Seçmen,  6. Kez Ak Parti ve Erdoğan Dedi

Tamer ÖREN - Ak Parti, tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ'da da girmiş olduğu 6. Genel seçimden zaferle ayrılırken yurt dışında  kullanılan oylar ilk kez Elazığ'ın partilere göre milletvekili dağılımına etki etti.

Seçmen,  6. Kez Ak Parti ve Erdoğan Dedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aylardır Türkiye gündemini meşgul eden 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem milletvekilliği seçimleri dün nihayet sonuçlandı.  Cumhur ittifakının  desteklediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN Türkiye genelinde % 52.58 oy alarak ilk turda seçilerek Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devlet başkanı olurken Elazığ’da da yüzde 70.04 gibi önemli bir destek aldı.  Resmi olmayan sonuçlara göre partilere göre değerlendirdiğimizde ;  Ak Parti cephesinde  1 Kasım 2015 seçimlerine oranla yaşadığı ciddi oy kaybına rağmen  4 milletvekili Elazığ’dan çıkararak ilimizde kendi adına önemli zafer daha kazanırken seçimlerin bir diğer başarılı partisi  şüphesiz 41 yıl sonra Elazığ’dan milletvekili çıkaran Gürsel EROL’lu  ile CHP oldu. Seçimlere oldukça  iddialı giren ve vekil çıkarmayı başaramayan  MHP cephesinde ise 24 Haziran seçimleri tam bir hayal kırıklığıyla sonuçlandı.

3.  Demirbağ ve Bulut Dönemi

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre 22. Ve 24. Dönemde Elazığ milletvekilliği yapan Zülfü DEMİRBAĞ  3 yıl aradan sonra 27. Dönemde TBMM’ye yeniden Elazığ milletvekili olarak geri dönüyor.  Ak Parti saflarında 4. kez milletvekili olmak için yarışa giren  Metin BULUT 25,26. dönemden sonra 27. dönemde  üçüncü kez meclise gitmenin mutluğunu yaşıyor. Bir diğer vekilimiz Sermin BALIK’ta 3 yıl aradan sonra yeniden meclise dönmeye hazırlanıyor.

Elazığ’da ikinci Ağar dönemi

Elazığ’ın yeni vekillerini değerlendirirken  Zülfü Tolga AĞAR’ı ayrı bir şekilde değerlendirmesek haksızlık olurdu.  Babası İçişleri ve Adalet eski bakanlarından Mehmet Kemal AĞAR’ın rüzgarını da arkasına alan Zülfü Tolga AĞAR bu seçimde partisinin ve kendisinin başarılı olabilmesi için maddi ve manevi elinden ne geliyorsa fazlasıyla yerine getirdi.

Öte yandan, Elazığ’da sandık sonuçları netlik kazanınca  soluğu Vali Fahribey Caddesindeki SKM önünde alan Ak Partili yüzlerce seçmen daha sonra yeni valilik önündeki meydana giderek gecenin ilerleyen saatlerine kadar  genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimindeki zaferlerini kutladılar.

41 yıl sonra Elazığ’da CHP rüzgarı

1977 seçimlerinden sonra  CHP Elazığ’da bir ilki başardı. Devletçi tutumu, samimi ve içtenliği ile Elazığ seçmeninden tam not alan  CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, seçmenin gözündeki sempatisini sandığa yansımasını sağlayarak millet ittifakından  da gelen oylarla   41 yıl sonra Elazığ’da CHP seçmeninin yüzünü güldürdü. Perşembe pazarı yerinde toplanan yüzlerce CHPli uzun  süre aradan sonra Elazığ’dan milletvekili çıkarmanın sevincini coşkuyla kutladılar.

