UZM. DYT. KAYA: 'SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KİLO ALMAK İMKANSIZ DEĞİL'

Nisa Yılmaz/ Uzman Diyetisyen Fatih Süleyman Kaya, kilo alma hakkında yapılan yanlış diyet programları, merdivenaltı ürünler hakkında uyararak, sağlıklı bir şekilde kilo almak için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

UZM. DYT. KAYA: 'SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KİLO ALMAK İMKANSIZ DEĞİL'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AŞIRI ZAYIFLIK DA SAĞLIK PROBLEMLERİNİ DOĞURUYOR

Aşırı kilo kaybının belli sağlık problemlerini meydana getirdiğini söyleyen Uzm. Dyt. Kaya şu açıklamayı yaptı: “Aşırı kilo nasıl ki sağlıksız ise belli bir kilonun altında olmak da sağlıksız, Dünya Sağlık Örgütüne göre. Olması gerekenden fazla zayıflık da kişinin kas kaybından dolayı gelişen bir sağlık problemine dönüşüyor. Yap yüzdesinin yüksekliğinden dolayı ortaya çıkan bir sağlık sorunu aynı zamanda. Çünkü fazla kilolu bir kişi kadar organlar olumsuz etkileniyor. Tablo eğer tam bunun tam tersi ise; özellikle kadınlarda kas oranı yüksek ve yağ oranı düşük olunca hormonel salınım olumsuz etkileniyor. Adet dönemi, emzirme düzensizliği, gebe kalamama gibi durumlarla kişiler karşılaşabiliyor. Vücudun bir oran-orantısı var. Bu oranlar çok düşük olduğunda da zararlı, çok yüksek olduğunda da. Oranların ideal seviyede olması gerekiyor. Zayıflık kriteri, kas analizlerinden sonra ortaya çıkar. Önceden beden kitle endeksine bakılırdı ama şuan yağ ve kas analizinden ortaya çıkabiliyor. Kişinin mide hacminin düşük oluşu, stres, emzirme ve gebelik dönemine bağlı bulantılar, kilo alamayışının sonu olarak ortaya çıkıyor. Mide hacmi düşükse eğer, yemek yenemiyor ve doğal olarak kilo alımı gerçekleşmiyor. Çünkü iştahın artması için de belli bir kilonun olması gerekiyor. Zayıflık yönünde kısır bir döngüye girilmiş olunuyor. Hatalı yapılan diyetlerde de bu problem karşımıza çıkıyor. Kişinin psikolojik, stres, iş ortamı da bu problemleri ortaya çıkarabiliyor.”

KALICI BİR SONUÇ İÇİN UZMANA DANIŞMALI

Uzm. Dyt. Kaya, İnsanların kulaktan dolma bilgilerle yaptıkları diyetin kalıcı bir sonuca ulaştırmayacağını söyleyerek; “Kadınlarda yaşadığımız en büyük problem, zayıflık. Kilo almak, irade ve düzenli bir beslenme düzeni gerektiriyor. İnsanlar kan tahlillerine baktırmadan, kendilerince kilo almak için yaptıkları yöntem, kısa süreli oluyor. İlk 2 ya da 3 ayda kilo alımı gerçekleşiyor fakat eski yaşam tarzlarına döndüklerinde iştahsızlık yine hakim olmaya başlıyor. Kalıcı ve sağlıklı bir kilo alımı sağlamak için mutlaka bir uzmana danışarak, biyokimyasal tahlil verilerine baktırmalılar” dedi.

