SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ MÜ?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum  Elazığ'a geldi. Havalimanında karşılanan Bakan Kurum, 24 Ocak'ta meydana gelen Elazığ ile Malatya'da 41 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.8'lik depremin hemen sonrasında yapımı başlanılan konutları inceledi.

SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ MÜ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 OCAK DEPREMİNİN ARDINDAN ŞEHRİN YENİDEN YAPILANMASI YÖNÜNDE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM ELAZIĞ’A GELDİ. BIZMIŞEN,SİVRİCE,SÜRSÜRÜ VE BİR ÇOK MAHALLEDE  YAPIMI DEVAM KONUTLARI İNCELEYEN BAKAN KURUM ABDULLAHPAŞA MAHALLESİNİ ZİYARET ETMEZ İKEN,ÖZELLİKLE VATANDAŞLARIN MERAK ETTİĞİ İMAR REVİZE PLANININ DA NETLEŞMESİNDEN SONRA AĞIR HASAR RAPORU VERİLEN BİNALARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN VATANDAŞLARA NE KADAR VE HANGİ ŞARTLARDA KREDİ VERİLECEĞİ KONUSU DA NETLİK KAZANMADI.

YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Önce Yazıkonak beldesine geçen Bakan Kurum, burada 32 bloktan oluşan 381 konutun yapıldığı şantiye alana geçti. Yüzde 50 oranında kaba inşaatı tamamlanan 381 konutun yer aldığı şantiye alanında örnek daireye giren Bakan Kurum, ilgililerden bilgi aldı. Ardından bölgede yapılan futbol sahasına geçen Bakan Kurum, beraberindekilerle kaleye şut çekti. Daha sonra Kurum, Karşıyaka Mahallesi Kentsel dönüşüm bölgesine geçti. Şantiye alanlarını inceleyen Bakan Kurum burada da ilgililerden bilgi aldı.

BAKAN KURUM DİLEK APARTMANINI ZİYARET ETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sürsürü Mahallesi’nde 14 kişinin hayatını kaybettiği Dilek Apartmanın olduğu bölgede yapımı süren konutları da inceledi. Burada düzenlediği basın toplantısı ile bilgilendirme yaptı.Bakan Kurum konuşmasının başında, Pandemi sürecinin bitmesine müteakip ilk ziyareti Elazığ’a yaptıklarını öncesinde de sürekli telekonferansla çalışmaları aralıksız yürüttüklerini dile getirdi.

KONUTLARI 1 YIL İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ

Bakan Kurum, "O gün Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde bakanlıklarımız seferber olmak suretiyle gece gündüz hep birlikte çalıştık. Tam 2 bin 23 binanın yıkımını gerçekleştirdik.87 bin binada yaklaşık 250 bin bağımsız bölümde de hasar tespit çalışması yaptık. Hemen hızlı bir şekilde bin 500 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Elazığ ilimizde 19 bin 300 bağımsız bölümden oluşan konut çalışmamızı başlattık. Çalışma gerçekten yeni Elazığ için Türkiye’ye Dünyaya örnek gösterilecek , depremin hemen ardından başlayan bir yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edilecek, burada da gördüğümüz gibi yerel mimariye uygun bir şekilde, az katlı, zemin artı 3-4-5 katı geçmeyecek Elazığ’ın mimari özgülerini taşıyan projeler oldu. Bu projeler sadece konut olarak değil bir yaşam alanı olan çok önemli projeler olarak gerçekleşiyor.”dedi.

BİZMİŞEN’DE 6-7 AYLIK SÜREDE KONUTLARIMIZI TESLİM EDİYOR OLACAĞIZ

Bakan Kurum,“Bugün buraya gelmeden önce Elazığımızın değişik yerlerindeki şantiyelerimizi inceleme fırsatı bulduk. Söz verdiğimiz gibi konutlarımızı 1 yıl içinde tamamlayacağız. Bizmişen bölgesindeki konutlarımızı da hızlı bir şekilde teslim aşamasına getiriyoruz. Yıl sonu bitmeden depremin üzerinden Bizmişen’de 6-7 aylık sürede konutlarımızı teslim ediyor olacağız. Etaplar halinde diğer bölgelerdeki konutlarımızı teslim ediyor olacağız. Yerinde yine Abdullahpaşa, Mustafapaşa ve Rüstempaşa’da konutlarımızı yapıyoruz. Elazığımızın 2023’e giden yolda bölgesinde gerçekten cazibe merkezi haline getirecek, millet bahçesiyle, yürüyüş yollarıyla şehircilik olarak alt yapılarıyla birlikte çalışıyoruz. Buna ilişkin yapılması gereken her türlü işi Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde yapmaya gayret gösteriyoruz” dedi.

