ŞANTİYELERDE BAKAN TELAŞI

24 OCAK DEPREMİNDEN SONRA TOKİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELERİ YERİNDE İNCELEMEK VE DENETLEMEK AMACIYLA SIK SIK İLİMİZE GELEN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM'UN SALI GÜNÜ DE İLİMİZİ ZİYARET EDEREK SON DURUMU GÖRMEK İÇİN ŞANTİYE ZİYARETLERİ YAPACAĞI VE MUHTEMELEN MUSTAFAPAŞA MAHALLESİ'DE AĞIR YÜRÜYEN PROJE İÇİN FİRMA YETKİLİLERİNE SON UYARIYI YAPMASI VE VATANDAŞLARIN SORUNLARINI DİNLEMESİ BEKLENİYOR

ŞANTİYELERDE BAKAN TELAŞI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depreminden sonra TOKİ eliyle ilimizde en çok proje yürüten ve bu çalışmaları sık sık şehrimize gelerek takip edip denetleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 24 Kasım Salı günü bir kez daha Elazığ'a gelerek incelemelerde bulunacak.

 

ŞANTİYE ZİYARETLERİ VE SERT UYARILAR

Geçmiş ziyaretlerinde de şehrin muhtelif bölgelerinde devam eden TOKİ konut şantiyelerini ziyaret eden Bakan Kurum, gördüğü eksiklikleri ve özellikle zamanında bitmeyeceği görülen projeleri gerçekleştiren yüklenici firma yetkililerini kameraların önünde sert bir şekilde uyarmış ve “yapamayacaksanız bırakın gidin kardeşim!” cümleleriyle azarlamıştı.

Bakan Kurum’un 24 Kasım Salı günü de yine yapımı devam eden deprem konutlarında inceleme yapacağı ve hem bir bakan hem de mühendis gözüyle gördüğü eksikliklerin biran önce giderilmesi için talimat vermesi bekleniyor.

YILBAŞINA KADAR 8 BİN KONUT

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 24 Ocak depreminin ardından ilimizde 19 bin 668 konutun ihalesini gerçekleştirmiş ve bunların yaklaşık 8 bin adedinin 31 Aralık tarihine kadar hak sahiplerine teslim edilmesi planlanmıştı. Geriye kalan konutların ise 2021 yılının ilk yarısında hak sahiplerine teslim edileceğini açıklanmıştı.

 

ŞANTİYELERDE TELAŞ VAR

Bakan Kurum’un Salı günü ilimizde devam eden TOKİ şantiyelerini ziyaret edecek olması dolayısıyla tüm şantiyelerde hummalı bir çalışma başladı.

İhale şartnamesine göre tamamlanma süreleri yakınlaşmış şantiyelerde işler hızlandırıldı ve üç vardiya usulü çalışmaya başlandı.

 

KURUMAYAN BETON İÇİN TÜP GAZ

Havaların soğuk olması dolayısıyla kurumayan beton ya da sıva çalışmaları için tüp gaz yakılmaya başlandı. İlimizdeki tüp gaz firmaları, ihtiyacı karşılayamaz duruma geldiği için Diyarbakır’dan kamyonlarla takviye tüp gaz getirildi ve pencerelere branda çekilerek yakılmaya başlandı.

İşi zamanında bitirmek amacıyla biraz da telaş ve panik içinde çalışan ve sahası çok dağınık olan şantiyelerde çevre temizlik ve düzenleme için ya takviye elemanlar alındı ya da bu iş alt firmalara taşere edildi.

İnşaatlardan çıkan atıklar ile kullanılan malzemelerin ambalaj ürünleri, geri dönüşüm firmalarına bildirilerek ortadan kaldırıldı. Bakanın inceleme yapacağı yakın bloklar teslimata hazır hale getirilmeye çalışıldı ve çok az işlerinin kaldığı gösterilmek istendi.

 

ŞANTİYEDE STRES VAR

Bakan Kurum’un ilimize gelmesi dolayısıyla tüm ekipler göreve davet edildi. Müşavir firmaların belirlediği eksikliklerin giderilmesi, eksik ya da yanlış yapılan işler şantiyelerde sinirlerin gerilmesine ve stresin artmasına sebep oldu. Hızlandırılmış ve kısa zamana sıkıştırılmış işlerin yarattığı yeni sorunları düzletmek ve yeniden yaparak yetiştirmenin telaşı, işleri birbirine bağlı farklı ekipleri de ciddi anlamda germiş durumda.

İMALATLAR SIKINTILI

Mevsim şartları gereği inşaatlarda yapılan bazı uygulama ve çalışmalarında standartlara uygun olmadığı, özellikle fayans, sıva ve boya badana gibi işlemlerin kısa bir süre sonra kullanıcılarda sorun oluşturacak şekilde yapılmak zorunda kaldığı iddia  ediliyor.

