Üzümler yarıştı, birinciler çapa makinesi kazandı

Elazığ'da bu yıl ikincisi düzenlenen 'Üzüm Festivali'nde yarışan ve birinci gelen üzümler, sahiplerine çapa makinesi kazandırdı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Üzümler yarıştı, birinciler çapa makinesi kazandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından üzüm üreticilerinin sorunlarının giderilmesi ve Elazığ’da yetişen üzümlerin tanıtılması amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen üzüm festivali, merkeze bağlı Koruk köyünde yapıldı. Organize edilen festival kapsamında Koruk köyü ve çevre köylerde yetiştirilen üzümler sergilendi. Üzümlerini festival alanına getiren 26 üzüm yetiştiricisi birincilik için yarıştı. Üzümler jüri üyeleri tarafından görüntü, tat ve aroma bakımından değerlendirildi. Değerlendirmelerin ardından 26 üzüm yetiştiricisi arasından beyaz üzümde birinci olan Erkan Efe ve siyah üzümde birinci olan Hıdır Şahin’e çapa makinası hediye edildi.

Elazığ’ın tarım ve hayvancılık bakımından daha ileri gitmesi gerektiğini belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Üzüm üreticilerimiz üretim ile ilgili sorunlarını dile getirdiler. Benim bir tavsiyem var. Üzüm üreticileri derneğimiz zaten aktif ve dinamik durumda. Üzüm üreticilerimizle nihai tüketici arasındaki kişileri aradan kaldıralım. Üzüm üreticiler birliğimiz bütün bu çalışmaları alsın. Birliğimiz, üzümle ilgili yapılacak çalışmaların kaynağı olmalıdır. Üzüm nihai ürün haline gelirse köylümüz, hemşehrimiz ve üreticilerimiz bundan faydalanmış olur. Tarlada komisyonculara sattığımız üzümlerden köylümüz para kazanamaz. Üzüm ileri ürün haline geldiğinde ve bundan köylümüz desteklendiğinde inanıyorum ki sizler zahmetinizin karşılığını alacaksınız” dedi.

"Elazığ'da üzümün 85 bin ton rekoltesi var"

Yıl boyunca üreticilerin çektikleri zorlukların giderilmesi adına üzüm festivali düzenlediklerini aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, “Elazığ toprak yapısı, coğrafyası, su potansiyeli ve kültürüyle tam bir tarım ve hayvancılık kentidir. Bu potansiyeli daha da geliştirmek, hem ulusal hem de uluslararası platformda gerekli tanıtımını sağlamak üzere organizasyonlar yapıyoruz. İlimiz için bu potansiyellerden en önemlisi üzüm ürünüdür. Yaklaşık 110 dönümlük alanda yıllık 85 bin ton civarında rekoltesi olan ve Türkiye’de sayılı iller arasında yer alan üretimimiz mevcut” diye konuştu.

Festival kapsamında ürünlerini sergileyen üzüm yetiştiricisi Eyüp Kabafiğ, “Biz burada boğaz kere, öküzgözü, beyaz üzüm ve kösetevek üzüm türlerini yetiştiriyoruz. Bununda sermayesi hayli pahalı ve satma konusunda sorun yaşıyoruz. Alıcılar kendi istediği fiyatlardan üzüm alıyorlar. En büyük sorunumuz üzümün satışıyla ilgili. Üzümlerimizi tanıtmak için yetkililerimiz böyle bir festival düzenledi. Bu sayede herkes kendi üzümünü getirip festivale katıldı” diyerek düşüncelerini aktardı.

Düzenlenen festivale Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Vali Yardımcısı Mustafa Gür, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, kurum müdürleri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.