ŞEHİR, SAHİPSİZ DEĞİL

ÖNCE TEŞVİKTE 6. BÖLGE İMKÂNLARININ DEVAMI, ARDINDAN DEPREM KONUTLARINDA YÜZDE 40 İNDİRİM MÜJDESİ… CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN 'SAHİPSİZ ELAZIĞ' KAMPANYASI BAŞLATANLARI MAHCUP EDECEK AÇIKLAMALARI PEŞPEŞE GELMEYE DEVAM EDİYOR

ŞEHİR, SAHİPSİZ DEĞİL
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son bir hafta içinde Elazığ ile ilgili açıklamaları şehirde memnuniyet yarattı.

Geçtiğimiz hafta teşvik yasası kapsamında ilimizin 6. Bölge imkânlarından faydalanmasının devamı ile ilgili açıklamasının ardından 24 Ocak depremi sonrasında ilimizde TOKİ tarafından yapılan evlerinin ödeme miktarlarını açıklaması büyük bir memnuniyet oluşturdu.

 

ERDOĞAN TESLİM EDECEK

24 Ocakta yaşanan depremin ardından ilimizde başlatılan konut inşaatlarının önemli bir bölümünde son aşamaya gelindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de katılacağı bir törenle hak sahiplerine verilecek konutların teslim edileceğini açıkladı.

ERDOĞAN KENDİNE YAKIŞANI YAPTI

Günlerden beri özellikle bazı çevrelerce provoke edilen konut fiyatlarının ne kadar olacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilan ettiği fiyatlar ve taksit miktarları ile tartışmalara son noktayı koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladıkları konut taksitleri şöyle belirlendi.

Konutların konumlarından kaynaklanan şerefiye paylarına göre;

 2+1 konutlar için 510 TL ile 725 TL arasında aylık ödeme,

 3+1 konutlar için ise  730 TL ile 995 TL arasında aylık ödeme bedeli belirlendi.

 

KÖY EVLERİNDE DURUM

Köy evlerinde ahırsız olanlarda ayda 790 TL, ahırlı olanlarda ise 905 TL aylık ödeme yapılacak.

 

 YÜZDE 40 İNDİRİM

Ödemelerin 20 yıl vade ile gerçekleştirileceği konut maliyetlerinden ortalama yüzde 40 düzeyinde indirime gidildi.

ELAZIĞ’IN FARKI

Hem teşvikte 6. Bölgede kalmamız hem de deprem konutlarında beklenenin de üstünde olan yüzde 40 indirim yapılması, konut taksitlerinin kiradan daha ucuz olarak belirlenmesi de gösterdi ki Elazığ’ın sahibi de koruyanı da kollayanı da var.

Depremin ilk saatlerinden itibaren yanı başımızda olan bakanlar ve cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat gördüğü manzara ve halkımızın mağduriyeti karşısında duyarsız kalmaları ve şehri sahipsiz bırakmaları mümkün değildi.

Ak Partili Milletvekilleri,  İl valimiz ve Belediye Başkanımızın her defasında halkımızın mağduriyetlerini tekrar tekrar bakanlara ifade etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletmesi ve çözüm arayışları karşılığını buldu ve hem teşvikte hem de TOKİ konutlarında beklenen müjdeler peş peşe geldi.

TERS KÖŞE OLANLAR ÜZGÜN

Önce teşvikteki açıklama sonrasında da TOKİ konutlarını çok cazip ve uygun olarak açıklanan taksit bedelleri karşısında “sahipsiz Elazığ” paylaşımı yapanlar büyük bir mahcubiyet yaşadılar. Genelde Elazığ’a sahip çıkma söyleminden hareket edip Ak Parti’yi ve milletvekillerini yıpratarak kendi siyasi görüş ve düşüncelerini öne çıkarmaya yönelik bu tür çıkışları yapanların, kendilerinin bu şehre hiçbir katkısı olmadığı, hatta tam tersi bu tür propagandalar ile ilimize yatırım yapma düşüncesinde olan iş insanlarının fikirlerinin değiştirmesine sebep olarak şehre en büyük kötülükleri yaptıkları görülüyor.

Sonuçları düşünülmeden sırf siyasi amaçlarla ortaya atılan bu tür söylemlerin uzun vadede de şehre olumsuzluk olarak döneceğini ifade eden uzmanlar, bunun kötü yansımasını bu çıkışı yapan insanları da olumsuz olarak etkileyeceğini belirtiyorlar.

ORTA HASARLILAR DA MÜJDE BEKLİYOR

24 Ocak depreminde ağır hasarlı yapılara yönelik hak sahipliği belgesi ile vatandaşlara ucuz konutlar  tahsis edilecek. Ancak orta hasarlı binalar için verilen güçlendirme ödeneğine yönelik talep olmaması, insanların orta hasarlı ya da yaşı 40 ve üzerinde olan yapılarını güçlendirme yerine yıkıp yerine yenisini yapma yoluna gideceğini gösteriyor.

Vatandaşlar, eski binasını güçlendirtme yerine yenisini yapmayı tercih etmesi gerçeği karşısında, devletin ya ucuz kredi ya da TOKİ’nin hak sahiplerinden arta kalan TOKİ konutlarından verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİLİTLENDİ

24 Ocak depreminde ağır hasarlı olarak tescil edilip yıkılan ya da yıkılma aşamasında olan binaların yenilerinin yapılmasını bugünkü mevzuatla mümkün olmadığına dikkat çeken uzmanlar, kentsel dönüşüm yasasının deprem yaşayan iller için yeniden düzenlenmesi ve yeni avantajlar sağlanmasının şart olduğunu vurguluyorlar.

İzzetpaşa, İcadiye, Yeni Mahalle, Nailbey, Kültür, Mustafapaşa, Rüstempaşa, Sanayi, Çarşı, Sarayatik gibi mahallelerimizde yıkılan yüzlerce binanın bugünkü kentsel dönüşüm yasasıyla yapılmasının mümkün olmadığını için yıkımı gerçekleştirilen binaların enkazlarının yıllarca kalacağına dikkat çeken uzmanlar, milletvekillerimizin bu aşamadan sonra merkezi mahallelerde kör düğüm haline gelmiş yapılar için yeni düzenleme talebi için bakan ve cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuyu iletmelerinin şehrin yeniden yapılanması için zorunluluk olduğuna vurgu yapıyorlar.