ÜRETİCİLER MAĞDUR

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz,Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada,'' Bizim en büyük sorunumuz markalaşmadır.Kayısımızı ön plana çıkaramadık.''dedi.

ÜRETİCİLER MAĞDUR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, Hakimiyet Gazetesi’ne  önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Zilayaz,’’Baskil ilçemizde kayısı hasadı başladı ve bitmek üzeredir.Beklediğimiz gibi gitmiyor.Yüzde 30-35 üzerinde bir kaybımız var.Özellikle yüksek kesimlerde.’’diye konuştu.

 

GEÇEN YILA GÖRE FİYATLAR DA 1 TL DÜŞME  MEYDANA GELDİ

Başkan Murat Zilayaz,’’ 10-15 köyümüzde yok denecek kadar kayısı oldu.Velipalas bölgemizde iyi ama fiyatlar çok düşük.Geçen yıla göre fiyatlar da 1 TL düşme  meydana geldi.Hem Elazığ’da hem de Malatya’da rekolte düşük olmasına rağmen fiyatlar kötü durumda.Durum böyle olunca üreticiler çok mağdur.''diye  ifade etti.

EN KALİTELİ KAYISI BASKİLİNDİR

Girdi maliyetlerin hep yükseldiğini ifade eden Başkan Zilayaz,’’Kayısı üreticilerinin en büyük problemleri işçi ücretidir.Geçen yıl 55 TL olan işçi ücreti,bu yıl 68 TL oldu.Türkiye’nin kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini Baskil karşılıyor.En kalitesi kayısısı bizimdir.Ben bunu hep söyledim Ziraat Odası Genel Başkanı’na.Bizim Malatya ile yarışma gibi bir niyetimiz yok.Onlar yüzde 80’ni karşılıyorlar.Ama bizim iddiamız şudur,en kaliteli kayısı Baskil’dedir.’’diye konuştu.

 

BİZİM EN BÜYÜK SORUNUMUZ MARKALAŞMADIR

Başkan Murat Zilayaz,’’Kalsiyum ve şeker orasına bakıldığında en kaliteli kayısının Baskil’de olduğu zaten belirlenmiştir.Bizim en büyük sorunumuz markalaşmadır.Kayısımızı ön plana çıkaramadık.Biz ne yaparsak yapalım, pazarın markası o ilde değilse olmuyor. Bir örnek vereyim ben bir kasa kayısı getirsem pazara belki akşama kadar satamam, ama tırı yükleyip Malatya’ya götürsem 1 saatte satarım.Yani böyle bir durum var.Kısacası kayısının Elazığ’da pazarı yok.’’dedi.

 

ELAZIĞ’DA VE BASKİL’DE KAYISI PAZARI OLMADIĞI SÜRECE SIKINTI HER ZAMAN OLACAK

Murat Zilayaz,’’Baskilde kayısı entegre tesisimiz var.Ama çok az bir üretim yapıyor.Yeterli değil.Tam kapasite ile çalışmıyor.Şuan için yeni bir tesis,devam ediyorlar.İnşallah tam kapasiteyle çalışırlarsa ilçemiz için iyi olacak.İlçemizde böyle bir tesisin olması çok iyi,keşke birkaç tane olsa.Şunu net söyliyeyim Elazığ’da ve Baskil’de kayısı pazarı olmadığı sürece sıkıntı her zaman olacak.’’diye ifade etti.

SULAMA KONUSU ZATEN EN BÜYÜK SORUNUMUZ

Üreticinin maliyetinde artış olduğunu belirten Başkan Zilayaz,’’Çiftçilerimizin biçerdöver ile ilgili sıkıntılar var.Bunu ilçe tarım müdürlüğüne ilettik,denetimler yapıldı ama  yaptırım gücümüz ve yasal yetkimiz olmadığı için bir çözüm bulunamıyor.Sulama konusu zaten en büyük sorunumuzdur.Bu yıl yağışlar iyi olduğu için fazla sorun yaşanmadı.Ama genel olarak baktığımız da sulama konusunda çok büyük sıkıntılar var.’’diye ifade etti.

 

FIRAT KENARINA ÇOK YAKIN OLMAMIZA RAĞMEN SULAMA SORUNUNU ÇÖZEMEDİK

Zilayaz,’’ Fırat Kenarına çok yakın olmamıza rağmen sulama sorununu çözemedik. Kayısı üreticisi elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor.Çünkü ağaçlarında kayısı olsa da olmasa da masraf yapıyorlar. Gübresini ve ilacını ve gerekli her şeyi alıyorlar.Pazar sıkıntısı olunca da doğal olarak üretici zarar ediyor,işçi parasını verirken zorlanıyor.’’dedi.