Yanlış Kullanım ve Bakımsız Klima Sağlığınızı Tehdit Edebilir!

Nisa Yılmaz/ Klima bakımı nasıl yapılmalı? Klima bakımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Klima fiyatları ne kadar oldu? Elazığ'da klima fiyatları yükseldi mi? Klima bakımı yaparken nelere dikkat etmeli? Klima hava filtresi nasıl temizlenir? Kolayca klima nasıl temizlenir?

Yanlış Kullanım ve Bakımsız Klima Sağlığınızı Tehdit Edebilir!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz ayları devam ederken, serinlemeye yardımcı klimaları kullanım ve bakım hususlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Klimada enerji tasarrufu sağlamak, iyi bir şekilde verim almak ve sağlıklı koşullarda kullanmak adına ‘periyodik klima bakımı’ oldukça önemli. Klima bakımı yeterince sağlanmadığı ve klima kullanım şekline dikkat edilmediğinde sağlık sorunlarına yol açtığı gibi yüksek maliyet de çıkarabiliyor.

Fizik Tedavi ve Göğüs Hastalıkları uzmanları, klima kullanımı hakkında uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Klima kullanımında sık sık gündeme gelen ve dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanıyor:

Uzmanlar, “Vantilatör mü, klima mı?” konusunda çıkan tartışmalara sürekli olarak yeni açıklamalar getiriyor fakat genellikle benzer uyarılarda bulunuyor. Özellikle klima hakkında bulunulan uyarılarda; “Dikkat edilecek en önemli hususun, içerideki ve dışarıdaki sıcaklık farkının çok fazla olmamasına özen göstermek olduğunu söylüyor. Sıcaklık farkının 7 dereceyi geçmemesi, gündüz sıcaklığın en fazla olduğu saatlerde klima kullanıldıktan sonra akşam mutlaka klima kullanılan odanın havalandırılması gerektiği de önem taşıyor.  Sürekli klima karşısında kalmak, klima altında uyumak bazı göğüs hastalıkları, burun akıntısı, kas spazmı, boyun ve sırt bölgelerinde kas tutulmaları meydana gelebilir.

Klima teknik servisleri, klimanın ömrünü uzatmak, daha iyi verim almak ve hastalıklara yakalanmamak için şu önerilerde bulunuyor:


  1. Klima hava akımı ve hava filtresi düzenli olarak temizlenmeli.

  2. Klima kullanılan odada camların selektif özelliklerine dikkat etmek gerekiyor.

  3. Düzenli olarak yılda iki kez, kış ve yaz mevsimine girişte teknik servislere klima bakımı yaptırılmalı.

Hava Filtresi Temizlerken;

Musluk altına tutularak ya da elektrik süpürgesiyle temizlenebilir. Sıcak su ile yıkamak gerekirse su sıcaklığı 50 °C üzerine çıkarılmamalı, kesinlikle çitilenmemeli. Yıkanan filtre güneş görmeyecek bir yerde zemine serilerek kurutulmalı. Klima, içerisinde filtre olmadan asla çalıştırılmamalı.

Periyodik bakım ve klima bakımı ise mutlaka bir klima yetkili servisi tarafından yapılmalıdır.