Cemil TURGUT

YENİ BELEDİYE BAŞKANINA ÖNERİLER

Cemil TURGUT

Bu yazımı arada kaynamasın diye özellikle geciktirdim. Bildiğiniz gibi ülkemizde biri bir makama geldi mi hayırlı olsun seremonileri uzun sürer. Bu ziyaretlerin bir kısmı samimidir fakat büyük bir bölümü menfaate dayalıdır. İhale beklentisi olandan tutun da makam bekleyenlere kadar birçok kişi “hayırlı olsun” ziyaretine koşar.

İşte yeni belediye başkanı bu ziyaretlerden başını kaldırıp bu yazıyı okuyamaz diye bu haftaki yazımı belediye başkanının okuma ihtimaline göre ayarladım. Ha, okur mu okumaz mı bilmem. Ben en azından okuma ihtimalini dikkate aldım.

Şimdi gelelim önerilerimize.

1-Belediye başkanı öncelikle başkanı olduğu şehri, en ücra köşesine kadar tanımaya çalışmalıdır. Her mahalleyi, her caddeyi, her sokağı  gezmeli ve şehrin problemleri yerinde tespit etmeye çalışmalıdır. Özellikle köstebek yuvasına dönmüş, sürücülerin adeta ralli yaparak kurtardıkları çukurlarla dolu cadde ve sokakların bir an önce asfaltlanması talimatını vermelidir.

2-Belediye başkanı özel aracıyla sabah 8 ile akşam 5’te  Hilalkent mahallesinden başlayarak Ordu evi kavşağına,  oradan da tekrar Hilalkent’e kadar  gidip gelmeli ve trafik akışını bizzat yerinde görmeli. Başka bir zaman da aynı güzergâhlarda tebdil-i kıyafet yaparak minibüs ve halk otobüsleriyle yolculuk yapmalı ve halkın çektiği sıkıntıları bizzat tespit edilmeye çalışılmalıdır.

3-Belediye başkanı imar konusunda taviz vermemelidir. Kişiye göre, arkadaşa göre, zengine göre değil kanuna ve hukuka göre imar yerleşkeleri belirlenmelidir. Vatandaşın arasında dolaşan biri olarak şunu çok açık söyleyebilirim ki önceki belediye başkanının yeniden aday yapılmamasında imar ile ilgili yapılan yanlışlar başı çekiyor. Edindiğimiz bilgilere göre eski belediye başkanının rakipleri özellikle bu konuda yukarıya dosya iletmişler. Zaten görünen köy de kılavuz istemez, gerçekten de ilimizde imar konusunda yapılan yanlışlar birçok mahallede sırıtıyor. Yeni kurulan Çaydaçıra gibi yerleşim yerlerinde neredeyse “saldım çayıra Mevlam kayıra” anlayışıyla hareket edildi ve isteyen istediği yere bina dikti. Dolayısıyla yeni yapılaşmalarda ahbap çavuş ilişkileriyle hareket edilmemeli yasaya göre hareket edilmelidir. Hele hele sportif faaliyet  ya da bilmem hangi faaliyete yardım adı altında para kesinlikle talep etmemelidir.

4-Belediye başkanı şehri yönetmek ve iyi hizmet etmek için elbette kendi ekibini kurmalıdır. Ancak ekibini oluştururken ehliyet ve liyakate önem vermelidir. Gerçekten işinin ehli ve başarılı insanları değerlendirmelidir. Birilerinin tavassutuyla hareket ederek belediyeyi beceriksiz bankamatik bürokratlarıyla doldurmamalıdır.

5-Belediye başkanı, alçak gönüllülüğü elden bırakmamalı, kibirli davranmamalıdır. Tabi sadece kendisi değil bürokratları da halka tepeden bakmamalı, kibirli davranmamalıdır. Önceki başkanla ilgili halkın bir başka eleştirisi de buydu. Başkan mütevazı değil, halka yukarıdan bakıyor. Doğrusu bizim de gözlemimiz bu yöndeydi. Eski başkana Ankara belediyesindeki birikimini Elazığ’a yansıtması gerektiğini biz de âcizane ifade etmiştik. Ancak sayın başkan bunu hep görmezden geldi.

6-Belediye başkanı kültürel faaliyetlere önem vermeli özellikle Elazığ kültürünü tanıtma noktasında önceki yönetimin yaklaşımını devam ettirmelidir.

7- Belediye başkanı Ramazan aylarının canlı ve coşkulu geçmesi ve özellikle geçmişten beri gelen Elazığ’da Ramazan seremonilerinin artarak devam etmesi için her türlü imkanı sağlamalıdır. Ramazan sokağı ya da başka Ramazan faaliyetlerini desteklemelidir.

8- Belediye başkanı, istişareyi asla göz ardı etmemeli ve “ben her şeyi bilirim” yaklaşımı sergilememelidir. Yeri geldiğinde önemli kararları referandum yaparak halka sormalıdır. Eski yönetimin yarım bıraktığı bölge müdürlüklerinin taşınması meselesinde cesur davranmalı ve bir an önce bölge müdürlükleri il dışına çıkarılmalıdır.

9-Belediye başkanı, eleştirilere tahammül etmeli gazetecilerin eleştirilerine ön yargılı yaklaşmamalıdır. Bilmelidir ki biz gazeteciler özellikle de yazmaktan gurur duyduğum Hâkimiyet gazetesi ve yazarları Elazığ sevdalısıdır asla gereksiz eleştiri yapmazlar.

 

Velhasıl belediye başkanı klasik belediye başkanlığının dışına çıkmalı ve yeni bir vizyonla belediye başkanlığı yapmalıdır. 

Yazarın Diğer Yazıları