SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Erol KARA/Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla yaptığı görüşmeler sonucunda Maden ilçesi Türkiye'de ilk kez afet bölgesi ve afete maruz riskli alanı ilan edildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım,Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada,’’Maden ile ilgili  en son gelen raporda heyelan doğal bir heyelan ama işletmenin dökmüş olduğu cüruf, bu heyelanı hızlandırmıştır.Bu firmanın muhatabı Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü.Soruşturma başlatıldı.’’dedi.

Vali Kaldırım, “Çıkan raporda 2007 ve 2015 yılları arasında dökülen cüruf heyelanı hızlandırdığı yönünde. Soruşturmayı başlattık. Vatandaş tahliye konusunda ikna olmaya başladı. Hızlıca iş yeri ve konut yapımı için çalışmalara başlayacağız. Hiçbir vatandaş mağdur edilmeyecek. Türkiye’de ilk kez Afet bölgesi ve afete maruz riskli alan kararı çıkararak vatandaşların hakkını fazlasıyla alarak ilk’e imza attık” dedi.

“ELAZIĞ, İKİ AFET KANUNU BİRDEN KAZANDI”

Bakanlıktan afet bölgesi ve afete maruz riskli alan kararı hızlı bir şekilde alınarak hemen yer seçimine geçileceğini belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Hem riskli alan hem de afete maruz bölge karanının çıkmasını ben istedim. Burada kiracılar var ruhsatsız binalar var. Sadece afete maruz bölge oldu mu, vatandaş yararlanamıyor. Riskli alan ve afete maruz bölge ilan edildi mi vatandaş iki kanundan da faydalanacak. Bu vatandaşın lehine bir durum. Bu kesinleşti, teklifimiz kabul edildi. Türkiye’de iki kanunu birden kazanan il olduk” şeklinde konuştu.

“MADEN’İ SIK ZİYARET EDECEĞİM”

Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik elemanları geldi. Bize belirtilen Maden’deki o bölgenin acil olarak boşaltılması yönünde rapor sunuldu. Bizde o bölgenin tahliyesini yapmaya başladık. Maden ilçemizi sık sık ziyaret edeceğim. Hızlı şekilde işyeri ve konut yapımına başlamak için çalışmalar yapıyorum. Yer seçimini tamamladıktan sonra hemen konut yapımını için kolları sıvayacağız. Vatandaşlarla yaptığım görüşmelerle vatandaş tahliye konusunda ikna olmaya başladılar ve olayın ciddiyetinin farkında.” dedi.

“RAPORU GÖRMEZDEN GELMEDİM, SORUŞTURMA BAŞLATTIM”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “En son gelen raporda heyelan doğal bir heyelan ama işletmenin dökmüş olduğu cüruf, bu heyelanı hızlandırmıştır, şeklinde bir rapor.  Bu firmanın muhatabı Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü. Ben de gerekenin yapılması için soruşturma açtım. Bakanlığın gelip burada inceleme yapması lazım. Şirketin döktüğü cüruf ile ilgili konu A’dan Z’ye kadar masaya yatırılması lazım.

Zaten vatandaşın sürekli gündeme getirdiği konu bu. Vatandaşın bu konuda talebinin karşılanması gerekir. Bize gelen raporu görmemezlikten gelemeyiz. Raporda çok eskiden gelen heyelan var. 1970 yıllardan beri meydana gelen heyelan var ama raporda 2007-2015 dönemleri arasında dökülen cürufun heyelanı hızlandırdığı yönünde. Bu konunun direk muhatabı Maden İşleri Genel Müdürlüğü ben telefonla da görüştüm hemen gelip incelemeyi soruşturmayı yapıp ona göre karar verecekler.” dedi. 

“CÜRUF DÖKÜMÜ HEYELANI HIZLANDIRMIŞ”

Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Maden ilçemizle ilgili daha önce çok sayıda rapor hazırlanmış ama şu an tek rapor gündemde. Daha önce Fırat Üniversitesi’nin raporuna firma dava açmış, cevabı bir yazı yazmış ve kafalar karışmış. Bu işi en iyi bilen KTÜ, ODTÜ bunlar AFAD ile çok ciddi bir çalışma yaptı. 

Çıkan raporda artık burada yerleşim alanı olamaz. Heyelan geçmişten gelen bir heyelan, cüruf dökümü bunu hızlandırmıştır. Ama tahliye edilmeden sorun çözülmeden cüruf kaldırılamaz. Bu teknik olarak mümkün değil. Orada yapılan bir çalışma heyelanı hızlandırır. Daha kötü sonuçlar olabilir bir an evvel buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekir diye rapor çıktı. Yaptığım görüşmelerde herkes artık olayın ciddiyeti kavramış. Vatandaş artık bir an evvel yerlerimiz yapılsın noktasına geldi bu sevindirici.” dedi.