Cengiz GÜLAÇ

ACABA ADAY YAPARLAR MI?

Cengiz GÜLAÇ

Yurtbaşı eski Belediye Başkanı merhum Mustafa Ergin ile hiç tanışmamıştım. Defalarca aday gösterilmesi, her seçimde rekor oy alması dikkatimi çekmişti ama gözler hep şehir belediyesinde olduğu için rahmetli Ergin hakkında bir araştırma yapmayı hep ihmal etmiştim.

            Çok uzun süre belediye başkanı olmasının sebepleri nelerdi acaba?

            Beldenin nüfusu akrabalıklar nedeniyle rahmetli Mustafa Ergin’i avantajlı yaptığı için mi hep aday gösteriliyordu?

            Yurtbaşı’nda aşirete yapısı mı hâkimdi?

            Benzeri soruların sayısını artırabiliriz. Konuştuğumuz ülke Türkiye, şehir de Elazığ ise çalışkanlık, tabanda sevilme gibi özellikler pek aklımıza gelmez. Zira bu coğrafya insanların liyakate hasret kaldığı bir coğrafyadır.

            Kötü bir olay sorduğum sorulara cevap oldu. Rahmetli Ergin vefat ettiğinde uzun yıllardır Elazığ’da görmediğimiz bir kalabalık gördük.

            Rahmetli bakan değildi, bakan yakını değildi, dini kanaat önderi değildi… O kalabalığı motive eden sebep rahmetlinin şahsından başkası olamazdı. Çünkü sıradan, basit bir beldenin siyasetçisiydi, hepsi bu.

            Toplanan kalabalık dikkatimi çekmişti. Rahmetliyi yakından tanıyanlarla sohbet edip, sevginin sebebini öğrenmeye çalıştım.

            Rahmetli Ergin’in makamının kapısı asla kapalı olmazmış. Selamünaleyküm diyen başkanın makamına bodoslama dalarmış! Beldenin çocukları rahmetliyi resmen haraca bağlamış! Bütün çocukların bir haçlık kotası varmış. Öyle ki, harçlık gönülden kopan bir şey olmaktan çıkıp mecburiyete dönmüş. Beldedeki çocukların başkanlarına olan sevgisini düşünebiliyor musunuz?

            Belediyeye işe alımlarda tüm beldeye eşit davranılmış. Hemen hemen her ailen en az bir kişiyi işe almış.

            Hülasa, çok mütevaziymiş. Dolayısıyla da insanlar çok sevmiş…

            Hiç tanışmadığım, bundan sonra da tanışma şansımın imkânsız olduğu birisini neden köşeme taşıdım?

            Öncelikle hiç tanımadığınız, rahmete kavuşmuş birisi hakkında yazı yazınca kimse size koca bulma derdine düşmüyor! Hem geçte olsa, bir hakkı teslim etmek lazım…

            Siyaset kurumu çok yıprandı. Siyasetçi eleştirilebilir, ki muhakkak eleştirilmelidir… Beklentiler olması gerekenden de fazla olabilir. Hepsi tamam, hiç itiraz etmiyorum. Lakin toplum olarak o kadar gerilmiş durumdayız ki, siyasetçiye hakaret sıradan bir durum haline gelmiş durumda. İşte burası sakıncalı.

            Eleştiri seviyemiz sıkıntılı olabilir ama demek ki rahmetli Mustafa Ergin gibi kişiler de çıkabiliyormuş. Hem vatandaş özeleştirisini yapmalı, acaba üslubumuz doğru mu diye… Hem de siyasetçiler özeleştirilerini yapmalı, Mustafa Ergin gibi çok sevilmek mümkünmüş diye…

            Yerel seçimler kapıya dayandı. Yurtbaşı beldesinde Ergin soyadının çok ciddi bir karşılığı olduğu ortada. Partileri aileden birisini, en azından vefa adına gösterir mi, bilemem. Ailenin böyle bir talebi olur mu, onu da bilemem. Ama eğer böyle bir talep olursa, Ak Parti’nin yanlış yapacağını düşünmüyorum. Zira boşu boşuna kumar oynamanın bir anlamı yok.

            Talep olursa Ergin ailesinden birisini aday yap, git işine gücüne bak. Diğer seçim bölgelerine konsantre ol. Sonuç belli nasıl olsa.

              Bu yazı vesilesiyle rahmetli Mustafa Başkana Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim mekânının cennet etsin inşallah…

YAZMAK İSTERDİM

            Geçtiğimiz günlerde Akçakiraz Beldesi hakkında bir yazı yazmıştım. Bugün Yurtbaşı’nı yazdım. Gerçi bugünkü yazı daha çok geç kalınmış bir anma yazısı oldu ama neyse artık…

            Bütün ilçeleri, beldeleri yazmak istiyorum. Ancak çok fazla bilgim yok.

            Seçim arifesinde mevcut başkanların performansını yazmak lazım. Sadece Elazığ Belediyesinden ibaret değil bu şehir. İlçelerde neler oluyor, beldelerde durum ne…?_

            Anlatan olursa dinleriz, köşemizde de yazarız…

Yazarın Diğer Yazıları