UZM. DYT. KAYA: 'STRES, VÜCUTTA ÖDEM YAPIYOR'

Nisa Yılmaz/ Yaz aylarında en çok şikayet edilen sağlık problemlerinin başında ödem geliyor. Vücutta oluşan ödemin nedeninin iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Diyetisyen Süleyman Kaya, ödem hakkında bilgi vererek nelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

UZM. DYT. KAYA: 'STRES, VÜCUTTA ÖDEM YAPIYOR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ödem problemi özellikle adet dönemi ve gebelikte kadınların kabusu oluyor. Ödemi önlemek için ilk olarak su tüketiminin iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dyt. Kaya, ödemin nasıl meydana geldiği ve vücuttan nasıl atılacağına dair tüm merak edilenleri gazetemize açıkladı.

 

BAHAR VE YAZ AYLARINDA ÖDEM ŞİKAYETİ ARTIYOR

Uzm. Dyt. Kaya, stresin bir ödem kaynağına olduğuna değinerek; “Bahar ve yaz aylarında özelikle ödem şikayetinin artması çok normal çünkü sıcaklıklarla kan damarında değişiklik meydana geliyor. Vücut, ısı dengesini sağlayabilmek için su tutuyor. Bu şekilde ödem artışı meydana geliyor. Ödem, vücutta doku ve kasların arasında biriken sıvı kütlesidir. Ödem en çok şeker, kalp ve tansiyon hastaları hatta demir eksikliği ve D vitamini eksikliği bulunanlarda da meydana gelebilir. Stres de ödemi tetikleyen en büyük nedenlerden biri.  Uyku düzensizliği, kara ve uçak yolculuğu, hareketsizlik ve yorgunluk da ödemin oluşmasında bir diğer etken” dedi.

 

ŞEKERLİ, TUZLU, BAHARATLI GIDALARDAN UZAK DURUN!

Aşırı tuz, baharat ve şekerli gıdaların vücutta ödem yaptığını söyleyen Uzm. Dyt. Kaya, hangi gıdaların ödem yaptığını şöyle sıraladı: “Ödemi vücuttan atabilmenin en iyi yolu su içmektir. Vücudun su ihtiyacı karşılandığında, su tutma ihtiyacı hissetmeyecektir. Eğer ödemle su atılmıyorsa tuzlu ve baharatlı gıdaları kesmeleri gerekir. Çünkü baharatların içerisinde de koruyucu tuz yer alıyor. Bu gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeli. Çok yoğun sade soda, şekerli içecekler, kavun, karpuz tüketimi de ödem yapar. Karpuzun ödem attırdığı bilinir ama aksine şekerli su olduğu için ödeme neden olur. Kısaca şeker her zaman için ödem yapar.”

 

HAREKETSİZ KALMAMAYA DİKKAT EDİLMELİ

Hangi besinlerin ödem atmaya yardımcı olduğunu açıklayan Uzm. Diyetisyen Kaya, “En iyi ödem attırıcı olarak bilinir yeşilçay.  Yeşil kabak ve maydanoz çok iyi ödem arttırır. Meyvelerden ise kiraz ödem atmak isteyen kişilerin tüketmesi gereken meyvelerden. Beyaz etlerden balık da ödem atamaya yardımcı besinlerden. Ve tabi hareketsiz kalmak, yürüyüş ya da egzersiz yapmak da ödem atmada oldukça etkili” dedi.

 

ÖDEM ATTIRICI BİTKİ VE ÇAYLARIN AŞIRI TÜKETİMİ TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR

Bitki çaylarının aşırı tüketimi ile halsizlik ve tansiyon düşüklüğünün meydana geleceğini söyleyen Uzm Dyt. Kaya, şu konuda uyardı: “Ödem attırıcı çay ve bitkilerin aşırı tüketimi de tansiyon düşmesi ve halsizlik ortaya çıkarabilir. Ödemin çok ileri bir boyuta gelmesi durumunda ise bazı ilaçların kullanımı gerekiyor. Özellikle tansiyon ve kalp hastaları, ödemin ilerlemesiyle birlikte bir doktora başvurmalı.”

 

GEBELER BOL SU TÜKETMELİ VE GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ YAPMALI

Gebelik döneminde oluşan ödemin bol su ve yürüyüş ile atılabileceğini aktaran Uzm. Dyt. Kaya, şunları ekledi: “Gebelik döneminde ve emziren kadınlarda çok sık ödem meydana gelir. Adet dönemi öncesinde başlayıp 4-5 gün sonrasına kadar devam edebiliyor. Hormonal denge, kadınlarda ödemin meydana gelmesinde büyük etken. Gebelerin ödem oluşmamasında dikkat edeceği en önemli konu su tüketimi ve günlük 30’ar dakikalık kasları güçlendirmek adına yürüyüş yapması. Bazı gebe hastalar yeteri kadar beslenmediği mide bulantısı yaşıyor ve şekerli besinlere yöneliyor.”

 

ÖDEM EN ÇOK BACAK VE GÖBEKTE OLUŞUYOR

Uzm. Dyt. Kaya, ödemin en çok hangi bölgelerde oluştuğuna değinerek: “Vücutta hangi bölgede kas düşükse ödem orada meydana gelir. Kilolu insanlarda ödem en çok bacakta toplanır. Varis problemi de ödeme davetiye çıkarır. Bu nedenle yaz aylarında varis ameliyatı yapılmaz. Mens dönemi öncesi karın bölgesinde ödem oluşur. Sonuç olarak ödem en çok karın ve bacak bölgesinde meydana geliyor” dedi.

 

ÖDEM ATTIRMAYA YARDIMCI TARİF

Ödem attırmaya yardımcı bir tarif veren Uzm. Dyt. Kaya, bu tarifi tansiyon hastalarının ve gebelerin tüketmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uzm. Dyt. Kaya’nın ödem attırıcı tarif ise şöyle; “Evde ödem attırıcı olarak 3 litre suyun içerisine 12 dal kiraz sapı, biraz zencefil, nane ve limon sıkılıp 6 saat kadar bekletilerek tüketilir. Fakat tansiyonu olan kişilerde tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. En sağlıklı şekilde ödemi atmak istiyorsak bol su tüketmeliyiz. Kilogram başına 30 ml su tüketmek gerekiyor.”