TARIM VE ORMAN  BAKANLIĞI BİRLEŞİYOR

Turan Karahan, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Sayısı 16'ya düşen bakanlıklar arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yer aldığını, Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşlerinin de bir kısmının Tarım Bakanlığına bağlandığını söyledi.

TARIM VE ORMAN  BAKANLIĞI BİRLEŞİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/ Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

 

 “TARIM VE ORMAN  BAKANLIĞI BİRLEŞİYOR”

 Karahan, “Sayın Cumhurbaşkanımız 4 gün önce yaptığı açıklamada bakanlıkların büyük bir çoğunluğunun birleştirileceğini söyledi. Birleştirilecek olan 16 ‘ya indirilen bakanlıklar arasında ismi ‘Gıda, ‘Tarım ve Orman Bakanlığı’ olarak değiştirilen Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ da yer alıyor. Beraberinde merkez teşkilatı ve taşra yapısında ciddi değişikliklerin olacağı da malumunuz. Devlet Su İşleri’nin bir kısmının da Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı içerisinde yer alacak. Orman teşkilatlarının tamamı yine Tarım Bakanlığı bünyesinde yer alacak. Tarımda devamlılığımız zaten söz konusu. Bu değişiklikler aslında Türkiye’de beklenen, mevcut yapıların daha iyi işleyebilmesi ve bürokrasinin daha aktif çalışabilmesi için gidilen değişiklikler. Ben Türkiye için yapılacak olan hizmetler için bu değişikliklerin olumlu olduğunu düşünüyorum.’’dedi.

GÖREV VE SORUMLULUK ALANINDA DA CİDDİ DEĞİŞİMLER OLACAK

Turan Karahan, ’’Çok kısa bir süre önce Türkiye  ve ilimiz için  gerçekten dünyanın izlemiş olduğu bir seçimi geride bıraktık. Yani Türkiye’de mevcut parlamenter sistemden yeni seçilen Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçtik. Ve bu önemli olan seçimle birlikte genel anlamda Türkiye’nin istikrarına yönelik ve yapılan hizmetlerin devamlılığına yönelik milletimiz bir karar verdi. Tabi bu kararlarla birlikte bu yeni hükümet sistemi içerisinde özellikle bizim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teşkilat yapısının yeniden değişimi ile birlikte görev ve sorumluluk alanında da ciddi değişimler olacak. Bizler de taşra teşkilatları olarak bu yeni hükümet sistemiyle birlikte oluşturulacak mevzuatlar ölçüsünde bize tebliğ edilecek yeni görev ve sorumluluklar anlayışı içerisinde bizler de ilimizdeki çalışmaları devam ettireceğiz. Bizim yeni hükümet sisteminden çok ciddi beklentilerimiz var. İşlemlerimizi daha hızlı yapabileceğimize bakanlık yapısı içerisinde özellikle yerel dinamiklerin daha güçlü olduğu dönemi inşallah hep birlikte görmüş olacağız. Elazığ’da yeni yapılanma içerisinde, suya çok yakın bir tarihte kavuşacak olan Uluova, geri kalan kısmı da yine 1 yıl içerisinde tamamı yaklaşık 47 bin dekarlık alanı suyla buluşacak olan Kuzova’mız kısmen suya kavuştu. Aynı şekilde son zamanlarda ciddi anlamda el attığımız, verimli topraklara sahip olan Bermaz Ovamız ve Kanatlı Barajı da diğer barajlarla birlikte önümüzdeki sezonda sulamaya açılacak olan Kovancılar Ovası’nın tamamında yeni üretim desenleri ile katma değeri yüksek, üreticiye daha fazla para kazandıracak ve üreticinin yüzünü güldürecek, memnun edecek ürünlerle biz bunları dolduracağız. Bunların bir kısmını muhtemelen meyvecilik alanlarına dönüştürmeyle ilgili bir çalışmamız olacak.”

 

“AĞIN VE KEBAN BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜSSÜ HALİNE GELECEK”

Badem yetiştiriciliğinde Elazığ’ın önemli bir konum haline geleceğini söyleyen Karahan, “Ağın ve Keban Bölgesinde son 2-3 yılda 2 bin dekar alanlardan şuanda yaklaşık 5 bin 500 dekar alana ulaşmış olan badem yetiştiriciliğimiz mevcut. Bunların tamamı modern bahçelerden oluşuyor. Dolayısıyla 1-2 sene sonra inşallah Elazığ’da yeni kurulmuş olan bahçelerden elde edilecek ürünlerle birlikte burası belki de bir badem üssü haline gelecek. Bunun devamlılığı hususunda hem bakanlıktan hem de diğer kaynaklardan oluşturacağımız bütçelendirme ile birlikte bunların devamlılığını sağlayacağız.”

 

“BASKİL’DE İLK KAYISI İŞLEME VE PAKETLEME TESİSİ KURULACAK”