HİÇBİR ŞEKİLDE YAPILAŞMAYA MÜSAADE EDEMEYİZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'da depremin merkez üssü olan Sivrice ilçesinin aktif fay hattı üzerinde bulunduğunu belirterek, "Burada uygun yerleşim alanı neresi diye çalışmayı, üniversite ve bilim insanları ile beraber yaptık. Fay hattımız bu alandan geçiyor. Bu alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade edemeyiz." dedi.

BU BİNALARI HER TÜRLÜ YIKMAK DURUMUNDAYIZ

İlçede yapılması planlanan konutlar hakkında bilgi veren Bakan Kurum, “Biliyorsunuz ki, burada aktif bir fay var ve fay hattı hemen ilçe merkezinin yanından da geçiyor. Sivrice merkezli sürekli deprem yaşanıyor. Burada uygun yerleşim alanı neresi diye bu çalışmayı üniversite ve bilim insanları ile beraber yaptık. Fay hattımız bu alandan geçiyor. Bu alanı hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade edemeyiz. Burası yerleşime uygun alan değil. Yani aktif fayın üzerinde olan alandır. Buradaki 40-50 tane vatandaşımızın evini yeni de olsa sağlamda olsa burada tutamayız. Tutamamamızın nedeni altında aktif fay hattı olması. Yani bu depremde yıkılmamış olsa bile bir sonraki depremde yıkılma ihtimali çok yüksek. Kırmızı alan olarak belirlediğimiz alanlarda hasar tespit çalışması yaptık. Yapmış olduğumuz hasar tespit çalışmasında Sivrice’de ağır hasarlı 161 bina orta hasarlı 37 bina az hasarlı da 195 bina tespiti yaptık. Tüm bu alan içerisinde yaşayan vatandaşlarımız yaklaşık bin 200 tane vatandaşımız var. Bin 255 bağımsız alandan oluşan vatandaşlarımız o alanda yaşıyorlar. Biz yerleşime bağlı olmayan alanda zemin+1 zemin+2 gibi 419 konutluk bir tasarım yaptık. 419 konutluk tasarım bu alanda hakikaten bölge mimarisine uygun ve burayı Elazığ değil bölgenin cazibe haline getirecek bir proje olacak. Bu proje içerisinde gerekli ihtiyaç duyulan camilerimizi yapacağız,ihtiyaç olan okul, Jandarma binası, resmi kurum ve sosyal konutlarla ilgili eksiği de yine bu proje kapsamında ilgili bakanlıklarımız ve bizim koordinasyonumuzla birlikte yürütüyoruz. Şimdi bu alan içerisinde ağır hasarlı ve orta hasarlı hiç kimsenin itirazı olduğunu düşünmüyorum. Bu binaların her türlü yıkmak durumundayız. Yıkıp yerine zemin+1 iki katı geçmeyen taş kaplama ve ahşap kaplamaların olduğu örnek projeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

ORDUEVİ KATLI KAVŞAĞI YIKILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’daki incelemeleri sırasında Orduevi Katlı kavşağının yıkılacağını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığ ziyareti kapsamında Orduevi Katlı Kavşağı bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada vatandaşlarla konuşan Bakan Kurum, kavşaktan duyulan rahatsızlığı dile getiren vatandaşların şikâyetleri sonrasında Orduevi katlı kavşağının yıkılacağını duyurdu.

ELAZIĞLILAR YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ BEKLİYORDU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin ilk saatlerinden itibaren şehrimize gelmiş ve haftalarca ilimizde kalarak şehrin yeniden yapılandırılması noktasında ekibiyle birlikte önemli çalışmalar yürütmüştü. Bakan Murat Kurum’un Elazığ ile ilgili problemleri çözme konusunda gösterdiği gayreti gören Elazığlılar, Bakan Kurum’un Elazığ’a düzenlediği ziyarette yaşanan sorunların çözülmesi noktasında müjdeli haber bekliyordu.

