YALNIZ İLÇE ''MADEN''

Elazığ Hakimiyet Gazetesi, Elazığ'ın tarihi ilçesi Maden'de yaşanan sorunları araştırdı.

YALNIZ İLÇE ''MADEN''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Elazığ’ın Maden ilçesi geçmiş yıllarda tenis kortu, 5 hamamı, 3 sineması ve 30 bin nüfusuyla bölgenin ekonomisine katkı sağlıyordu.

BÖLGEYE İSTİHDAM

Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerinde bulunan dağlık alana kurulu Elazığ’ın Maden ilçesinde milattan önce bakır yataklarının bulunarak işlenmesi nedeniyle ekonomik katkı sağlayan ilçe, 1936 yılında bakır yataklarını Etibank’a devredilerek ilçe halkına ve bölgeye önemli istihdam imkânı yarattı.

30 YIL ÖNCE 4 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYORDU

30 yıl önce 4 bin işçinin çalıştığı, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yoğun yaşandığı Maden ilçesi, Doğu ve Güneydoğu’da tek tenis kortunun bulunduğu il ünvanını almıştı.

 

İLÇEDE BÜYÜK GÖÇ YAŞANIYOR

90’lı yıllarda Maden Bakır işletmesinin özelleştirilmesi ve iki ünitesinin kapatılmasıyla birrlikte bakırla hayat bulan ilçede işçi sayısı 4 binden 100’e düştü.

İlçede büyük bir göç yaşanırken, 30 bin olan nüfus yıllar geçtikten sonra düştü.

Maden artık, emeklilerin ve ekonomik nedenlerden dolayı göç edemeyenlerin yaşadığı, kapalı kepenkleriyle boşaltılan sonuç olarak da viraneye dönen evleriyle kaldı.

 

İLÇEDE İŞSİZLİK ARTTI

Tarihi bir ilçe olan Maden ilçesinin tek geçim kaynağı, ilçede bulunan maden ocağı.

Maden ocaklarının özelleştirilmesiyle ilçede işsizliğin arttığını ifade eden Madenli vatandaşlar, yaşam savaşı verdiklerini belirtti.

HEYELAN RİSKİ GÜNDEME GELDİ

Yaşanan ekonomik sorunların dışında Maden ilçesinde bir de heyelan riski gündeme gelmişti. Maden’in Cami Kebir Mahallesi’nde heyelan riski olduğu ve çok dikkat edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmişti. “Heyelanın etkileyeceği yerlerin Maden Belediyesi ve Hükümet Konağının olduğu, ayrıca şahıslara ait binaların da bulunduğu” ifade edilmişti. Bu mahallenin boşaltılması yönünde uyarılar gelmişti.

 

HEYELAN HAKKINDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Uzmanların uyarılarının ardından Maden ilçesinde detaylı bir çalışma başladı. Heyelan riski taşıyan yerler incelendi ve gerekli raporlar ilgili kurumlara gönderildi. Çalışmalar hala devam ediyor.

 

BAKIR MADEN İÇİN BİRLİK SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Heyelan ile ilgili olarak Bakır Maden için Birlik Sempozyumu 29 Ocak tarihinde toplantı düzenlenmiş ve daha sonra sonuç bildirgesi açıklanmıştı.

Sonuç Bildirgesinde, Maden Cami Kebir Mahallesi’nin 3’te birinde meydana gelen doğal olmayan heyelanın sebebi, bakır fabrikasının hafriyatını eski işletme sahasına dökmesi ve maden ocağında bulunan galerilerdeki suyun tahliye edilmemesi olarak belirlenmiştir.

Doğal olmayan heyelanın ortadan kaldırılması için çözüm yolu acilen hafriyatın ortadan kaldırılması ve suyun tahliye edilmesidir. Bu şekilde doğal olmayan heyelanın ilerleyişi durdurulmuş olacaktır.

Tedbirlerin alınması sonrasında bölgede zemin ıslahı yapılması elzemdir.

Zemin ıslahı yapılmış, güvenliği sağlanmış olan bölgeye tekrar konutlar yapılarak güvenlik önlemi için daha önceden tahliye edilen vatandaşlar tekrar konutlarına geçmeleri sağlanmalıdır.” diye ifade edilmişti.

MADEN BELEDİYESİ TARİHİ YERLERİ ONARIYOR

Maden Belediyesi özellikle tarihi ilçede bulunan eski yapıların korunması için gerekli çalışmaları yapıyor.

Özellikle tarihi eserlerin korunması ve onarılması için yetkili kurumlar ile görüşerek çalışmaların tamamlanmasında önemli rol oynuyor.

119 YILLIK SAAT KULESİ RESTORASYONU BİTTİ

Bu kapsam da Türkiye’de sayılı olan ve biri Elazığ Maden ilçesinde yer alan 119 yıllık tarihi saat kulesinin restorasyon çalışmaları bitmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Saat Kulesi eski görünümüne kavuştu.