Cemil TURGUT

ELAZIĞ'IN KADERİ DEĞİŞMEYECEK Mİ?

Cemil TURGUT

Şehirlerin de insanlar gibi kaderlerinin olduğuna inananlardanız. Ne var ki “insanların kaderi kendi çabalarına bağlı kılınmıştır”. Oysa şehirlerin kaderini insanlar belirliyor. O şehrin valisinden, belediye başkanına; milletvekilinden il bürokratına kadar birçok yönetici şehirlerin kaderini belirliyorlar. Şehirlerde yaşayan insanlar da doğal olarak yaşadıkları şehirlerin kaderlerini belirlemede önemli rol oynarlar. Ama aynı zamanda kendileri de İbn i Haldun’un “coğrafya kaderdir”  ifadesiyle insanların yaşadıkları şehirler de onların kaderidir.

Bu tespiti yaptıktan sonra gelelim şehrimizin değişmeyen kaderine. Mesela bir türlü rayına oturtulamayan trafik ve araç parkı problemine, mesela hava kirliliğine, mesela sanayi, turizm, eğitim şehri olamayışına, mesela marka değerlerinin ülke gündemine bir türlü gelemeyişine.

Nedense trafik ve araç park problemimiz bir türlü çözülmez. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde tam bir trafik keşmekeşliği yaşanıyor. Alternatif ana ve ara yollar oluşturulmadığı sürece bu problemin çözülmesi mümkün değil. Bu konuda önerimiz, üniversitenin içinden alternatif  bir bağlantı yolunun oluşturularak  Keban yoluna bağlanmasıyla trafiğin merkezden üst yollara yönlendirilmesidir. Rektörlük binası ile öğrenci işleri binasının üst kampüse taşınması ve DSİ ile üniversite arasında kalan kısma bir yol yapılmasıdır.

İkinci önerimiz ise belediye başkanımızın yanına ulaşım müdürünü de alarak belirtilen saatlerde özel bir araçla Malatya yolundan ordu evine kadarki güzergahı bizzat yerinde müşahede etmeleridir. Özellikle Zübeyde Hanım Caddesi ile valilik kavşağı ve Vali Fahri Bey caddesinde trafik akışının o saatlerde ne kadar yoğun olduğunu, o bölgelerde araç alt geçidinin ne kadar lüzumlu olduğunu göreceklerdir. Belediye başkanımızın bazı çalışmalarını takdir ettiğimizi de ifade edelim. Örneğin Araştırma hastanesinden kara yollarına kadar olan cadde genişletmesi doğrusu yerinde bir çalışma olmuştur. Yine projesi daha önce hazırlanıp çalışmaları devam eden Zafran mahallesi ile Fethi Sekin Hastanesi yolu da çok güzel bir çalışma oldu.

 

Trafik kadar öncelikli bir başka konu da hava kirliliğidir. Belki şehrin içinden pek fark edilmeyebilir. Ancak Çaydaçıra mahallesinden bakıldığında şehrin üstünde kara bulutlar halinde oluşan kirli hava daha net görülecektir. Son yapılan araştırmalarda ölüm sebepleri arasında hava kirliliği ön sıralarda yer almaya başlamıştır ilgililerin dikkatine. Hem Çimento fabrikasının hem de yakıt olarak evlerde hala kömür yakılmasının sebep olduğu ciddi bir kirli hava şehrimizde.

Şehrimizin bir başka değişmeyen kaderi de bir türlü sanayimizi oluşturamayışımız.  Başta Malatya olmak üzere komşu illerimiz bilmem kaçıncı organize sanayi bölgesini kurarken bizim daha her şeyiyle oturmuş bir organize sanayi bölgemiz yok. Turizm derseniz o da aynı. Harput, Keban, Palu, Sivrice gibi tabiat harikası yerlerimiz var ama ne yazık ki sadece biz biliyoruz. Bu ve benzeri turistik bölgelerimizi bir türlü ülke gündemine taşıyamadık. Sınırlarımız içindeki kanyona bile neredeyse Malatya sahip çıkacaktı.

Eğitimde de ne yazık ki kaderimiz değişmiyor. Köklü bir üniversitemiz var ama öğrencisi yok neredeyse. Kendisinden sonra kurulan üniversiteler ikiye ayrılırken bizim üniversitemiz ideoloji üniversitesi olmayı geçemediği için yerinde saymaya devam ediyor. Yeni kurulan üniversiteler bile öğrenci sayısı açısından üniversitemize yetişmek üzereler. Dershaneciler kralı hemşehrimiz olmasına rağmen gerek üniversite gerekse orta öğrenim sınavlarındaki başarı sıralamasında neredeyse sonlardayız.

Marka değerlerimiz de bir türlü ülke gündemine gelemeyen bir başka kadersizliğimiz. Her yıl Ankara İstanbul tanıtım günleri yapılır fakat nafile. Tulum peynirimize sahip çıkmadık Erzincan’ın oldu.  Orciğimiz neredeyse Gümüşhane ve Bayburt’un olmak üzere. Keban bademiyle cevizimizin hiç kıymeti kalmadı gibi. Şehrimize ait başta yemeklerimiz ve diğer yöresel ürünlerimiz bir türlü marka değeri alamadı. Malatya sadece kayısı ile tanındı ama ülke gündeminde her zaman üst sıralarda yer alıyor.  Baskil kayısımız Malatya kaysısından daha lezzetli olmasına karşın bir türlü markalaşamıyor. Amacımız elbette komşularımızı yermek değil. Aramızda tatlı bir rekabet olsa fena mı olur?

Sözün kısası yıllardır kaderimiz hep aynı. Kim yönetici olursa olsun, kim vekil olursa olsun bir türlü değiştiremedik. Hala birçok yabancıya Elazığ dediğimizde orası neresi sorusuyla karşılaşıyoruz. Şehrimizin kaderinin müspet yönde bir an önce değişmesi ümidiyle…

 

Yorumlar 1
Mahmut Özmen 05 Kasım 2021 18:01

Çok yerinde eksiklikleri vurgulayan tespitler. Tebrik ediyorum. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız bunları neden göremiyor, neden çare üretemiyorlar?

Yazarın Diğer Yazıları