TERMALDE İLK ADIM

TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ JEOTERMAL TESİSİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI. KARAKOÇAN BELEDİYE BAŞKANI AKBABA, YAPILACAK TESİSLERLE İLİMİZİN 5 YILDIZLI TERMAL OTELE SAHİP OLACAĞINI İFADE ETTİ

TERMALDE İLK ADIM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/ Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 43 dereceyle Türkiye’nin en kaliteli Jeotermal suyunun kullanılacağı tesisler için son aşamaya gelindi. Termal tesisin temelinin bu ay içerisinde atılarak çalışmalara başlayacağı bildirildi.

Dünya sıralamasında 7’nci sırada bulunan Türkiye, şimdilerde zirveye oynamaya başladı. Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde çıkan jeotermal su, 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli suları arasında yerini alarak, önemli bir konuma geldi.

800 METRE DERİNLİKTE SONDAJ

Son dönemde yapılan çalışmalar neticesinde ve dönemin Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın gayretleri sonucunda Karakoçan’da yeni bir termal su kaynağı bulunmuştu. 2018 yılının başlarında ilk kazma vuruldu ve 800 metre derinlikte sondaj çalışmaları başlatıldı.

Karakoçan İlçesindeki jeotermal suyun diğerlerine göre bir farkı ise  43 derece sıcaklığı ile  Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer alıyor olması.

ORGANİZE SERACILIĞA KAPI ARALANACAK

Bölgeden termal su çıkarılmasının ardından Elazığ Valiliği öncülüğünde çalışmalara da hemen başlanılmıştı. Yapılan çalışmalar kapsamında 5 yıldızlı bir termal otel için de girişimler hızlandı. 100 dönüm üzerine yapılacak dev yatırım ile birlikte hem kaplıca turizmi geliştirilecek hem de organize seracılığa kapı aralanacak.

350 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Yapılan tesis ile ilgili de her türlü ihtiyaç düşünüldü. Dev komplekste golf sahası, spor kulüplerinin kamp yapması için üç adet futbol sahası ve tenis kortları, su etkinlik alanları ve seralar yer alacak. Karakoçan’da dev termal tesis, 350 kişiye de istihdam olacak. Termal yatırım 100 dönüm arazi üzerine kurulacak ve 40-50 milyon TL arasında bir bedele sahip olacak.

GİRİŞİMCİLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Jeotermal su kaplıca turizmi yanında girişimcilere tarımsal alanda  organize seracılığı da teşvik ediyor. Suyun sıcaklığıyla yaz-kış yetişen sebzeler birçok noktaya ulaşacak. Projeler tamamlandığında hem ilçenin kaderi değişecek hem de ilçede yaşayanlar insanlar için iş imkânı sağlanacak.

ELEKTRİK HATLARI ÇEKİLİYOR

Karakoçan ilçesinde yapılacak termal tesis ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Karakoçan Belediye Başkanı Ayhan Akbaba,“Termal tesis için ihale yapılmıştı. Bir kaç prosedür vardı, onlar da tamamlandı. Geçen hafta itibariyle de elektrik akımı için direkler çekilmeye başlandı. 15 gün içerisinde de ise temel kazılarına başlanacak.”dedi.

 

İLÇEMİZ BEŞ YILDIZLI BİR TERMAL OTELE KAVUŞACAK

Şuan için her hangi bir aksaklığın yaşanmadığını ifade eden Başkan Akbaba,“Termal tesis bizim belediyemizin hizmet alanı içinde değil. Özel İdaresine bağlı ve Kaymakamlığımızın gözetiminde. Elazığ Valiliğimizin ise koordinasyonunda yapılıyor. Biz de Belediye olarak bu projeyi önemsiyoruz. Çünkü ilçemiz beş yıldızlı bir termal otele kavuşacak. Bu sayede ilçemizin vizyonu yükselecek. Ekonomi anlamında ilçemiz gelişecek.”diye ifade etti.

BUGÜNE KADAR YETERİNCE DEĞERLENDİREMEDİK

Başkan Akbaba,“Termal su oranımız oldukça kaliteli. Ancak bugüne kadar bu imkanı yeterince değerlendiremedik diye düşünüyorum. Reklamımız iyi yapılamadı. Turizm anlamında yeterince çalışamadık. Yatırımcılar yurt dışında yaşıyor ama Karakoçanlılar. Pandemi sürecinden sonra biraz çekingenliğimiz vardı ama şuan için bütün işlemler tamamlandı ve çalışmalar başlayacak.”dedi.

VALİ YIRIK ÇALIŞMALARI İNCELEMİŞTİ

Elazığ Valisi Erkaya Yırık da Karakoçan ilçesinde yapılacak olan termal tesis için geçtiğimiz aylarda incelemelerde bulunmuştu. İlçede yapılan Jeotermal sondaj çalışması sonucu bulunan termal su kaynağını da yerinde inceleyen Yırık, yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi almıştı.