ÜZERİNE BİRKAÇ KEZ ÖKSÜRDÜĞÜNÜZ MASKEYİ KULLANMAYIN

Başak MERAL GÜNDÜZ/Nidamed Medical Satış ve Klinik Destek Uzmanı Murat Sezgin, Ülkemizde ve Dünyada salgın haline gelen COVID-19 virüsüne karşı korunmamıza yardımcı olan maske ve dezenfektanlar hakkında bilgi verdi.

ÜZERİNE BİRKAÇ KEZ ÖKSÜRDÜĞÜNÜZ MASKEYİ KULLANMAYIN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sezgin”İstanbul’da üretilen maskelerin Elazığdaki bayiliğini yapmaktayız.Elimizde bulunan maskelerin en önemli özelliği üç katlı ve steril olması su,toz, rüzgar iki mikron özelliği,yüze tam uyumlu olmasıdır.Bu zamanda popüler olan filtreli maskeler büyük önem taşımakta.Bu ürünlerde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur CE belgesi,İSO-9001,İSO-22000 olmasıdır.Eczanelerde ve Medikal ürün satan yerlerden temin edilmeli ve ürünlerin belgeli olmasına dikkat edilmelidir”dedi.

MASKE NASIL TAKILMALI?

Maske kullanımıyla ilgili ciddi hataların olduğunu ve korunmak için pahalı maskelerin alınmamasının gerektiğini belirten Murat Sezgin şu açıklamada bulundu:“Maske kullanırken gözlemlediğim bazı hatalar var. Maskenin ağzı, çeneyi ve burnu tam olarak kaplamalı. Cerrahi maskelerin üst kısmındaki metalin buruna göre şekillendirilerek kullanılmalı. Burun dışardayken maske kullanılmasının mantığı yok. Maske çıkartılırken ortasına dokunarak çıkartılması da virüsü ele bulaştırır. Maske ipçiklerinin olduğu kısımdan çıkarılarak atılmalıdır.”dedi.

 

ÜZERİNE BİRKAÇ KEZ ÖKSÜRDÜĞÜNÜZ MASKEYİ TEKRAR KULLANMAYIN

Maske kullanımında ciddi yanlışlar yapıldığını söyleyen Murat Sezgin"Virüslere karşı kullanılan iki türlü maske var. Bunlardan 1 tanesi sağlık profesyonellerinin kullandığı N95 olarak ifade edilen filtreli maskeler. Bu maskeler sağlık çalışanlarının riskli hasta grupları ile temas ettiği durumlarda kullanılan maskeler. Sürekli bu maske takılarak, sabahtan akşama kadar maskeyle gezilmez.Dolayısıyla bu maskeler gün boyu veya 2- 3 gün boyunca kullanılacak maskeler değil. Bu maskeleri gün boyu takıp çıkartmak, boynunuzun altında tutmak, cebinize koyup çıkartmak da doğru kullanım  değil. Kullandığınız ve nemlenen, üzerine birkaç kez öksürdüğünüz maskeyi tekrar kullanmayın. Bu tür durumlarda maske zaten kendisi virüsler ve bakteriler için bir vasat haline gelir ve daha tehlikeli hale gelir. Koruyucu amaçla kullandığınızda sağlığınız açısından sakıncalı olur" dedi.

ALKOL BAZLI OLANLAR HEM BAKTERİLERE HEM VİRÜSLERE KARŞI SON DERECE ETKİNDİR

Sezgin” Özelliklerine göre çok farklı dezenfektanlar var fakat alkol bazlı olanlar hem bakterilere hem virüslere karşı son derece etkindir. Direkt olarak bakteri ve virüsün hücre zarını parçalayarak mikroorganizmanın ölmesini sağlarlar. Cansız ve canlı yüzeylerde olmak üzere kullanılabilecek farklı dezenfektanlar vardır. Bunlar için de kullanım prospektüsüne bakılmalıdır çünkü etkileri birbirinden farklıdır.  Dezenfektan virüsle mücadelede etkin rol oynamakta.İçerisindeki alkolün en az %65,%70 arasında denk olmasına ve üretici belgesi olmasına dikkat edilmelidir.Usulüne uygun kullanıldığında özel önlemlerin alınmasına gerek kalmaz. İçerisindeki alkolün iyi muhafaza edilmesi için kapağının sıkı kapatılması serin ve kuru yerlerde saklanmasına dikkat edilmelidir.Kullanıldığı zaman yemeklerden,içeceklerden ve özellikle sigaradan uzak durulması gerekir.El temizliğine daha fazla dikkat edilmesi gereken bu günlerde her evde mutlaka bulunması gereken ürünler arasında yer almaktadır”dedi.