Ülkemizde Küçükbaş Hayvancılığa Önem Veriliyor

Ülkemizde Küçükbaş Hayvancılığa Önem Veriliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erol Kara/ Elazığ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Adayı Zeki Beyaz, düzenlediği basın toplantısında şu açıklamada bulundu: “Elazığ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 2007 Yılında kurulmuş olup, Elâzığ ve İlçelerindeki Koyun ve Keçi Yetiştiricilerinin bağlı bulunduğu bir birliktir. Malumunuzdur ki Dünyada  ve ülkemizde küçükbaş hayvancılık en çok önem verilen ve üzerinde durulan sektörlerin başında gelmektedir. Buna rağmen 2007 yılından bu yana Elazığ Birliği üyelerine hizmet götürmekten ziyade mevcut yönetimimizin kendi ticaretlerini yaptıkları, Devletimizin üreticilere sunduğu projeleri kendilerine ve yakınlarına peşkeş çekildiği bir durumun içindedir. Asıl amacı üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak olan Elazığ Birliği,11 yıldan bu yana zevk ve sefanın sürüldüğü, birçok yolsuzluk ve usulsüzlüklerle gündeme gelen bir duruma getirilmiştir. Mevcut Başkan ve yönetim kurulu üyeleri Küçükbaş yetiştiricilerimizin yaşadığı sıkıntıları görmezden gelip, sadece 4 yılda bir yapılan seçimlerde üreticilerimize Mavi boncuk dağıtarak kendi koltuklarını korumanın telaşı içerisindelerdir. Birliğin bütçesi üyelere hizmet götürmekten ziyade, birilerin kendi özel şirketi gibi kullanılmaktadır.

Birliğimizin bin 500’e yakın üyesi bulunmaktayken, Mevcut Yönetim Tarım Bakanlığımızın yürürlüğe koyduğu ama seçimlerde uygulamasını yasakladığı SOYBİS sistemi adı altında Bakanlığın ve İlgili daire başkanlığının uyarılarına rağmen bin 500 üyeyi hiçe sayarak kendilerine yakın gördükleri, proje verdikleri 301  kişiyle seçime gitmek istenmiştir. Bizlerin girişimleri sonucu Bakanlık düzeyinde, Merkez Birlik ve Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğüne itirazda bulunmamız sonucu bu yanlıştan geri dönülerek bütün asil üyelerin oy kullanması tebliğ edilmiştir. Bizler seçim çalışmalarımız için defalarca Birliğe resmi dilekçe ile başvuru yapmamıza rağmen bizlere yanıltıcı dört ayrı hazirun listeleri verilmiş olup, bizlere verilen hazirun listeleri ile genel kurulda oy kullanacak üyelerimizin listeleri seçim günü birbiri ile  aynı olmamıştır. 

 

Bu süreçte üreticilerimizi yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle Birliğimize yönlendirip aidatlarını yatırmalarını söyleyip aydınlattığımız halde, Birliğe giden üyelerimiz muhatap alınmamış ve yanlış bilgilendirilerek geri çevrilmişlerdir.28 Nisan tarihinde yapılan Genel kurulumuzda bu tür gerekçeler gösterilerek üyelerimizin seçme ve seçilme hakları gasp edilmiştir. Süreç bu şekilde devam ederken Mevcut Yönetim kendilerine yakın gördükleri, kâğıt üstünde hayvan sahibi olan, fakat gerçekte hayvancılıkla uzaktan yakından alakası olamayan kişileri üye göstermiş, kendilerine muhalif olarak gördükleri yüzlerce küçükbaş hayvanı olan, aidatlarını yatıran asil üyeleri 28 Nisan tarihinde yapılan genel kurulda silerek oy kullanmalarına müsaade etmemişlerdir. Üyelerimiz hayvanlarını göç sezonunda bırakarak çok zor şartlar altında genel kurula geldikleri halde, bizlere verilen hazirun listelisinde oyları ve isimleri olmasına rağmen silinmiş olup bu sebeplerden ötürü oy kullandırılmadığından ötürü 4’ncü Olağan genel kurulda istenmeyen kavga ve olaylar olmuş,28 Nisan tarihinde yapılan Genel kurul Divan Başkanlığı tarafından ileri bir tarihe ertelenmiştir. Yaşanılan olaylar ulusal ve yerel basında geniş yer bulmuş, İlimizin ismi birilerinin koltuk sevdaları yüzünden utanç tablosu olarak gündeme gelmiştir.

Yine birçok üyemizin haberi olmadan üyelikleri silinmiş, bir takım üyelerimize de aidat konusunda zorluk çıkartılarak üyelerimizin seçme ve seçilme hakları elinden alınmıştır. Çevre illerimiz Tunceli, Bingöl, Erzincan, Malatya illeri kendilerine İdari hizmet binası satın almışken Bütçesi bu illere göre daha fazla olan Elazığ Birliği kişilerin kendi ticaretlerini yapıp haksız kazanç sağladığı bir kuruma dönüşerek yıllardan bu yana Birliğimize İdari hizmet binası dahi kazandırılamamıştır.

Bizler yağmur çamur demeden zor şartlar altında geçimlerini sağlayan Küçükbaş yetiştiriciler olarak Elazığ Birliğinde yaşanılan tüm olumsuzlukları ve usulsüz harcamaları, hayali hayvan ticaretlerini yargıya taşıdık. Bu sebeple hukuki bir süreç başlattık. Yapılan bu yanlışlara Yüce Türk Adaletinin taviz vermeyeceğini biliyoruz. Yaşanılan bu olayları İlimiz Valisi, Milletvekilleri, Merkez Birliğiyle de paylaştık.

Elazığ’da hayvancılığın iyi bir noktaya gelmesi için, Haklarımızın ve ürettiğimiz ürünlerin yok pahasına gitmemesi için, meraların üreticilerimizin hizmetine açılması için, Elazığ Birliğine kayıtlı tüm üyelerimize uygulanacak projelerde adil ve eşit bir dağılım için ben değil, biz mantığıyla üreticimize hizmet etmek İçin adayım. Söylediğimiz her sözün arkasındayız. Sizleri en kalbi duygularımla selamlar 2 Eylül Pazar günü yapılacak olan genel kurulumuzun Elazığ İli küçükbaş üreticilerimize hayırlar getirmesini dilerim.”