ŞORŞOR DERESİ ISLAH PROJESİ'NİN YAPIMI DEVAM EDİYOR

Başak MERAL GÜNDÜZ – Elazığ Belediyesi, İlbank ve Devlet Su İşleri' nin ortak çalışmaları sonucu hayata geçirilen Şorşor Deresi Islah Projesi kapsamındaki çalışmalar hızla devam ediyor.

ŞORŞOR DERESİ ISLAH PROJESİ'NİN YAPIMI DEVAM EDİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehrin yağmur sularının tamamı ve atık suların bir kısmı Şorşor Deresi boyunca Kehli Deresine ve oradan da Keban Baraj Gölü’ne akmaktadır. Bu durum çevre kirliliğine neden olmakta ve halkı halk sağlığı alanında tehdit etmektedir. Ayrıca bu bölgedeki Devlet Su İşlerine ait kanallar ömürlerini doldurmuş ve ihtiyaca cevap veremez hale gelmiştir. Bu manzarayı çok iyi gözlemleyen Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ çözüme ulaştırmak için seçim çalışmalarında faaliyet listesine aldığı Şorşor Deresi ıslah çalışmalarına göreve geldiği tarihten hemen sonra başlamış ve projenin ihale ve yapım aşaması yaklaşık bir buçuk yıl sürmüştür. Elazığ'ın tüm çabalara rağmen kırk yıldır çözülemeyen Şorşor Deresi çevresi ıslah edilerek, rekreasyon alanı ve şehir için bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Kentte, Hicret, Aksaray, Kızılay ve Gümüşkavak mahallelerini yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında pek çok problemi beraberinde getiren Şorşor Deresi, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın öncülüğünde çözüme kavuşuyor.

 

Şorşor Deresi ıslah çalışmaları iki etaptan oluşmaktadır. 1. Etap çalışmaları Elazığ Belediyesi tarafından 24 Temmuz 2014 tarihinde ihalesi yapılan ve yaklaşık 38 kilometrelik kapalı kanalizasyon ana kolektör hattı çalışmalarıdır. Bu çalışmaların yüzde 95’ lik kısmı tamamlanmış, geriye kalan yüzde 5’lik kısmı ise istimlak sorunları nedeniyle yargıya taşınmış ve mahkemelik olunmuştur. Mahkeme sonuçlandığında veya öncesinde taraflar arasında uzlaşma sağlandığı takdirde kalan yüzde 5’lik kısım tamamlanacaktır. Devam eden ihale kapsamında iş artışına gidilerek Ataşehir ve Abdullahpaşa Mahallelerine yağmur suyu şebeke hattı da çekilmektedir. 2018 yılı haziran ayında bitirilmesi planlanan Şorşor Deresi Islah çalışmalarında bugüne kadar 1245 metre Ø600 boru, 12056 metre Ø1200, 4086 metre Ø1400, 3472 metre Ø1600, 324 metre Ø1800 ve 9920 metre Ø2000’ lik boru döşenmiştir. 2. Etap çalışmaları Devlet Su İşleri tarafından “Gümüşkavak (Şorşor) Mahallesi Taşkın Koruma İşi” adı altında açık kanal kuşaklama işi ihalesi yapılmıştır. Bu ihale 08 Şubat 2016 tarihinde yapılmış ve 2018 yılının mayıs ayında bitirilmesi planlanmıştır. Devlet Su İşleri tarafından yapılan kuşaklama kanalı çalışmaları devam etmekte olup sanat yapıları ise en kısa sürede yapılması hedeflenmektedir.

 

Elazığ Belediyesi tarafından yapılan 1. Etap çalışmaları, Elazığ-Bingöl Karayolu üzerinde bulunan ve Elazığ Belediyesine ait arıtma tesislerinden başlanarak Gümüşkavak, Kızılay, Aksaray ve Hicret Mahallelerinden geçip Misland kavşağında son bulmaktadır. 2. Etap çalışmaları Devlet Su İşleri tarafından yapılmakta olup, yapılan açık kanal Elazığ Havaalanından başlanmış ve Kızılay Mahallesi sınırlarına kadar ulaşmıştır. Yapılan çalışmalar Sürsürü Mahallesine kadar devam edecektir. Şorşor Deresi Islah Projesi kapsamındaki çalışmalar şehrin doğusundan batısına kadar hem kanalizasyon alt yapısı, hem de yağmur suları açısından şehri rahatlatmış olacaktır.           

 

Şorşor Deresi Islah Projesinin son aşaması yine Elazığ Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek rekreasyon çalışmalarıyla alanın vatandaşların piknik yapacağı, dinlenebileceği, gezinti yapabileceği bir yere dönüşecektir.

Çalışmaların tamamlanmasıyla şehrin en önemli sorunlarından biri çözüme ulaştırılarak, önemli cazibe merkezlerinden birine kavuşacaktır.