TARİHİ SURP HAGOP KİLİSESİ ONARILMAYI BEKLİYOR

Ali ÖZTÜRK/Harput yıllar boyunca farklı kültürlerin ve dinlerin bir arada yaşadığı bir yerdir. Farklı etnik yapıdaki toplumların bir arada yaşadığı Harput'ta tam bir kardeşlik ortamı oluşmuştur.

TARİHİ SURP HAGOP KİLİSESİ ONARILMAYI BEKLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Bu durumda doğal olarak farklı kültürlerin ve dinlerin Harput’ta birçok yapı bırakmasını sağlamıştır. Bu yapılar Harput ve ilimiz için çok önemli birer kültür mirasıdır. Eski dönemlerden kalması sebebiyle her biri tarihimizin bir parçasıdır. Bu tarihi yapı ve eserlerin her birinin ayrı ayrı hikâyesi, değeri ve önemi vardır. Bu yapılardan bir tanesi de Surp Hagop Kilisesidir. Eski dönemlerde Harput’ta yaşamış Ermeni vatandaşlarına ait olan Surp Hagop Kilisesi çok önemli bir tarihi yapıdır.

Kitabesi olmayan Ermeni Kilisesi

Harput’un girişinde olan Şehroz Mahallesinin, yeni adıyla Kuyumcular Sitesinin alt tarafında bulunan Surp Hagop Kilisesinin sadece iki duvarı günümüze kadar gelebilmiştir. Zamanında bu topraklarda beraber yaşadığımız Ermeni vatandaşlara ait olan bu kilisenin kitabesi bulunmadığından dolayı kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir. Kilisenin eski şeklini hatırlatacak hiçbir emare kalmamıştır. Tamamen harap ve terkedilmiş durumdadır. Duvarlarda bulunan kolon izlerine bakılacak olursa, kilisenin iki katlı olduğu tahmin edilmektedir. Hatta katlar arasında kullanılan kalın kalasların kalıntılarını halen daha görülmektedir. Kilisenin kuzey ve güney duvarları kısmen sağlam denilebilir. Etrafta, yıkılmış olan duvarlara ait taşların bulunmasının yanında, kilisenin içerisindeki birçok ağacı da görebilirsiniz. Bina tamamen klâsik bir kilise örneğidir. Kontrforlar (Contrefort) üzerine oturmuş, ağır taş duvarlar etrafını çevirmiştir, üstü tamamen tonos olup, damı toprak olduğu gibi üstündeki kubbe duvarları keza taş olup bunun da üstü toprak şeklinde olduğu tahmin edilmektedir. Alt ve üstten pencerelerle ışıklandırılmıştır, ayrıca bir de bodrum katı olduğu tahmin edilmektedir. Surp Hagop Kilisenin bu denli eski bir yapı olması olmasına rağmen yıkık ve harap hali kentimize yakışmamaktadır. Bu gibi tarihi yapıların korunması kültürel açıdan ve turizm açısından çok önemlidir. Korunup aslına uygun restore edilirse ilimiz açısından çok büyük bir kazanç sağlayacaktır.