. 

Ayrıca bu türü, yüksek dozda Kemal Kılıçdaroğlu dinlediği için tedavi etmeniz mümkün değildir. En ileri tür bunlardır.  

***** 

Evet sevgili okur, elimden geldiği kadar tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Talep halinde herkese yardımcı olmaya hazırım. 

Sami Demirbağ Hocama kaliteli geri zekâlıyı anlama dersleri veriyorum! Allah var, Sami Hoca yetenekli, çabuk kavrıyor ama biraz tembel!  

Bu arada, dersler ücretsizdir! 

Not: Hiçbir muhalife hakaret etmek gibi bir amacım yoktur. Sağlıklı eleştiri yapanlar başım gözüm üstünedir. Ama nefret derecesindeki fanatik duygularını eleştiri diye yutturmaya kalkanlara artık katlanamıyorum. Mantıklı ve vicdanlı olduktan sonra eleştiri herkesin hakkıdır.

            Kamu spotu kıvamındaki izahımın kayıtlara geçmesini saygılarımla arz ve talep ederim!

Yazarın Diğer Yazıları