Cengiz GÜLAÇ

DUBAİLİLER GELİNCE BEDRİ ÖZER'LER ARTACAK MI?

Cengiz GÜLAÇ

Zaman zaman köşemde Fırat Üniversitesi’ni eleştirdiğimi biliyorsunuz. Üniversitemizde çok değerli bilim insanlarının olduğunu elbette ki biliyorum. Amacım, üniversitemizin kalitesinin çok daha yukarılara çıkmasıdır. Yoksa kimseyi kırmak gibi bir niyetim olamaz.

Geçtiğimiz hafta üniversitemiz için, dahası ülkemiz için çok önemli bir haber aldık. Milli Eğitim Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık Limited Şirketi arasında, şirketin "intihal.net" adlı benzerlik tespit yazılım programının, ders kitaplarının incelenmesinde kullanılmasına ilişkin bir protokol imzalandı.

Yazılımı yapan ekibin başında olan Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer’i 1990 yılından beri tanırım. Bedri Hoca Elazığ Anadolu Lisesi’nde abimin devresiydi. Anadolu Lisesini kazanınca tanışmıştım. Hem Bedri Hocam adına hem de üniversitemiz adına çok sevindim.

Konuyu gazetemizde haberleştirdiğimiz için içeriğine çok fazla girmek istemiyorum. Kısaca özetleyecek olursak, FETÖ veya diğer terör örgütleri ile irtibat ve iltisakı kesinleşmiş kişilerin yayınları ve terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı kelimelerle subliminal bir mesaj verilip verilmediği, yerli ve milli bir yazılım olan "intihal.net" programı ile tespit edilecek.

*****

Artık yenidünya düzeninde en değerli olan şey bilgidir. Bacası tüten fabrikalar değerli olsa da, gelişmişliğin ölçüsü ne kadar bilgi ürettiğinizden geçmektedir. Bugün Amerika’nın gücünün en büyük sebebi teknolojik üstünlüğü elinde bulundurmasından geçmektedir.

Amerika kendi ülkesindeki kaliteli insandan faydalanmak bir tarafa, dünyanın geri kalanındaki vasıflı insanları ülkesine çekmektedir. Silikon Vadisi diye bilinen yerde dünyanın her yerinden gelen bilim insanlarına rastlıyorsunuz.

Bu insanlar Silikon Vadisi’nde sadece bilim üretiyor. Ürettikleri bilgilerin değeri ise milyarlarca dolarla ifade ediliyor.

Biz ise üniversitelerimizde yeterince bilim üretemiyoruz. Yıllarca siyasi tartışmalarla gündeme gelen üniversitelerimizde dünya çapında bilimsel araştırmaya imza atan akademisyenlerimizin sayısı utanılacak seviyede. Dünyada ilk beş yüze giren üniversitemiz bile yok.

*****

Fırat Üniversitesi’ne ait arazinin Dubaili işadamlarına verilmesinin tartışıldığı bir dönemde Bedri Hocanın yaptıkları hepimize moral oldu. Keşke böylesi haberleri daha çok duyabilsek.

Üniversitemizi saçma sapan şeylerle eleştirmek yerine, neden daha çok Ahmet Bedri Özer’imiz yok diye eleştirmeliyiz.

Elazığ denince akla orcik, Ağın leblebisi, mermer, Çayda Çıra vs gelsin de… Keşke onlarca Ahmet Bedri Özer’i olan bir il olarak anılsak. Fena mı olur?

Dubaili yatırımcılar üniversite kurmak istiyor. Umarım Bedri hocaların sayısı artar. Yoksa benim için ne yapacaklarının çok da önemi yok!

BELKİ BİR GÜN…

Bedri Hoca hepimizi gururlandırdı. Şehrimizi, ülkemizi umutlandıran bir başarı hikayesini anlattığımızı düşünüyorsunuz. Ama kazın ayağı hiç de böyle değil!

Bugün yeri değil ama belki bir gün Bedri Hoca neler yaşadı anlatırım. Bir başarı hikayesi nasıl rant talebine döndü, Bedri Hoca nasıl bir vatanseverlik örneği gösterdi…

Belki başka bir gün!

*****

Ah muhafazakâr amcalar ah! Siz var ya, siz…

Neyse, başka bir gün!

 

Yazarın Diğer Yazıları