Batuhan Kemal AYDIN

SUDAN PROJELER, SUDAN YALANLAR 

Batuhan Kemal AYDIN

Yerel seçimler yaklaştıkça partilerin seçim propagandaları artarken, adayların projeleri gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Bir seçmen olarak şunu ifade etmeliyim ki her projenin ortak amacının millete ve memlekete faydalı olmak olduğunu görmek beni mutlu ediyor.

Merkezde seçim çalışmaları gün geçtikçe kendini hissettiriyor demişken her seçim sürecinde adayların olmazsa olmaz icraatlarından biri olan ‘ SU İNDİRİMİ ‘ geçtiğimiz günlerde yine gündeme geldi. Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Bilal ÇOBAN bir SMS ile ‘’ SU FATURALARINDA %20 İNDİRİM YAPACAĞIM ‘’ dedi. Ardından eleştiriler, destekler birbiri ardına sıralandı. Mantık çerçevesinde yapılan eleştiriler ve destekler şöyle dursun ‘’ Türkiye’nin en pahalı suyunu içiyoruz ‘’ diyenlere, ‘’sularımız pahalı banyo yapmaya korkuyoruz ‘’ diyenlere ne diyeceğimi bilemedim. Yapılması planlanan %20’lik ( 0,45 ile 0.78 krş arası ) indirim için Bilal Bey’e methiyeler dizenlerin, şuan elektrik ve doğalgaz da sayaç okuma bedeli alınıyor diye hükümeti soyguna karşı çıkmamakla itham edenler, 2014 te Mücahit YANILMAZIN sayaç okuma bedeli adı altında vatandaştan alınan 2 TL ücreti kaldırdığı için tek kelime etmedi. 150 – 160 bin arası abonenin olduğu Elazığ da her abonenin yılda 12 defa okunan sayacına 24 TL ekleyin ve bunu 150 bin aboneyle çarpın bakın bakalım Başkan YANILMAZ yaptığı tek kalemlik icraatla vatandaşın cebinde kalsın diye belediye kaç milyon TL bir kazançtan vazgeçmiş ? Bir önceki dönemde bu konuda böyle bir adım atılmış iken, bence Sayın ÇOBAN’ın %20 indirim uygulaması halkın gözünde yetersiz bir uygulamadır. Türkiye’nin En Pahalı Suyunu İçiyoruz? Artık şu içi geçmiş söylemleri bırakın insanların algılarını köreltmekten başka bir işe yaramıyor. Sayın okur konuyu biraz uzatacağım farkındayım lakin kusura bakmayın lütfen. Amacım sizi sıkmak değil ! Amacım koca koca adamların basit bir yalan üzerinden sürekli insanların aklına kirli bilgiler sokmasının önüne geçmektir.

Bakalım kim ne kadar su içiyor? ELAZIĞ ( 2019 Tarife Zammı Dâhil ) Geçici Mesken – 4.33 TL Mesken – 2.64 TL Ticarethane – 6.00

TRABZON ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Geçici Mesken – 10,00 Mesken – 2,86 Ticarethane – 6,86

ORDU ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Geçici Mesken – 5,86 Mesken – 3,88 Ticarethane – 9,44

ERZURUM ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Geçici Mesken – 6,60 Mesken – 3,46 Ticarethane – 6,60

VAN ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Geçici Mesken – 5,75

Mesken – 2,20 Ticrethane – 5,40

ADANA ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Geçici Mesken – 8,08 Mesken – 4,53 Ticarethane – 10,36

ANKARA ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Mesken – 5,00 Ticarethane – 12,71

SİVAS ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Geçici Mesken – 3,25 Mesken – 2,59 Ticarethane – 4,70

AYDIN ( 2019 Tarife Zammı Dâhil Değil ) Geçici Mesken – 6,10 Mesken – 3,20 Ticarethane – 6,11

Yukarıda okuduğunuz rakamlara Elazığ hariç tüm illere sayaç okuma bedeli de ekleyiniz lütfen. Yukarıda saydığım illerin tamamına yakını içme suyunu barajlardan karşılarken bizim suyumuzun kuyulardan tamamına elektrik kullanımı olduğu için bu denli yüksek olduğunu belirtmek isterim. Örnekler çoğaltılabilirdim lakin sizleri fazla yoruyorum farkındayım. Kuyu demişken Ne oldu şu HAMZA BEY BARAJI diyenler olacaktır. Hamza bey barajı şuan bitti ve su tutmaya başladı. İshale hattının şuan %67-68 lik diliminin bittiği belirtiliyor. Barajdan Arıtma tesisine gelecek kısım toplamda 83-86 km civarında ve Tesisin %98 lik kısmı bitmiş olup kalan kısım ishale hattı bittiği zaman yapılıp kullanıma sunulacak.

Bırak kardeşim hattı falan bizim musluktan Baraj Suyu Ne Zaman akacak diyecek olursanız? Onu bende kestiremiyorum. DSİ diyor ki; ’ 2019 Eylül de hat bitecek’ . Hattı çeken firma diyor ki; Evet bitecek. Kimse bana sorar mı ? Bilmiyorum ama soran olursa vereceğim cevap; Bitmeyecek. Çünkü 2016 başlanılan ishale hattı 3. Yılının sonunda dağlardan kepçeyi vura vura gelmiş %68’e burada kalmış 8 ay daha Arıtma Tesisine ulaşılmamış. Ve size asıl sürprizi söyleyeyim Arıtma tesisinden şehir merkezine yaklaşık yaklaşık 35 – 45 km ana hatlara boru döşenecek. Şehir içinde bu iş ne kadar hızlı ilerler varın siz düşünün. Birde barajda istenilen seviyede suyun tutulması söz konusu. Proje de gözlemlediğim kadarıyla belediye üstüne düşen kısmı bitirmiş ve bekliyor, DSİ ‘nin ise yeni lojman mı misafirhane mi neyse artık onun dekoru ve peyzajıyla ilgilenmeyi bırakıp bu konunun üstüne gitmesi gerekiyor. Devlet kaynaklarında ciddi bir kemer sıkma politikası için adımların atıldığı şu günlerde bu projeyi zamanında bitiremez ise hiç güzel sonuçlar doğurmayacak. Toparlayacak olursak, ben barajın 2022’nin Haziran ayından önce kullanılacağını düşünmüyorum. Bahsedilen indirim sanki biraz sönük kaldı. Yani bir seçim

programına 0,45-0,78 krş bir indirim yapılacağı vaadi hoş bir şey değil. Hele ki bir önceki seçimde rakibinizin bu durumu pek dillendirmemiş olmasına rağmen 2 TL tek seferde indirmiş olması ve bunun reklamını da çok fazla yapmamış olması göz önünde bulundurulursa, bir mahalle toplantısına katılıp mahallenize ‘BANK’ getireceğim gibi sönük ve beklentilerin altında bir seçim yatırımı olur ki, halkın tüm beklentilerine cevap veren ve vermeye devam ettiği için halkın her zaman beklentisinin yüksek olduğu CUMHUR İttifak’ının vizyonuna küçük gelecek bir projedir. Kalın sağlıcakla..

 

 

Yazarın Diğer Yazıları