'Şehrimizin Tanıtımı İçin Bu Tür Organizasyonlar Önem Taşıyor'

Nisa Yılmaz/ Elazığ'da doğal ve organik ürünlerin yer aldığı Yöresel Elazığ Gıda ve Gastronomi Fuarı, Doğukent Mahallesi fuar alanında ziyarete açıldı.

 'Şehrimizin Tanıtımı İçin Bu Tür Organizasyonlar Önem Taşıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediyesi tarafından organize edilen ve Gıda ve Gastronomi Fuarı, ziyaretçilere kapısını açtı. Birbirinden çeşitli yöresel yiyeceklerin ve mutfakların bulunduğu fuar, şehrin gastronomi zenginliğini tanıtmayı amaçlıyor.

“Elazığ, Gastronomi Turizmi Açısından Zengin Çeşitliliğe Sahip”

Resmi açılış konuşmasında önemli bir organizasyonun açılışını yaptıklarını ifade eden Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, fuar açılışında şunları kaydetti; “Gıda ve gastronomi Elazığ’ın zengin mutfağını, zengin yöresel yiyeceklerini ortaya koyan bir fuar açılışındayız. Elâzığ’ımız tarihi, kültürüyle, sanatı, musikisi ve yaşam tarzıyla örnek illerimizden biri. Aynı zamanda yöresel ürünleriyle, yemekleriyle, yemek çeşitliliği ile de çok özel bir il. Yemek çeşitliliği açısından 150 yemek türüyle ikinci sırada olan çok önemli bir ilimiz. Şehrimizin toprak yapısının özellikleri ile de başta kayısı olmak üzere üzüm ve diğer ürünlerle de Türkiye’de kendisinden söz ettiren nadir illerden bir tanesi. Baskil kayısımız Baskil ismiyle tescil ettirerek bütün dünyaya bu isimle kayısıyı pazarladığımızı önemli bir kent ve ürün. Baskil kayısısının tadı, aroması, lezzeti gerçekten çok farklı. Ve tescil edilmiş öküzgözü üzümümüzle, Ağın leblebisi ve diğer yöresel ürünleriyle Elazığ, öne çıkan illerimizden. Gastronomi turizmi ve yemek çeşitliliği açısından da çok önemli bir il. Böyle bir ile yapmış olduğumuz fuar organizasyonlarıyla bu farkındalığı ortaya koyuyoruz. İl içinden ve il dışından organizasyona emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

“Şehrimizin Tanıtımı İçin Bu Tür Organizasyonlar Önem Taşıyor”

Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, şehir içi ve dışından gelen firmaları tebrik ettiğini söyledi. Gazetemize açıklamada bulunan Karahan; “Elazığ’da geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarını düzenledik. Ardından da İnşaat ve Mobilya Fuarı düzenlendi. Bu fuarlarla birlikte Elazığ’da fuarcılık anlamında büyük bir eksikliğin olduğu hissedildi. İlgili otoriteler; Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamu Kurumlarıyla beraber Elazığ’daki bu eksikliğin giderilmesi için ciddi adımlar atıldı. Şehrimizin tanıtımı, ekonomik ve kültürel anlamda fuar ve benzeri etkinliklerin çok önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bizler de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak, hem bakanlığımızın hem de misyon ve vizyon çerçevesinde bu tür etkinliklerin oluşumunda yer alıp, katılarak, devamlılığı sağlama hususunda üzerimize düşen görev ve sorumluluk bilincinde hareket ediyoruz. Bugün açılışında bulunduğumuz Gıda ve Gastronomi Fuarımızın başta sağlamış olan firma ve sektörlere, ilimizin tarım ve ekonomisine hayır ve bereket getirmesini diliyorum. Temennimiz şudur ki; bu tür etkinlikler sadece fuarcılık anlamında değil ilimize dışardan gelecek, şehrin tanıtımına öncülük edecek ve bu anlamda gönüllü elçi olmasında bir çalıştay veya kongre gibi organizasyonların devamını diliyoruz. Yakın bir tarihte bu fuar ile birlikte ilimizde kalıcı ve bütün altyapısı hazır olan bir fuar alanının ilimize kazandırılmasını istiyoruz. Bu anlamda üzerimize düşen konularda yardımcı olmaya hazırız. Organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ve teşekkür ediyorum.” dedi.

“Gastronomi Olarak Eksiklikler Var”

Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan, “Şehrimizin böyle fuarlara ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bir şehrin kültürünü, turizmini canlı tutan ve yansıtan meslek gruplarının başında gıda ve gastronomi geliyor. Gıda ve gastronomi fuarları, şehrimizin ve yöresel ürünlerimizin tanıtımı açısından önem taşıyor. Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası olarak bu tür fuarları destekliyoruz. Daha büyük fuarlarda insanlarımızla bir araya gelmekten, ürünlerimizi tanıtmaktan memnuniyet duyuyoruz. Ürün çeşitliliği olarak fuarda yöresel yiyecekler ağırlıkta fakat gastronomi olarak mutfağımıza ve mutfaklara yönelik eksiklik var. İlk fuar olduğundan dolayı bu tür eksikliklerin olması doğal. Bundan sonraki fuarlarda bizler de bu çalışmaların içerisinde yer alarak bu eksiklikleri gidereceğiz. Gaziantep’ten sonra gastronomi dalında ikinci geliyoruz. Bu tür etkinliklerin ve çalışmaların her zaman destekçisiyiz. Halkımızı da fuarı gezmeye davet ediyorum. Fuarın gerçekleşmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Şartların İyileştirilmesi Lazım”

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş ise; “Fuar, ilimiz için önemli bir ihtiyaç. Yer aldığımız programlarda ilimizde bir fuar alanı olması gerektiğini, belli periyodlarda gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettik. Son iki yılda ilimizde takdire şayan fuarlar gerçekleşiyor. Bu fuarların elbette eksikleri olacak, eleştirilecek yanları olacak. Potansiyel olarak güçlendirerek kamuoyuna yansıtacak ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. Fuar alanlarının merkezi konumda yer alması ve şartlarının tamamen iyileştirilmesi lazım. Ve bu tür fuarları gerçekleştirmeden il esnafını göz önünde bulundurarak gerçekleştirilmesi lazım. Dışarıdan firmalar ve işletmeler de elbette gelmeli fakat ilimizdeki esnafların da çalışmalarda yer alması lazım. Fuarımızın ilimize, esnaflarımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Gıda ve Gastronomi Fuarı,  29 Nisan’a kadar ziyaretçileri ağırlamaya devam edecek.