ŞU 65 YAŞ İŞİNİ ÇÖZSEK Mİ?

ŞU 65 YAŞ İŞİNİ ÇÖZSEK Mİ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Korona virüsten korunmak, kalabalıklarda bulunmamak ve en az temas olayını gerçekleştirmek. Bu konuda en riskli yaş gurubu ise 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız.

Peki, bu vatandaşlarımızı evde tutmak kolay mı? Elbette ki hayır. Neden? Çünkü 65 ve üzeri yaş için tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz.  Tabi bu imkân ve kolaylık günümüzde birden bire korkunç bir tehlikeye dönebiliyor. Ücretsiz seyahat imkânını sonuna kadar kullanmayı alışkanlık hatta kendisi için zaruret haline getirmiş büyüklerimiz şimdilerde ne yazık ki bizlere iyi değil kötü örnek durumunda.

Ülkemiz genelinde korona virüs tedbirleri kapsamında değişiklikler, sınırlandırmalar aşama aşama kaydediliyor. Hükümetimizin telaşa kapılmadan, sağduyulu olarak aldığı kararların yanı sıra yerel yönetimlerin de bazı zaruretler dâhilinde aldığı kararların ne kadar isabetli olduğunu görebiliyoruz. Öyle ki aslında korona tedbirleri kapsamında alınan bazı kararların zaten rutin hayatın akışında da bir takım olumsuzluklar barındırdığını biliyorduk. Öyle ki daha ileri gidiyor ve salgın bittikten sonra da gerekli kanunlarla düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Malumumuz korona virüs salgınında birinci derece risk altında olan grup 65 yaş ve üzerini kapsıyor. Bağışıklık sistemleri daha güçsüz olması nedeniyle de bu salgına müsait  olan 65 yaş ve üstü vakaların iyileşme oranlarının çok daha düşük olduğunu hatta ülkemiz ve dünya genelinde hayatını kaybedenlerin bu yaş dolaylarında olduğu biliniyor. Bu sebeple bu yaş grubunun kalabalık ortamlarda bulunmaması ile ilgili başlatılan mücadeleye şimdilerde belediyeler de katkı sunuyor.

Bazı belediyeler 65 yaş ve üzeri olanlara yönelik sunulan ücretsiz ulaşım imkânlarına normalleşme süreci başlayana dek ara verdi. Artık bu yaş grubundan yaptıkları seyahatler karşılığında ücret alınacağını duyurdu. Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları  ise  65 yaş ve üzerinin zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaması konusunda önemli bir  çağrıda bulundu.

 Ancak yapılan ikazlar ve yaptırımlar bu süreçle sınırlı kalmamalı diye düşünüyoruz. Öyle ki Aile Sosyal ve Çalışma Bakanlığı bünyesinde alınan kararla "Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi  hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır." kanunun salgın süreci nihayete erdiğinde de revizyon gerektiriyor.

Hükümetimizin  65 yaş ve üstü bireylerin ücretsiz ulaşım hakkı toplumda bir takım aksaklıkların, tehlikeli durumların yaşanmasına neden oluyordu zaten!.. Şöyle ki bu yaş grubu insanımız ulaşımın bedava olması nedeniyle ve ne yazık ki yapacak başka uğraşları da bulunmadığı için günün her saatinde yollara dökülüyor hem kendi canını tehlikeye atıyor hem de vatandaşımızı bazı sıkıntılara sokuyordu. Özelliklede sabah okula işe giden insanlarımızın otobüslerdeki doluluk nedeniyle tıkış tıkış başladıkları gün yine akşamında aynı manzarayla sona eriyordu.

Hem tamamen ücretsiz ulaşım imkânı nedeniyle bazı şoförlerin bir takım zorbalığına maruz kalan bu yaş grubundan insanlarımızda çoğunlukta. Sözel şiddette, saygısız tutum ve davranışlara maruz kalmalarının yani sıra bir de sırf ücretsiz binecek diye bu yaş grubu aracını durdurmadığı için yollarda perişan olanlarda azımsanacak kadar az değildi. Hem bu yaş grubunun şoför zorbalığından, minnet duygularından kurtulmaları; hem de toplumun diğer üyelerinin güne başlarken ve bitirirken daha huzurlu ve mutlu olabilmelerinin yolu yasaya acilen müdahale edilip tamamen ücretsiz değil de yüzde elli, yetmiş hatta doksan da indirimli fakat ücretsiz olmaması sağlanmalıdır.