TOKİ, 20 BİN KONUT YAPMASIN

TOKİ, 20 BİN KONUT YAPMASIN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’da şehrin en büyük kentsel dönüşüm projesinin hayata geçeceğini ve bu kapsamda TOKİ’nin 19 ile 10 bin arasında bir konut yapacağını açıkladı.

Deprem sonrası insanlarımız güvenli konutlara kavuşturulması amacıyla sosyal devlet refleksiyle devletimizin mağdurlara yeni evler yapmaları elbette doğru ve isabetli bir karar. Ancak depremde ağır hasar, orta hasar aldığı halde yıkılmayan evlerin zaman içinde kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenmesi konusunda tek aktör ve belirleyici gücün TOKİ olması oldukça sıkıntılı ve sorunlu.

Sıkıntılı çünkü TOKİ’nin verdiği kredi ile yapacağı evin maliyeti arasındaki farkı da talep edecek olması vatandaşı uzun yıllar borçlu olarak yaşamasına sebep olacak.

Sıkıntılı, çünkü vatandaşın kendi yıkılan 5 katlı evinin yerine yine 5 kat yaptığı için tüm maddi yük vatandaşa biniyor.

Sıkıntılı, çünkü TOKİ’nin cumbalı ev gösterip daracık balkonlu ve kullanışsız planlı evleri şehrimiz insanının ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak.

Sıkıntılı, çünkü TOKİ; yaptığı bina ve yerleşim yerlerini   tek renk ile boyuyor. Ve maalesef o renk de çok ruhsuz, cansız, eski demirperde ülkelerindeki yapılaşmayı ve afet evleri imajını verecek bir görsellikte inşa ediliyor.

Sıkıntılı,  çünkü TOKİ’de muhatap bulmak, evlerde yaşanan en küçük bir problemi bile ileteceğiniz bir yetkiliye iletme şansınız bulunmuyor.

Sıkıntılı, çünkü Elâzığ’ı, Erzincan gibi 4 ya da 5 katlı binalara mahkûm edip gelişmesi ve kalkınmasının önüne geçecek bir planlama konusunda ısrarcı gözüküyor.

Tüm bu su sebeplerden dolayı, TOKİ’nin ilk planda yaptığı ihalelerin dışında yeni ihaleler yapmaması, bunun yerine devletin vatandaşa vereceği krediyi aynı şartlarda bizzat kendisine vererek onların farklı müteahhitlerle görüşerek kentsel dönüşümü başlatmalarının daha doğru ve daha gerçekçi olacağına inanıyoruz. Şehrin ve depremde evleri hasar görüp de yıkmayı düşünen on binlerin de görüşü böyle.