MERDİVENALTI ÜRÜNLER, HORMON BOZUKLUĞU VE KANSERE NEDEN OLUYOR

Hastalarından ‘Her şeyi yedim ama kilo alamadım’ gibi ifadeler duyduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Kaya, beslenmenin bir bütün olduğunu söyleyerek, hangi hastalıklara davetiye çıkardığını şöyle belirtti: “Beslenme bir bütündür. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği bir bütündür. İnsanlar kilo almak adına tek öğüne yükleniyor, geri kalan öğünlerde ise hiçbir şey yemiyor. Merdivenaltı ürünler de insanlar tarafından çok fazla kullanılıyor. Bu ürünler; karbonhidrat ve protein tozları, shake ile kulak dolma bilgilerle kilo alabileceklerini düşünüyor insanlar. Bu ürünlerin tüketimi ile kişide hormon bozuklukları hatta kanser riskleri artmış oluyor”

BESLENME PROGRAMI, YAŞAM TARZINA UYGUN OLMALI

Hazırlanacak diyet programının kişinin yaşam şartlarına uygun olması gerektiğini, aksi takdirde diyete uyum sağlamanın zorlaşacağını söyleyen Uzm. Dyt. Kaya; “Kişinin demir, B12, D vitamini eksiliği, hormonel salınımda veya tiroit bezlerinde bir problem varsa öncelikle bir dahiliye doktoruna yönlendiriyoruz. Verilen ilaçlara yönelik bir beslenme programı hazırlıyoruz. Kullanılan ilaçlarla tüketilen besinlerin emilim mekanizmasına etkisine dikkat ediyoruz. Yaşam tarzına uygun bir beslenme programı da bu noktada önem taşıyor. Diyetin devamlılığı ve faydası için yaşam tarzı oldukça önemli. Kilo almak isteyen kişiler de iradeli bir şekilde bu programa uyarsa kilo alımı imkansız olmuyor” dedi.

“SAĞLIKLI OLANI, AYDA 2 YA DA 3 KİLO”

Uzm. Dyt. Kaya son olarak şu uyarıda bulundu: “Kilo vermede olduğu gibi kilo alımında da her zaman hızlı bir sonuç bekleniyor. Çok kısa bir sürede sonuca ulaşılmak isteniyor. Kişinin aylık alması gereken kilo 2 ile 5 arasında olmalı. Sağlıklı olanı budur. Bu oranın üstünde kilonun alınması, çabuk verileceği anlamına gelir. Kısa sürede bu kadar enerjinin alınması mümkün değildir ve sonraki aylarda vücut bunu tölere edecektir.”

İşte kilo almak isteyenlerin uygulayabileceği 7 öneriyi, Uzm. Dyt. Kaya şöyle sıralıyor;

1)Erken saatte kahvaltı yapmak oldukça önemli. Ne kadar erken kahvaltı yapılırsa, vücut o kadar kilo almaya meyilli oluyor, iştah artıyor.

2)En az 3-4 saatte bir beslenmek çok önemli. Tek öğüne ağırlık verip, 10 saat aç kalarak kilo alınmaz. Kalorileri öğünlere bölmek daha faydalı olacaktır. Midenin boşalma süresi 3-4 saat olduğu için bu saat aralıklarında bir şeyler yemek çok önemli.

3) Kahvaltıda yumurta ve peynir, ceviz ve badem çok önemli. En çok tüketilen reçel ve bal, yağa dönüşerek kısa süreli kilo aldırır. Sütün içerisine bal, muz, fıstık ezmesi katılarak bir shake hazırlanabilir.

4) Öğle yemeklerinde genellikle hafif bir sebze yemeği yemeli. Yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonra su içmeli. Yemekle birlikte sıvı alımı kesinle yapılmamalı. Şekerli ve asitli içecekler çorba ve salata tüketilmeyecek. Yoğurt yenebilir.

5) Öğleden sonra 3 ve 4 arasında bir avuç badem ve ceviz, yanında sütlü tatlı ya da dondurma ile yaz için oldukça ideal. Farklı bir alternatif olarak iki top dondurma ya da sütlü tatlı ile taze meyve yemek çok güzel kilo aldırır.

6) Et yemeği yanında pilav veya makarna kilo almaya çok iyi yardımcı olur.

7)Gece ise yine ceviz ve badem, meyve ile yenildiğinde oldukça etkili oluyor. Sabah yapılan muz ve süt karışımı yine gece uyumadan 2 saat öncesinde tüketilebilir.