UZMANLAR UYARIYOR

Özellikle kalp, yüksek tansiyon ve diğer kronik rahatsızlığı olanların öğlen 12

UZMANLAR UYARIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle kalp, yüksek tansiyon ve diğer kronik rahatsızlığı olanların öğlen 12.00 ile 16.00 arası sıcakta kalmamaları gerektiğinin vurgulayan uzmanlar, serin zamanlarda dışarı çıkılmasının kendilerine faydalı olacağını belirtiyorlar.

Hava sıcaklıklarının mevsim normdigererinin üstünde seyrettiği şu günlerde, meteorolojik verilerden alınan bilgiler ışığında sıcaklıkların ağustos ayında kendini daha çok htireceğini ifade eden yetkililer, aşırı sıcaklığın vücutta kalıcı hasara yol açabileceğini ve herkesin bu konuda kendisini koruması gerektiğini vurguluyorlar.

İşte uzmanların sıcak havalarda neler yapılması gerektiği yönündeki tavsiyeleri: "65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, küçük çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, sokak çocukları ve evsizler; aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplardır. 40 dereceyi geçen aşırı sıcaklardan korunmak için bazı önlemler alınmalı ve şunlara dikkat edilmelidir:

• Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

• Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmelidir. Koruyucu amaçlı şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir.

• Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler şapka ve gözlük, güneş kremi gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.

• Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli

• Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.

• Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.

• Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

•  Her gün en az 2-2.5 lt su tüketilmelidir."