VATANDAŞIN REKTÖR DUYARLILIĞI

8 TEMMUZ'DA SONA ERECEK REKTÖR ADAY MÜRACAATLARINA SAYILI GÜNLER KALA VATANDAŞLAR SEÇİMLERE MÜDAHİL OLDULAR

VATANDAŞIN REKTÖR DUYARLILIĞI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aralarında Fırat Üniversitesi’nin de bulunduğu çok sayıda üniversiteye önümüzdeki günlerde rektör ataması yapılacak. 8 Temmuz tarihinde sona erecek müracaat süresi devam ederken çok sayıda ismin rektör adayı olması bekleniyor.

AKADEMİDEN ÇOK VATANDAŞ HEYECANLI

Fırat Üniversitesi’ne yeni atanacak rektörün kim olacağı sorusu akademik ve idari personelden çok vatandaşları heyecanlandırmış durumda.

Şehrin en çok personel çalıştıran, en önemli sağlık kuruluşunu işleten, öğrenci sayısı ve Elazığ’a en büyük katma değer sunan Fırat Üniversitesi gibi dev bir organizasyonu yönetecek ismin vatandaşlar tarafından da yakından takip edilmesi doğal ve haklı bulunuyor.

ŞEHRİN BİR NUMARASI

Fırat Üniversitesi, akademik ve idari personel olarak şehirde en çok personele sahip kurum olarak dikkat çekiyor. Üniversite Hastanesi gibi hizmet üreten birimleri ile hem şehrimizde hem de çevre illerde olumlu ya da olumsuz yönleri ile tartışılan, iyi yönetilip yönetilemediği, vatandaşın memnun olup olmadığı gibi konularda gündeme gelen Fırat Üniversitesi’nin yeni dönemdeki rektörünün eğitim ile birlikte hizmet kalitesini artırması bekleniyor.

POTANSİYELLER HAREKETE GEÇİRİLMELİ

Fırat Üniversitesi rektörlük makamının sadece bir eğitim sistemini yönetmek ve öğrenci mezun etmek olmadığını dile getiren vatandaşlar, mezun edilen öğrencilerin herhangi bir iş kolunda tercih edilebilen ve aranan bir özellikte olacak şekilde eğitim vermesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Fırat Üniversitesi mezunlarının hala tercih edilen durumunda olmadığını, eğitimin kalitesi ve fiziki konumla birlikte öğretim üyelerinin bilimsel yayın konusunda da istenilen noktada bulunmadığı  ifade ediliyor.

AKRABA ÜNİVERSİTESİ

Fırat Üniversitesi’nin son 30 yıllık geçmişi incelendiğinde aynı soy isimli onlarca akademisyen, idari personel ve diğer görevlilerden oluştuğunun görüleceğini ifade eden vatandaşlar, bazı bölümlerde akademik personel yapılanmasının saltanat sisteminde olduğu gibi babadan oğula, kıza ya da diğer yakınlarına geçtiğini belirtiyorlar.

İDEOLOJİK YAKLAŞIM

Fırat üniversitesini ülkenin en eski ve en köklü eğitim yuvası olduğu halde hem fiziki gelişme, hem akademik başarı hem bilimsel yayınlar hem de eğitim kalitesi olarak hala istenilen seviyede olmamasının en önemli sebeplerinden biri de akademik personel yapılaşmasının  belirli bir siyasal görüşün referans merkezinde oluşması.

Genelde başarısız ve bilimsel çalışmalara yatkın ve isteksiz olduğu halde sırf gelecek kaygısı ve üniversite içinde teşkilatlanma ve söz sahibi olma temeline dayanan bu gelenek sebebiyle, başarılı ve bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarına yatkın ve yetenekli gençler dışlanarak yerlerine siyasi gayeler güdülerek yeteneksiz kişilerin atanması doğal olarak hem akademik başarısızlığı hem de eğitimde kalitesizlik getirdi.

ÜRETMEKTEN KORKAN YAPI

Fırat Üniversitesi’nin elinde ve uhdesinde birçok imkân ve kaynak bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, bu kaynakların verimli kullanılması konusunda da önemli bir başarı gösterilmemiş olmasını da eksiklik olarak görüyor.

Yeni fakülte ve yeni birimler inşa etmek için sadece YÖK ve ilgili bakanlığın ödenek tahsislerine göz diken, kendi potansiyellerini ya da Kayseri örneğinde olduğu gibi hayırsever işadamlarına yeni birimler yaptırmak gibi bir gayret içinde bile bulunulmadığı ifade ediliyor.

Sık sık gündeme gelen, diğer zamanlarda yüzüne bile bakılmayıp en ilkel metotla arpa ve buğday ekilen, herhangi bir proje teklifi yapıldığında ise  devleti ve devletin malını  koruma  refleksi ile hareket edilen alanda modern tarım ve hayvancılık yaparak üretim çiftliği ya da farklı  bir proje yapılamayan Kesikköprü yerleşkesinin on yıllardan beri atıl durumda  olmasının da şehir için bir kayıp olduğunu ifade eden vatandaşlar, bu alanın çok az bir miktarının tahsisi karşılığında Ziraat ve Hukuk Fakültelerinin inşa edilebileceğini belirtiyorlar.

VATANDAŞ DUYARLILIĞI

8 Temmuz tarihinde müracaatların sona ereceği ve muhtemelen de yine bu ay içerisinde atamasının yapılacağı Fırat Üniversitesi rektörlüğü için vatandaşın duyarlılık göstermesi ve şehre faydası olacağına inandığı rektör adayı akademisyenleri sosyal medya hesaplarından desteklemesinin şehre ve şehrin sorunlarına karşı bir duyarlılık ve hassasiyet göstergesi olduğunu ifade eden uzmanlar, şehrin en önemli lokomotifi olan, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmemize önemli katkılar sunan, sağlık kurumları ile halkımızın sıklıkla müracaat ettiği birimlere sahip olan kuruma ve şehre karşı bir görev olarak görüyorlar.

VESAYET OLMAMALI

Fırat Üniversitesine yapılacak rektör atamasında YÖK ve ilgili kurumların yaptığı çalışmalar sonrası cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak listenin en önemli özeliğinin rektör adaylarının herhangi bir cemaat ve hizbe bağlı olmaması, ilkesel olarak bilimin, üniversitenin ve şehrin çıkarlarını gözeten, ülkenin içine düşürülmek istenen senaryoların ve karanlık oda ve mahfillerin oyunlarını  çok iyi bilen ferasetli ve dirayetli isimlerden olması bekleniyor.