Cengiz GÜLAÇ

BELEDİYE DEPREMDE SINIFI GEÇEBİLDİ Mİ?

Cengiz GÜLAÇ

24 Ocak tarihinden bugüne kadar Elazığ Belediye’sinin neler yaptığını merak ettim. Kısa bir araştırma sonunda ulaştığım verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

            31 Mart seçimlerinden sonra belediyenin borcu çok konuşuldu. Kısa bir süre sonra Başkan belediyenin borcunu açıkladı. 600 milyonun üzerinde bir borç yükü söz konusu. Bu rakama muaccel hale gelmemiş, faizi hesaplanmamış rakamları da eklediğimizde borç daha da artıyor.

            Borç az değil elbette ama Başkanın da daha önce dediği gibi çevrilemeyecek kadar da büyük değil.

            Bu borç meselesine neden mi girdim?

            Korkarım deprem nedeniyle belediye ciddi bir yükün altına girmiş durumda. 24 Ocaktan beri yapılanları alt alta sıraladığınızda ve de bundan sonrasını düşündüğünüzde Belediye açısından tablo çok sıkıntılı görünüyor.

            Şimdi isterseniz tek tek yapılanları yazayım…

            Ulaşım bugüne kadar ücretsiz yapıldı. Zannedersem bugünden itibaren eski hale dönecek ve ücret alınacak. Her gece birer saat arayla depremde hasarın fazla olduğu noktalara ücretsiz seferler devam etmiş.

            Kültür Park’ta, spor salonlarında, okuma evlerinde vs sürekli olarak ücretsiz çay, poğaça ve çorba servisi yapılmış.

            Evleri yıkılan vatandaşlara mümkün olduğu kadar ücretsiz ev eşyası için taşıma hizmeti verilmeye çalışılmış.

            Depremin ilk anında yetkili birimler gelene kadar toplamda 32 vatandaşımız belediye personeli tarafından enkaz altından sağ olarak çıkartılmış. 41 yangına müdahale edilmiş ve toplamda 1048 acil olaya müdahale edilmiş.

            27 noktada aş evleri kurulmuş. Burada her gün 30 bin kişiye çorba, yemek, poğaça, çay, süt vs servisi yapılmış.

            Çadır kent alanlarıyla kurulacak konteynır kent alanlarının bağlantı yolları, alt yapı çalışmaları tamamlanmış veya tamamlanmaya çalışılmakta. Alanlara su verilmesi, temizlik hizmetlerinin yerine getirilmesi, hasar tespitine yardımcı olmak için ilgili kurumlara personel takviyesi derken, daha sayamayacağım birçok alanda ekipler görevlendirilmiş.

            Tüm icra işlemleri durdurulmuş.

            Deprem gününden beri neredeyse su tahsilatı durma noktasına gelmiş. Su faturalarında indirim, erteleme vs olması için meclis kararı gerekli.

            Ayrıca belediyenin yeni yapılacak konutlarda alınacak ruhsat bedeli, harç gibi gelirlerden de olma ihtimali var. Belediye açısından bu gelirler ciddi bir rahatlık demekti.

            Sonuç olarak…

            Belediyenin yükü katmerleşti. Geliriler çok azalacak. Hatırı sayılır bir borcun üstüne bir de bu tabloyu eklediğimizde Allah Şahin Başkanın yardımcısı olsun. 

            Belediye Başkanı yukarıda bir kısmını saydığım işlerinin yanında neredeyse günde 20 saat sahada vatandaşa koşarken, Berhan Şimşek isimli Çin malı çakma Minyeli Abdullah gibilere şehir gereken tokadı atıp, Başkanına sahip çıktı. 

            Bu şehrin en sevdiğim özelliklerinden biri de bu. Birbirimizi yesek de dışarıdan kim memleketin bir evladına sesini çıkarsa, şehir olarak karşısına dikilip aslan kesilmeyi başarıyoruz.

            Belediyenin gelirleri düşüyor, giderleri katmerleşerek devam ediyor…

            Bu güne kadarki performansı için Belediye Başkanımıza teşekkür ederim. Umarım belediyenin yükü artmaz. Zira deprem şehri vurduğu gibi kurumlarımızı da vurursa…

            İşte o zaman vah halimize…

Yazarın Diğer Yazıları