Ahmet KIZILKAYA

İPUCU

Ahmet KIZILKAYA

Galip durumda olduğumuz bir maçta son saniye golüyle beraberliğe mecbur olmak hepimizi derinden üzdü ve camiada bir travma etkisi yarattı. Bu gayet doğal. Tersi olsaydı, yani mağlup oynarken son saniye golüyle beraberliği biz yakalamış olsak bugün sevinen ve 1 puana şükreden elbette bizim takım olacaktı. Kabul edelim ki futbolun böyle bir psikolojik tarafı var.

Geniş açıdan ve derinlemesine baktığımızda aslında Balıkesirspor maçı bizim için dersler çıkarmamız gereken bir maç. Son saniyede kaçan galibiyet nedeniyle ortalığı yangın yerine dönüştürmeyelim ve üzüntümüzün bir sınırı olsun. Ancak gelecek planlaması yaparken bu maçtaki hatalarımızı eksiklerimizi de görmezden gelmeyelim.

Son üç hafta üst üste kazanan Elazığspor’un içerideki Balıkesirspor maçını kazanacağına dair büyük beklenti vardı. Ben de bu beklentiyi temkinli olmakla birlikte taşıyanlardan biriydim. Temkinli diyorum çünkü Balıkesirspor, transferin son günlerinde yaptığı önemli hamlelerle güçlü konuma gelen bir takımdı ve katıldığım televizyon programında bu uyarıyı bizi seyredenlerle paylaştım. Puan cetveline bakıldığında çok gol atan ve çok gol yiyen bir takım olarak gözüken Balıkesirspor, açık futbol oynayan bir takım olarak her zaman tehlike arz eden bir ekip. Bu gerçeği maç boyunca ve maçın sonunda gördük.

40. SANİYE GOLÜ VE REHAVET

Elazığspor’un ilk golü belki de bütün bir sezonun en erken golü olarak kayıtlara geçecektir. Daha maçın ilk dakikası dolmadan Andreas Tatos’tan aldığı topla sıfıra kadar inip etkili bir orta yapan Jeffrey Sarpong, topu Mertan Can’la buluşturdu. Mertan Can’ın topa hamlesi rakip oyuncuyu hataya zorlayınca Tomislav Glumac’ın ayağına çarpan top kaleye gitti ve maça adeta galip başladı Elazığspor. Bir yandan erken bulduğumuz gole sevinirken bir yandan da Elazığspor’un rehavete düşebileceği gibi bir durum olur mu diye güçlü bir endişeyi zihnimde taşıdım ilk yarı boyunca. Teknik direktör Mehmet Altıparmak’ın maç sonu ifadelerine bakılırsa bu endişem hiç de yersiz değilmiş.

İKİ TAKIMIN STRATEJİSİ

Oyun karakterlerine baktığınızda kanat oyununu iyi oynayan iki takımın hocası bu gerçekliğin farkında olarak ilk yarıda temkinli ve rakibi oynatmamaya çalışan bir stratejiyle çıkarttılar takımlarını sahaya. Balıkesirspor, Tom Wellington’un kanadını, Elazığspor da Burak Çalık’ın kanadını iyi kilitledi ve Burak Çalık da Tom Weelington da bu sezonun en düşük performansıyla oynadılar. Burada fark oluşturan oyuncu  Jeffrey Sarpong oldu ki, Türkiye’de yeterince tanınmayan Jeffrey’e Balıkesirspor hocası  Can Cangök, Tom ‘a aldığı önlemi almamıştı belli ki. İki golün asistini yapan Jeffrey Sarpong  oyunun içinde en diri kalan oyuncularımızdan biriydi.

SATRANCIN KAZANANI BALIKESİRSPOR OLDU

Futbol oyunu tıpkı satranç gibi bir hamle ve akıl oyunudur. Basit oynadığınızda, aklınızı kullandığınızda, hamleleri doğru yaptığınızda maçı kazanma ihtimaliniz her zaman yüksektir. Balıkesirspor iki kez geriye düştüğü maçı, yaptığı hamleler ve oyuncu değişiklikleriyle son saniyede de olsa kendi lehine çevirmesine bildi.

NİÇİN KAZANAMADIK?

Ben demiştim diye başlayan cümleler çoğu kez sevimli görülmez ve soğuk karşılanır. Ancak bu, ben demiştim diye başlayan cümlelerin yersiz ve haksız olduğu gibi bir durumu da göstermez. Sezonun ikinci haftasından beri yazdığım ve yorumladığım düşüncelerimde şunu belirtmiştim. Elazığspor hızlı kanat oyuncularına sahip ve kanat oyununu belli ölçüde başarıyla uygulayıp sonuç alıyor. Bunun yanında daha sezon başı olmasına rağmen duran top organizasyonlarında da takdir edilecek ölçüde bir başarı çizgisi yakalamış bir Elazığspor var. Ama futbolda dikine oynama alışkanlığı ve set oyununu oynama becerisi olmazsa olmaz gerçeklerdir. Rakip, sizin ezberlenmiş oyun anlayışınıza önlem aldığında devreye alternatif hücum ve savunma planlarınız girebilmelidir. Balıkesirspor maçında belki de en büyük eksiğimiz buydu.

OYUNCU DEĞİŞİKLİKLERİ VE BİREYSEL HATALAR

Ahmet Aras’ın 71. dakikada Mertan Caner’le yer değiştirmesi mantıklıydı. Oyuna zinde bir forvet oyuncu alınmasına itirazım yok. Ancak Andreas Tatos’un Murat Kayalı ile yer değiştirmesini çok anlayamadım. Murat Kayalı, iyi oynayamadığımız ön libero bölgesine direnç getirdi ama Murat Kayalı’nın yer değiştirmesi gereken oyuncu Andreas Tatos mu olmalıydı? Sarı kartla oynayan, penaltıya sebep olarak morali düşmüş bir Elmar Bjarnason alınamaz mıydı ? Çünkü düşünün  Jeffrey Sarpong’un yerine Berk Yıldız alınıyor, forvete de Ahmet Aras alınmış ama onları topla buluşturacak en yetenekli oyuncunuz Andreas Tatos yok!

YER TUTMA VE ALAN SAVUNMASINDA HATALARIMIZ VAR

Oyuncularımız rakip takım hızla geldiğinde pozisyon hataları yapıyor ve alan savunmasını, adam paylaşımını çok pratik bir şekilde gerçekleştiremiyorlar. Penaltı pozisyonu ve yediğimiz son goldeki kalecimizin ve defans oyuncularımızın yer tutuşlarına ve bireysel hatalarına bakın her şey daha net görünecektir.

SONUÇ

Elazığspor geride kalan beş haftada iştahlı, arzulu ve coşkulu oyunuyla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Hele daha ligin başında böyle bir kıvama gelmek oyuncularımızın iyi niyeti kadar kenar yönetiminin de bir başarısıdır. Ancak Elazığspor acilen saha içi diziliş ve alternatif oyun planları üzerinde de çeşitli denemeler yapmak durumundadır. Çünkü ezberlenmiş bir takım, Balıkesirspor maçında olduğu gibi zaman zaman tekleyebilecektir.

Bu takıma, bu yönetime ve bu teknik heyete hepimizin güveni ve inancı var. Bu takım büyük başarılar kazanacaktır. Bu anlamda Balıkesirspor maçının bize verdiği bazı ipuçlarını görmek ve bundan ders çıkarmak şart. Bunları yaptığımızda gerisi gelecektir. Aynı heyecan ve inançla desteğe devam.

Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sevgiyle ve huzurla kalın..

Yazarın Diğer Yazıları