MHP’de büyük hayal kırıklığı

24 Haziran seçimlerine oldukça iddialı giren ve  en az bir vekil  meclise göndermeye hazırlanan Milliyetçi Hareket Partisi’nde  büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. İl seçim kuruluna yapılan itiraz sonucu gece 23. 00 civarında  Ak Parti’nin bir vekilinin MHP’ye geçtiği yönünde bir açıklama  olunca MHP camiasında büyük sevince yol açmış fakat; sabaha karşı yurt dışında kullanılan oyların  eklenmesiyle MHP’nin kazandı denilen vekilliği yeniden Ak Parti’ye geçmiş oldu. 

Yavuz Temizer ve İyi Parti

Türkiye’de ve Elazığ’da en azından bana göre tek bilinmeyenli partiydi.  Her dost ortamında  ya da Elazığ için tahminlerimi soranlara söylediğim vekil paylaşımının   3-1-1 olacağıydı ( bu yüzden 2 iddia bile kaybettim). İtiraf etmeliyim ki benim için ne kadar kapalı kutu görünse de  beklentilerimin çok ötesinde bir oy alan  İyi Parti ve Yavuz TEMİZER   bir dönem milletvekilliği yaptığı  eski partisine büyük bir darbe vurarak vekil çıkarmasının engel olmasının yanı sıra  CHP’nin de 41 yıl sonra Elazığ’da milletvekili çıkarmasına ciddi ölçüde katkı sağladı.  

Yurt dışı oyları  Elazığ’daki vekil sandalyesinin değişmesine neden oldu

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın  elçiliklerde, gümrük kapılarında ve havalimanlarında kullandığı  oyların dağılımı ilk defa ilimizde bir vekil sayısını belirledi. MHP camiasına 1 Kasım 2015’de Kocaeli’nde kazandığı 2 vekilden birinin HDP’ye gitmesine ve Lütfü TÜRKKAN’ın milletvekilliğini kaybetmesine neden olan   yurt dışı oyları dün gecede ilimizdeki vekil sayısına etki etti. 24 Haziran  akşamı yapılan itiraz sonucu ilimizde kullanılan oylara göre  vekil dağılımı Ak Parti 3, MHP 1, CHP 1 olarak açıklanırken yurt dışından gelen oylarla az bir farkla  MHP’deki vekilliğin Ak Parti’ye gitmesine neden oldu.  

Yurt dışından gelen oylar nasıl hesaplanıyor ve ilimiz sonuçlarına nasıl etki etti?

Yurt dışından gelen geçerli oylar Türkiye’de kullanılan geçerli oylara bölünmesi ve  partilerin yurt dışı sandıklarda aldıkları oy oranlarına göre seçim bölgelerine dağıtılmasıyla elde ediliyor. (Öncelikle kullanacağım verilerin tamamen  kurgusal olduğunu,  işin mantığını anlamak ve hesaplamanın daha kolay yapılabilmesi için yuvarlak sayılar kullanacağımı  tüm okuyucularımızın bilmesini istiyorum )

Türkiye’de 50 milyon geçerli oy kullanılmış olduğunu , yurt dışı sandıklarında da 1 milyon geçerli oy kullanıldığını varsayarsak  yurt dışı oyları ülkemizde  seçim bölgelerine yüzde 2 oranında etki edecek. Elazığ üzerinden  örneklendirme yaparsak; Elazığ’da geçerli oy sayısı 350 bin ve  bu sayının %2’si  7 bin olacak. Bu oyların eklenmesiyle  Elazığ’daki geçerli oy sayısı 357 bin olarak kabul edilecek.  Ak Parti’nin  yüzde 51.8, MHP’nin ise yüzde 8 oranında   Yurt dışı sandıklarında oy aldığını hesapladığımızda  bu 7 bin oyun yaklaşık 3 bin 500’ü Ak Parti’ye, 560’ı ise MHP’ye yazılmış olacak.  Bu hesaplamaları dikkate aldığımızda ilimizdeki bir vekilin MHP’den neden Ak Parti’ye kaydığını bariz bir şekilde ortaya çıkmış olduğu görülecek.