DEVLETİN VERECEĞİ KREDİLER NETLEŞMEDİ

Deprem sonrası yapılacak binaların durumu hakkında  ve revize imar planında Abdullahpaşa Mahallesi’nin 6 kata mahkûm edilip bu alanın kasaba görünümüne kavuşturulması, köylerin durumu ile devletin vereceği krediler konusunda vatandaşların müjdeli haber beklediği Bakan Kurum, açıklamalarında yaşanan sorunların çözümü noktasında net bir bilgi vermez iken Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Metin Erol’un, Bakan Kurum’a kamuoyunun merakla beklediği “ORTA HASARLI BİNALARIN DURUMU NE OLACAK?” ve “KÖY EVLERİNDEKİ SON DURUMU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?” sorularına ise kısa bir açıklamada  bulundu.

ORTA HASARLI BİNALAR İÇİN KREDİ DESTEĞİNİ VALİLİK ELİYLE YAPACAĞIZ

Bakan Kurum,ORTA HASARLI BİNALARIN DURUMU NE OLACAK? Sorusuna, Orta hasarlı evlerle ilgili durumu, İçişleri Bakanlığımız bünyesinde AFAD yönetiyor. Hak sahipliği çalışmalarında sona gelindi. Hak sahipliği durumunun sonuçlanmasıyla birlikte, orta hasarlılar için yapılması planlanan kredi desteğini Valilik eliyle yapmış olacağız.”diye açıklamada bulunurken, “KÖY EVLERİNDEKİ SON DURUMU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? soruya ise, “Tarım-köy uygulamalarımız da içerisinden hem ahırımızın hem de evimizin olduğu uygulamalar. Bunların da çalışmaları devam ediyor. İhalelerini yaptık. Bu noktada Valimiz, kaymakamlarımız eliyle çalışmalar yapılacak. Muhtarlarımızın bize bildirdiği alanlarda ve yine köylerde tespit ettiğimiz ağır hasarlı binaların yapım sürecini de eş zamanlı olarak yürütüyoruz.”dedi.

AĞIR HASARLI BİNALAR NE OLACAK?

İmar revize planının da netleşmesinden sonra ağır hasar raporu verilen binaların dönüştürülmesi için vatandaşlara ne kadar ve hangi şartlarda kredi verileceği konusunda net bir açıklama yapmayan Bakan Murat Kurum,  Merkezi mahallelerde bulunan ağır, orta ve hafif hasarlı binalar ile hasarlı olmasa bile 40 yaş ve üstü binaların dönüştürülmesine  katkı sağlayacak ve şehrin genelini deprem riskli yapı stokundan kurtaracak olan bu destek ile ilgili kısa cevaplar vermesi gözden kaçmadı.

VATANDAŞ DASK’TAN MEMNUN DEĞİL

24 Ocak’ta meydana gelen Elazığ ile Malatya’da 41 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.8’lik depremin hemen sonrasında Zorunlu Deprem Siportalı (DASK) Ağır,orta ve hafif hasarlı daireleri olan vatandaşlar, zaman zaman DASK’tan yeteri kadar destek alamadıklarını ve bazı vatandaşları Deprem sigortası ödemelerini henüz alamadığı  yönünde iddiaları  gündeme gelmişti. Özellikle orta ve hafif hasarlı dairelerin DASK’tan çok düşük ödemeler aldığı ve bir çok vatandaşın ise henüz DASK’tan net bir cevap almadığı ifade edilmişti.

HAKİMİYET GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Elazığ ziyareti öncesi bir çok önemli sorunun bulunduğunu manşetlerine taşıyan Hakimiyet Gazetesi, özellikle TOKİ projeleri dışında kalan ve çoğunluğu merkezi mahallelerde bulunan ağır hasarlı binalarla ilgili hala bir yol haritasının belirlenememiş olmasını, TOKİ tarafından köylerde yapılacak evlerle ilgili problemler de katlanarak devam ettiğini, İlk etapta Koçkale ve çevresi için yapılan ihalede evler vatandaşın kendi eski binası yerinde değil toplu olarak bir alana yapılacak olması birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirtmişti.

Ayrıca vatandaşların yeni evlerinin eskisi gibi kendi bahçesi ve uygun göreceği alanda yapılmasını talep ettiğini,  ancak yapılan ihale her bir köy için belirlenmiş alanlarda toplu olacak şekilde inşa edileceğini, Bu yapılaşma ile birlikte birçok sorununda  yaşanacağını ifade etmişti.