TÜRKİYE'NİN ZAFERİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN  KARARLI TUTUMU, TUTARSIZ VE DENGESİZ ABD BAŞKANI TRUMP'A DİZ ÇÖKTÜRDÜ. HEM SAHADA HEM DE MASADA KAZANAN TÜRKİYE OLDU

TÜRKİYE'NİN ZAFERİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

ABD ve Türkiye ateşkes için anlaştı. Türkiye ile Amerika arasındaki yapılan anlaşmaya göre; ateşkes sağlanacak, YPG 30 kilometre güneye çekilecek ve Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar kaldırılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe'de görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, büyükelçilik rezidansında açıklamalarda bulundu.

Pence, Türkiye'nin askeri harekâtı durduracağını, terör örgütü YPG'nin 30 kilometre güneye çekileceğini ve Türkiye'ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılacağını söyledi.

 

TÜRKİYE VE ABD, SURİYE'DE ATEŞKES İÇİN ANLAŞTI

Mike Pence'in açıklamalarından satır başları;

"Bir hafta önce Türk güçleri Suriye'ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, Erdoğan ile olan ve Türkiye ile olan güçlü ilişkileri sayesinde Türkiye ve ABD, Suriye'de ateşkes için anlaşmıştır. Türkiye, Barış Pınarı Harekatı'na ara verecektir.

HAREKATA 120 SAAT ARA VERİLECEK

Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacaktır. Ve ardından operasyon duracak.

KOBANİ'YE OPERASYON YAPILMAYACAK

Türkiye, Kobani’ye yönelik herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul etmiştir. Güvenli bölge sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için adımlar atılması konusunda anlaşılmıştır.

 

DEAŞ YOK EDİLECEK

Ateşkes anlaşmasına ek olarak DEAŞ'ın Suriye’nin kuzeyinde tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Güvenli bölgeye insanların yeniden yerleştirilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Dini ve etnik azınlıkların görüşülmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır.

ERDOĞAN'A MÜTEŞEKKİRİZ

Erdoğan’ın böylesi bir ateşkes için adım atmış olması ve barışçıl bir çözüme yaklaşmış olması konusunda müteşekkiriz. Başkan Erdoğan’a, insanların hayatını kurtarmak konusunda fikir birliğine varmış olduğumuz için müteşekkiriz.

 

ERDOĞAN: 120 SAATLİK SÜREÇ İŞLİYOR

Barış Pınarı Harekatı'na verilen 120 saatlik süreçle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürenin işlediğini belirtti ve oluşturulacak güvenli bölgenin detaylarını verdi.

Erdoğan şunları söyledi: "Yaklaşık 9 günlük süreyi bölgede yaşadık. Bu süre içinde öncesi var, telefon diplomasisyle devam eden bir süreç oldu. Sayın Trump'la Putin'le yaptığımız görüşmeler var. Bunların bir kısmı özellikle BM Genel Kurulu esnasında yaşadık. Yoğunlaşan görüşmelerimizi dün gerçekleştirdik.

 

13 MADDELİK ORTAK BİLDİRİYİ AÇIKLADIK

Trump'la bir gün önce telefonla konuşurken buraya bir heyet gönderirseniz daha iyi konuşuruz dedim. Kendisi de heyet gönderdi. Dün de adeta işin final görüşmelerini önce Sayın Pence ile ben yaptım sonra heyetler arası görüşme gerçekleştirdik. Heyetler arası görüşme sonrasında 13 maddelik ortak bildiriyi dünya kamuoyuna açıkladık.

 

BÖLGEDE ÇATIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Şu andan itibaren 120 saatlik süreç işliyor. Bu sürede YPG'nin güvenli bölgeyi terk etmesi söz konusu. Şu anda dünkü görüşmelerimizde 120 saatlik sürede buranın boşaltılması söz konusu. Sürekli irtibat halinde olacağız.

32 km derinlik 444 km uzunlukta güvenli alan oluşturulacak. Buranın sınırı doğuda Irak sınırıdır. Bölgede bir çatışma söz konusu değil. Bu bilgiler dezonformasyondur."

 

DÜNYA, ERDOĞAN’IN BAŞARISINI KONUŞUYOR

Türkiye ile ABD arasında sağlanan Suriye anlaşması, dünya basınında geniş yer buldu.

Washington Post ve New York Times gazeteleri, Türkiye'nin istediğini aldığını söyledi; "Erdoğan'ın Trump'a karşı zaferi" diye manşet attı.

