TARİHİ ÖĞRETMENEVİ'NİN GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Erkan BAY/Elazığ'da 24 Ocak tarihinde meydana gelen depremde hasar gören Atatürk'ün de konakladığı tarihi öğretmenevinin güçlendirilmesi için çalışmalar başlıyor.

TARİHİ ÖĞRETMENEVİ'NİN GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Binanın güçlendirme projelerinin hazırlanmasının ardından çalışmalara kısa bir süre sonra başlanacağı ifade edildi.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak’ta meydana gelen 41 kişinin öldüğü, 1607 kişinin de yaralandığı 6.8 büyüklüğündeki depremde, 1937 yılında Atatürk’ün Elazığ’ı  ziyareti sırasında kaldığı, Öğretmenevi olarak kullanılan bina da hasar gördü.

Elazığ Valiliği teknik görevlilerinin incelemesi sonucu orta hasar tespiti yapılan binanın durumunu, kültür varlığı olarak tescilli olması nedeniyle Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne iletti. Kültür varlığı olarak tescilli olan binanın güçlendirme projelerinin hazırlanmasının ardından, güçlendirme çalışmalarına başlanacağı ifade edilmişti.

DEPREMDE TAHLİYE EDİLDİ

Duvarlarında çatlaklar oluştuğu için tahliye edilen öğretmenevi, 1933 yılında hizmete girdi. Devlet erkanının konuk edildiği binada, Atatürk de 17 Kasım 1937’de ağırlandı. 1952 yılından 1972 yılına kadar kız ilk öğretmen okulu, 1982 yılına kadar lise ve iki yıllık eğitim enstitüsü olarak kullanılan binanın, 1983 yılında 27 yatak kapasitesiyle öğretmenevi olarak açılışı yapıldı. Binaya 1991 yılında, ek olarak 3 katlı, 33 yatak kapasiteli ek bina da yapılarak yatak kapasitesi 60’a çıkartıldı.

 

Şuan hizmet vermeyen öğretmenevinin  geçici olarak Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nin açılması ile birlikte kapatılan Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin giriş tarafından bulunan ve acil olarak kullanılan binaya taşınmasına karar verilmişti.Tarihi öğretmenevinin güçlendirme çalışmalarının yapılmasının ardından yine öğretmenevi olarak kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.