Karahan, “Son yıllarda Sayın Valimizin de destekleriyle ‘Marka değer’ oluşturmaya yönelik, bize ait olan ürünlerin coğrafi işaret belgelerini alarak bunun yine üretici nezdinde pazarda da hakkettiği değeri bulabilmesi için bazı çalışmalar yapıyoruz. Bunların içerisinde özellikle Ağın leblebisinin korunmasına yönelik geçen sene başlatmış olduğumuz tohumluk standardının korunmasına yönelik projemizin devamlılığını yine sağlayacağız. Ağın’ın tamamında üretilen nohudun Ağın leblebisine dönüştürülmesi için o karışmış olan tohumluk vasıflarını tamamen dışarı atacağız. Yine aynı şekilde bugün kayısıda Elazığ ili gerçekten Türkiye’nin yüzde 7-8 oranında üretimini gerçekleştiren ve bizim Baskil kayısısı dediğimiz kendine has kıvamı, tadı ve aroması olan bir kayısımız var. Bunun da belki ileri dönemlerde coğrafi işaret belgeleri ile alakalı bazı çalışmalar yapılır. Bundan ziyade üretim sahalarındaki eksikliklerin giderilmesi ve ürünün raf ömrünü uzatacak soğuk hava zincirlerinin oluşturulması yönünde bazı çalışmalarımız olacak. Bakanlığımızın da desteği İle Baskil ilçemizde ilk defa Kayısı İşleme, Paketleme ve Soğuk Hava Deposu tesisini kurduk. Geçtiğimiz çağrı döneminde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun da katkılarıyla hayata geçirdik. Şuanda inşaatları tamamen bitti. Makine ve ekipmanların da bir kısmı geldi. Belki bu sezon kısmı çalışabilir ama önümüzdeki kayısı sezonunda yüzde 100’ü bitmiş olarak hizmet sunacak. Türkiye kayısısının yüzde 7-8’ini üreten 60 bin ton civarında taze kayısı üreten bir ilçemizde bugüne kadar kayısı işleme fabrikası yoktu. Bu tesis ilimiz için de bir sembol. Belki kayısının tamamını işleyecek kapasitede olmayabilir ama bununla birlikte diğer yatırımcılar da cesaretlenerek işletme tesislerinin kurulumunu sağlayacaklar. İnşallah Baskil kayısımızın hakkettiği yere gelemesin de bu tesis lokomotif görevi görecektir.”

 

“ORGANİK ÜRETİM VE PAKETLEME İLE MARKA DEĞER HALİNE GELECEĞİZ”

Karahan, “Elazığ, bakir topraklara sahip olan ve değerlendirilmesi gereken bir potansiyeli var. Bermaz Ovası başta olmak üzere organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında yetiştiriciliği artırmaya yönelik bazı çalışmalarımız olacak. Nitekim biz Bermaz Ovası’nda özellikle Gezin ya da Bermaz fasulyesi dediğimiz fasulyenin organik olarak yetiştirilmesi için bakanlığımıza sunmuş olduğumuz projemiz kabul gördü. Şuanda uygulamasını başlattık, kapsamını genişleteceğiz. 112 üreticimiz, bin dekar alanda bundan faydalanıyor. Bermaz Ovası’nda 60 bin dekar alanda organik beyaz nohut yetiştiriciliğine başlayacağız. Gezin fasulyesi ve beyaz nohut üretimi başta olmak üzere farklı ürünlerin organik üretilmesi ve bakliyat paketleme tesisi ile de destekleyerek bunu marka değer haline getirerek pazara sunmayı düşünüyoruz. Erzincan tulumundan farklı olan Şavak tulum peynirimiz var. Bu peynirin de marka değer haline getirerek pazarda hakkettiği yeri alması için bazı çalışmalar yapılacak. Ve biz özellikle bunu bakanlık olarak desteklemek üzerine Şavak koyununun desteklenmesi üzerine ıslah çalışmalarımız devam ediyor, önümüzdeki süreçte de zenginleştirerek devam edeceğiz.”

 

2 MİLYON 700 BİN TL DEĞERİNDE 17 PROJE TAMAMLANDI

Karahan,  “Uluova’da Şeker Fabrikası’nın da yer almasından dolayı şeker pancarı üretimi oldukça yaygın. Şeker kurulunun kapanmasıyla birlikte belirli bazı yetkileri tarım bakanlığına devredildi ve yönetmelikleri oluşturuluyor. Taşra ayağında bizim yapmamız gereken iş ve işlemlerle alakalı bazı yönetmelik değişiklikleri olacak. Onlar da bize ulaştığında yine şeker pancarı üretiminde kaliteyi artırmak adına bazı çalışmalarımız olacak. Özellikle biz Harput yöresi için rakımından dolayı kaliteli kiraz yetiştiriciliği oluyor. Harput kirazı adı altında orada modern kapama kiraz bahçelerinin oluşumu için bazı projelerimiz olacak. Ve bizim Arıcak Erimli projesinde doğal salep dediğimiz bitkinin tespitini yaptık. Arkadaşlar sahada çalışmalarını yürütüyor. Bakanlığa sunacağımız yeni bir proje ile kaynağını da oluşturup Erimli yöresindeki doğal yetişen salep bitkisini kültüre alıp, üreticinin para kazanacağı hale dönüştürmüş olacağız. Bu projelerin tamamını bir araya getirdiğimizde 15 gün içerisinde şekillenecek olan yeni bakanlık yapısı içerisinde bunların tamamını gerçekleştirmemiz daha kolay olacak. Bu yeni sistem içerisinde Elazığ’ın sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyelinin bir adım daha öteye gidebilmesi, üretici ve çiftçinin akıtmış olduğu alın terinden kazanç elde edebilmesi ve yüzünün gülebilmesi için ilçelerdeki arkadaşlarımızla beraber ciddi bir emek ortaya koyacağız. Göreve başladığımız zaman kurmuş olduğumuz  proje birimimiz yaklaşık 2 milyon 700 bin TL’lik 17 projeyi dün itibariyle bitirdi. Bakanlık müsteşarımızın Elazığlı oluşu da bizim için bir avantaj. Projelerimizin desteklenmesi hususunda rahatça iletişime geçebiliyoruz. İnşallah müsteşarımızın, valimizin, siyasilerimizin ve diğer bütün paydaşların bizlere vereceği destekle birlikte Elazığ’da bu potansiyeli daha güzel yerlere taşıyacağız.”