 

WASHINGTON POST: ERDOĞAN'IN İSTEDİĞİ OLDU

Washington Post gazetesi, Türkiye, Suriye’nin içine doğru yürüyüşünü askıya alacak ateşkesi kabul etti ve Erdoğan'ın istediği oldu" ifadesini kullanıldı. Haberde, mutabakatın şartlarına yer verildi ve söz konusu şartların Türkiye'nin istediğini aldığı anlamına geldiği belirtildi.

NEW YORK TIMES: ERDOĞAN'IN TRUMP'A KARŞI ZAFERİ

ABD'nin New York Times gazetesi, dün ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşma sonucu Barış Pınarı Harekâtı'nın 5 gün boyunca durması ve bu süre içinde YPG'nin güvenli bölgeden çekilecek olması kararını "Türkiye için zafer, Erdoğan'ın Trump'a karşı zaferi" olarak nitelendirdi.

 

GUARDIAN VE FRANCE 24 VE LOS ANGELES TIMES: TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALDI

Guardian ve France 24, mutabakatın Türkiye'nin lehine olduğu görüşünde Türkiye'nin istediğini aldığı değerlendirmesini yapan bir diğer gazete de Los Angeles Times oldu. Gazete, Amerika Birleşik Devletleri’nin, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini kontrol etmesini öngören anlaşmayı kabul ettiğini yazdı. Bölgenin kağıt üzerinde Suriye toprağı sayıldığı, ancak orada fiili olarak Türk ordusunun yer alacağına dikkat çekildi. İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi ile France 24 kanalı da mutabakata, Ankara'nın istediklerini aldığı değerlendirmesiyle yer verdi.

BLOOMBERG: TRUMP'IN ERDOĞAN'I TESLİMİ TAMAMLANDI

Bloomberg, "Trump'ın Erdoğan'ı teslimi tamamlandı" diye manşet attı. Haberi, "ABD ile Türkiye arasındaki ateşkes muhtemelen beklemeyecek ve kesinlikle Suriye'yi daha istikrarlı hale getirmeyecek." diye verdi.

ALMAN DER SPIEGEL: AMERİKA, ERDOĞAN'A İSTEDİĞİNİ VERİYOR

Alman Der Spiegel gazetesi, "Amerika, Erdoğan'a istediğini veriyor" diye manşet attı. Haberi, "ABD ve Türk yetkililer Suriye'nin kuzeyindeki bir 'ateşkes' için müzakere ettiler" diye verdi.

 

YUNAN KATHİMERİNİ GAZETESİ: ANKARA İSTEDİĞİNİ ALDI

Yunan Kathimerini gazetesi, "Ankara istediğini aldı" diye manşet attı. Gün boyunca Türkiye'nin ABD ile müzakere sürecini izleyen Yunan yayın organları, müzakerelerin sonunda "Türkiye'nin istediği sonuçları elde ettiği görüşünde birleştiler" dedi. Haberi, "Anlaşmaya göre, Türkiye 120 saatlik bir süre için operasyona ara verecek ve bu zaman diliminde Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG), yaklaşık 32 kilometre derinliğinde oluşturulacak olan güvenli bölgenin gerisine çekilecek." diye verdi.

444 kilometrelik sınır boyunda YPG'li teröristleri etkisiz hale getirerek oluşturulan güvenli bölgenin geri kalan kısmı ise; Türkiye ile Amerika arasında yapılan anlaşma ile Mehmetçik'in hakimiyetine geçti.

 

AMERİKA TERÖRİSTLERİNİ GERİ ÇEKTİ

Türkiye ile Amerika arasında yapılan anlaşmaya göre; YPG'li teröristler, Türkiye sınırından 32 kilometre geri çekilecek.

 

KONTROL TÜRKİYE'NİN

Sınır boyunca oluşturulan güvenli bölgenin kontrolü, Türk askerinde olacak. Bölgede yaşayacak insanların güvenliğinden de Türkiye sorumlu olacak.

 

KURŞUN ATMADAN MASADA KAZANDIK

Sınırında YPG tehdidini istemeyen Türkiye, anlaşmayla birlikte askeri harekata gerek kalmadan sınır boyunca güvenli bölgenin oluşturulmasını ve hakimiyetinin Türk askerinde olmasını sağladı.

 

TÜRKİYE'NİN ZAFERİ

Türkiye'nin masada aldığı bu sonuç, Amerikan siyasetinde de büyük bir etkiye neden oldu.

Başkan Donald Trump'a muhalif isimler, anlaşmayı Türkiye'nin zaferi olarak nitelendirdi.

Benzer ifadeler, Amerika'nın en güçlü gazetelerinden olan New York Times ve Washington Post'un manşetlerini de süsledi.