ÜÇLÜ EĞİTİM

ÜÇLÜ EĞİTİM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2020-2021 Eğitim öğretim yılının 31 Ağustos tarihinde açılacağı ve yüz yüze eğitimin başlayacağı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanmıştı.

Bu açıklamadan sonra çocukların sosyal mesafe ve diğer kurallara uyma noktasında gösterecekleri dikkatsizlik ve kalabalık ortam yeni bir dalganın da başlangıcı ve aracı olabilir mi diye yeni bir tartışmayı da birlikte getirdi.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel de konuya dikkat çekerek koronavirüs salgını nedeniyle okulların 31 Ağustos'taki açılış tarihinin ertelenmesi ihtimalini değerlendirdi.

Prof. Dr. Yamanel, "Vaka sayılarımız çok artar, kontrol altına alınmayacak düzeylere çıkarsa o zaman okullar açılmayabilir. Zaten okullar için de hibrit modeller var biliyorsunuz. Yani yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Mesela 10 ders var, 5'i evde, 5'i okulda gibi. Bizim için daha uygun olacaktır. Temas olasılığını daha aza indirecektir, bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığımız da bu yönde çalışıyor. 1 metrelik sosyal mesafe sınıflarda yeterli olacaktır. Ama okulun kapalı alanını düşünerek ona göre yapılan bir çalışma mevcut. Tabii belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir, sabah-öğlen gibi veya üç vardiya gibi önlemler gelebilir" diye konuşmuş.

Bilim kurulu üyesi Yamanel’in ikili hatta üçlü eğitim modelini önermesi çok gerçekçi ve uygulanması hem öğrenciler hem de öğretmenler  için mantıklı bir çözüm. Sınıf mevcutlarının kalabalık olduğu okullarda bu sayıyı 3’e bölmek ve eğitimi dönüşümlü olarak az öğrenci ile virüsün bulaşma riskini azaltmak iyi bir yöntem olabilir.

Burada öğretmenlerimiz belki biraz yorulacaklar ama uzun süre öğrencilerinden ayrı kalmış ve  eğitim ve öğretim faaliyetlerinden uzak olmak  durumunda olmuş öğretmenlerimizin bu konuda da fedakârlık göstereceklerine inanıyoruz.  Devlete bir miktar ek ders maliyeti getirecek olsa da en mantıklı çözüm ikili ya da üçlü eğitimle çocukların okullarıyla buluşmasını sağlamak.