Vatandaşa kısa süre içerisinde evini teslim etmeye yönelik yapılan ve ihale şartnamesinde 8 ay gibi az bir süre verilen konutların, zamanında yetiştirilme gayesi ile çok hızlı ve özensiz yapıldığını dikkat çeken vatandaşlar, evlerin teslim edilmesinden kısa bir süre sonra bu imalatlarda ciddi aksaklıklar yaşanacağını ifade ediyorlar.

BAKAN, VATANDAŞI DİNLEYECEK

İlimize her geldiğinde şantiye inşaatlarını inceleyen ve gelinen nokta hakkında bilgiler alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçmiş ziyaretlerinde de görüldüğü gibi, kendisine ulaşan hemşerilerimizin sorunlarını sabırla dinlediği ve anında ilgililere talimat vermesiyle biliniyor.

Bakan Kurum’un Salı günü ilimize yapacağı ziyarette de vatandaşları dinleyeceği ve sorunlar hakkında bilgiler alacağı ifade ediliyor.

KURA SORUNU

Deprem sonrası yapılan konutların hak sahiplerine tesliminde uygulanan kura çekiminin hak kaybına ve adaletsizliklere sebep olduğunu Bakan Kurum’a ifade edecek olan vatandaşlar, bu konuda adil ve herkesin kendi eski evinin konumuna denk düşen bir yerde ev verilmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini iletecekler.

 

MUSTAFAPAŞA HALA YERİNDE SAYIYOR

İlimizde Abdullahpaşa, Sürsürü,  Bızmişen, Yemişlik, Safran, Beyyurdu, Karşıyaka, Gümüşkavak ve Aksaray mahallelerinde devam eden projelerin önemli bir aşamaya gelmesine rağmen Mustafapaşa ve Rüstempaşa Mahallelerinde yapılan konutların oldukça geriden geldiğini, özellikle Kazım Karabekir caddesi üzerinde inşa edilen konutların hala zeminde olduğunu ifade eden vatandaşlar, Bakan Kurum’un bu ziyaretinde de bu şantiyenin yine gündem olabileceğini  belirtiyorlar.

 

ŞEHİR MERKEZİ MUAMMASI

Bakan Kurum’un ilimizi ziyaretleri esnasında kendisine yetkililer tarafından iletilecek en önemli konu ise, şehir merkezinde yıkımı gerçekleştirilen ve TOKİ’nin girmediği alanlarda kalan yapılaşmanın ve şartlarının nasıl olacağı.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM YETERLİ DEĞİL

Bu alanlarla ilgili her ne kadar kentsel dönüşüm uygulaması ve bu yöntemle binaların hak sahipleri tarafından müteahhitler eliyle yapılması öneriliyor ve bu uygulama bir avantaj gibi sunuluyor ise de bu yöntemin hayata geçme imkânı çok zor ve hatta imkânsız.

 

VATANDAŞLAR NAKİT VERECEK DURUMDA DEĞİL

Hak sahiplerinin yıkılan evlerinin yerinde yeni bina yapmaları için görüştükleri müteahhitler doğal olarak 100 ile 200 bin TL arası nakit para talep ediyorlar. Depremde zaten evi yıkılmış ve mağdur olmuş hemşerilerimizin bir defada bu parayı ödemeleri mümkün olmadığı için yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması bu şartlarda imkânsız görünüyor.

Şehir merkezinde yıkılan binlerce bina içerisinden bugün itibarı ile hiç birinin inşaatına başlanamamış olması da bunun açık bir kanıtı olarak ortada duruyor.

 

KREDİ VERİLMELİ

Şehir merkezinde yıkılarak hak sahiplerinden istenen bedelin birçok vatandaşımız tarafından ödenmesinin mümkün olmadığı için yapımına başlanılmayan ve uzun bir süre daha başlanamayacak olan inşaatların yapılması için, deprem konutları için vatandaşlara sunulan uzun vadeli kredilerin kat sahiplerine de verilmesini isteyen vatandaşlar, bu konuda özellikle ilimiz siyasilerinin ve yöneticilerinin bakan Kurum’a bilgi vermeleri ve sorunun çözümünü sağlamaları gerektiğini ifade ediyorlar.

ŞEHRİN HAREBE GÖRÜNTÜSÜ YILLAR SÜREBİLİR

Şehir merkezinde yıkılan ve yıkımları hala devam eden binlerce binanın alanlarının hem görüntü hem de çevre kirliliğine sebep olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, kredi verilmediği ve inşaatlara başlanılmadığı sürece bu görüntülerin yıllarca şehrin merkezinde kalacağını ve bunun da ilimize yakışmayacağını ifade ediyorlar.

KÖY KONUTLARINDA HALA YER GÖSTERİYORUZ

Depremde yıkılan köy evlerinin yapılması konusunda da geride olduğumuzun Bakan Kurum’a ifade edilmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, Bakan Kurum’un TOKİ inşaatlarını yapan firmalar için belirli bir sürede istediği işler gibi AFAD ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlü gibi resmi kurumlardan da istemesi ve konulan hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının sürekli takip edilmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, yüklenici firmalardan beklenen performansın resmi kurumlardan da beklenilmesi gerektiğini belirtiyorlar.