UMUT DOLU BİR LİSELİ'NİN GELECEK HAYALİ 

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Elazığ'da 14 yaşındaki Melike Bal, 14 yaşında kitap yazdı. Bu Şehir Kitabı'nın yazarı Bal, kitabı ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu

UMUT DOLU BİR LİSELİ'NİN GELECEK HAYALİ 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EDEBİYAT VE SANATLA İÇ İÇE YAŞIYORUM

Melike Bal,’’Edebiyat ve Sanatla iç içe yaşıyorum.Aynı zamanda Teknolojiye de çok meraklıyım.Kitap yazma işinin bende çok ilginç bir hikayesi var diyebilirim.Şiire ve okumaya her zaman için çok meraklıydım.Kendimi hep iyi ifade edebilen bir çocuktum.Bununla birlikte Yedi Güzel Adam isimli TRT Kanalının yayınladığı ve  Maraşlı Şairlerin yaşamını anlatan TV dizisi vardı.O diziyi  yayınlanırken takip ettim oldukça severek izledim.Sonra şairlerin yaşamlarını derinlemesine incelemeye başladım.Yazılar yazmaya başladım sonra da şiir yazmaya geçtim.Şiirlerim biraz birikince Türkçe öğretmenim neden bunları kitap haline getirmiyoruz dedi ve onunda desteğiyle yayın eviyle iletişime geçtik dilbilgisi hataları düzeltildi 2017 Şubat ayında Bu Şehir adlı kitabım yayınlanmış oldu.Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle o zaman birkaç okulumuza giderek tanıtım yapma fırsatı bulduk hatta eserimi alıp okumuşlardı.Kitabımı üst mercilere ulaştırdım.

Bu arada yerli kitap fuarlarına katılmaya çalışıyorum.Bahçehir Koleji bana her yönden destek diyebilirim.Kurumsal gücü arkamda hissediyorum bu beni çok mutlu ediyor.’’

SERABRAL PALSİ HASTASIYIM

Bal,’’Serabral Palsi hastasıyım.Serabral Palsi beynin hasarı yani oksijensiz kalması sonucu oluşan ilerleyici olmayan üst motor nöron hastalığıdır..Serabral Palsi genetik değildir.Nörolojik bir rahatsızlık diyebiliriz.Kısaca beyin felci..

Belirtileri;Denge kaybı,denge sağlamada güçlük,Eklemlerde sertlik,kalçalarda zamanla oluşan çıkıklar,yürüme bozuklukları..Serebral Palsili kişilerde kas sertliği nedeniyle vücutlarındaki çeşitli eklemlerde hareket açıklığının azalması görülebilir.

Ben fizik tedavi ve sporlarla ilgilenmeye çalışıyorum. Okul çantamı alıp yürüyemiyorum,  kalabalık yerlerde tutunma ihtiyacım oluyor.Ağırlıklı dengeyle ilgili problemim var.Benim sadece sol tarafım bu hastalıktan etkilenmiş. Ankara Hacettepe Üniversitesinde tedavi oldum.Tedavi olarak fizik tedavi ve cerrahi operasyonlar yapılıyor.’’diye konuştu.

 

NEUROFEEDBACK TÜRKİYE'YE GELSİN

Melike Bal,’’Türkiye için yeni bir yöntem var.Adı Neurofeedback.Beyin dalgalarının eğitilmesiyle uğraşır.Bir takım araçlardan faydalanan bir tedavi tekniğidir.Bu araçlar vücut sistemleri üzerinde hastaya geribildirim verir ve hasta daha sonra bu sistemleri nasıl değiştirmesi gerektiğini öğrenir.Neurofeedback kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmesine yardımcı olan bir öğrenme stratejisidir...EEG şapkası hastaya takılıyor beyine özel akım veriliyor.Bu yöntemi Serabral Palsi hastası,Epilepsi ve Down Sedromu gibi nörolojik hastalıklarda etkinliği klinik olarak kanıtlanmıştır.Türkiye'de fizik tedavi yeterli.Elazığ'da yetersiz diyebilirim.Bu konuda bilgisiz insanlar çok.Görüşmek adına  gittim birkaç yere..Asansör olmayan yerlere  engelli hasta kabul ediliyor.Şartlar yetersiz..Neurofeedback yurtdışında tedavi ediliyor da Türkiyede 'de tedavi edilsin istiyorum.

Ben geçen yıl bu tedaviyi çok araştırdım.Makalelerimi düzenledim 12 sayfalık araştırma raporlarımı alıp  T.B.M.M gittim vekillerimizle görüştüm engelliler için yardım istiyorum dedim.Makalelerimi onlara sundum.Akademik dilde sunumumu yaptım.Dilekçe komisyonuna başvuru yaptım.Sağlık Bakanlığında görüşmeler yaptım. Engelliler için yardım istediğimi ilettim.Başvurumun üzerinden 5 ay geçti dilekçeme cevap alamadık.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde çalışmalarıma devam ettim.Makale sayılarımı artırmaya devam ediyorum.İnsanlar kendi başlarına gelmeyince ilgilenmiyorlar.İleride Aselsan da çalışmak istiyorum Yazılım Mühendisi olmak istiyorum..İhtiyacım olan güçlü teknolojik donanım ve eğitim.Ülkemizin yeni yeteneklere ihtiyacı var öyle değil mi?

Bu arada,Neurofeedback ilgili bir arkadaşımın yardımıyla web sitesi açtık.Hesabımıza destek bekliyoruz.Bu yöntemin ülkemize gelmesini istiyorum.Amerikadaki Tom bu tedaviyi görüyorsa Anadoludaki Ahmet Mehmet niye görmesin.İnsanlardan sadece bize destek olsunlar bir kez tıklasınlar..Ne kadar çok insan görürse o kadar çok algı oluşacaktır diye düşünüyorum.

Ben cerrahi operasyon ve iki kez de botoks geçirdim kas gevşetmek amaçlı.. Fakat hastalık çok nankör 13 yıl boyunca tedavi oldum.Ama karşılığını tam alamadım.Yeterli değil diyebilirim.Tekrar yürüyüşüm bozulmaya  başladı daha bağımsızdım.’’dedi.

 

FİZİKSEL KISITLILIĞIM BENİ SANATA YÖNELTTİ

Melike Bal,’’Fiziksel kısıtlılığım beni sanata yöneltti.Sanat gücümü içinde bulunduğum engel bana verdi  diyebilirim.Bazen zorluklar eksiklikler birçok şeyi öğretiyor.Bende bu süreçte birçok şeyi öğrendim. 

Okul benim hayatta tek özgür olduğum alan.Ama bende sizin olduğunuz kadar özgürüm.Okulda başka öğrenci kadar özgürüm soruları çözecek kadar özgürüm.Eğitim süreçlerini çok seviyorum Ancak zihinlerimizle eş konumdayız bedenlerimizle değil.Bu sebeple okulumu çok seviyorum.Hayatı ciddi manada sorguluyorsunuz...

Şiir ve sanat insanı daha özgür yapar.Sanat sizi özgür yapar.Ben de bu sebeple Şiir kitabımı yazdım yayınladım.Devam ediyorum bıkmadan usanmadan..Eski şiirlerime nazaran yeni şiirlerim daha güzel.Bundan sonraki süreçte kendi hayatımı anlatan biyografik roman yazacağım.Bu romanın sonunda inşallah mutlu son olacaktır.İyileşmek istiyorum o yüzden beklemekteyim.’’dedi.