SAHİPSİZ MEZARLAR

4 BİN YILLIK TARİHİ GEÇMİŞE SAHİP OLAN ELAZIĞ'IN SİMGESİ MEDENİYETLER BEŞİĞİ HARPUT MAHALLESİ'NDE BULUNAN VE GEÇMİŞİ 100 YILDAN FAZLA OLAN BAZI MEZARLIKLARIN BAKIMSIZ OLMASI TEPKİ ÇEKİYOR. MEZARLARIN BAKIMSIZ OLMASININ MEZAR SAHİPLERİNİN DUYARSIZLIKLARINDAN KAYNAKLANDIĞINI İFADE EDEN HARPUT MUHTARI DEMİRPOLAT, MEZARLARINA BAKIM YAPAMAYAN HEMŞERİLERİMİZİN MUHTARLIĞA YA DA BELEDİYE'YE BİLDİRMELERİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

SAHİPSİZ MEZARLAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes Yılar/ UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Elazığ’ın simgesi medeniyetler beşiği Harput Mahallesinde, geçmişi oldukça eski olduğu bilinen bazı mezarların ilgisizlik yüzünden perişan halde olması tepki çekiyor.

MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ, HARPUT

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla açık hava müzesini andıran Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi, geçtiğimiz yıllarda UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınmıştı. Pisa kulesinden daha fazla eğik Ulucami minaresi ve kalesi başta olmak üzere birçok tarihi içerisinde barındıran Harput, manevi yapısı ile de bölgesinde önemli bir konumda yer alıyordu. 

HARPUT’A  YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER

Elazığ Belediyesi ile Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı'nın projesiyle Harput'un UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi ile ilgili başlatılan süreç kapsamında önemli bir gelişme yaşanırken, Harput’ta bulunan ve geçmişi yüz yıldan fazla olduğu tahmin edilen bazı mezarların bakımsız olması dikkat çekiyor.

MEZARLAR BAKIMSIZ BİR HALDE

Elazığ'ın merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve medeniyetler beşiği olarak tarihi ve dini açıdan önemli bir değeri olan Harput Mahallesi’nde bulunan Üryan  Baba Türbesi etrafında bulunan bazı mezarlar, mezar sahiplerinin ilgisizliği yüzünden perişan bir halde. İlgisizlik yüzünden mezar taşlarının kırık ve yıkılmış olduğu iddia edilirken, mezar sahiplerinin ilgisizliği nedeniyle de yetkililer tarafından her hangi bir bakım yapılamadığı ifade ediliyor.

 

BAZI MEZARLAR ŞAHISLARA AİT OLDUĞU İÇİN MÜDAHALE EDİLEMİYOR

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat,“Harput Mahallemizde belediyemiz gereken çalışmaları yapıyor. Mezarlıklar başta olmak üzere her türlü hizmetler yapılırken, bazı mezarlar  özel mülkiyet olduğu için müdahale edilemiyor. Bazı mezarlar şahıslara ait olduğu için belediyemiz çalışma yapamıyor. Müdahale ettiği zaman da yanlış anlaşılmalara neden oluyor.”dedi.

 

MEZARLARIN BAKIMINI  YAPAMIYORLARSA, BİZE BİLDİRSİNLER

Muhtar Demirpolat,“Bazı mezarların bakımsız olması, mezar sahiplerinin çok fazla duyarlı olmamasından dolayıdır. Vatandaşlarımızdan ricamız mezarlarına ilgili ve duyarlı davranmalarıdır. Bu mezarların çok eski olduğunu biliyoruz. Mutlaka vefat eden kişilerin oğulları ya da torunları vardır. Eğer bakım yapamıyorlarsa muhtarlığımıza ya da belediyemize bildirsinler. Bizler de gerekli bütün çalışmaları yapalım” dedi.

HARPUT’A SAHİP ÇIKMAK GEÇMİŞE SAYGI DUYMAKLA BAŞLAR

Elazığ Belediyesi’nin bu konuda çok duyarlı olduğunu ifade eden Muhtar Demirpolat,“Muhtarlık ve Belediye olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Harput’umuz tarihi ile her zaman ön plandadır. Bu kötü görüntüler Harput’a yakışmıyor. Harput’umuza sahip çıkmak istiyorsak, ilk önce vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Mezarlarıyla ilgilenemeyen vatandaşlarımız olabilir. Biz yardıma hazırız.” dedi.

İZİNSİZ ÇALIŞMA YAPARSAK, SORUN ÇIKIYOR

Muhtar Demirpolat,“Mezarlıkların tarihi hakkında kesin bilgi yok. 100 yılın üzerinde bir geçmiş olduğunu biliniyor. Bu mezarların sahipleri var. Bizler izinsiz çalışma yaparsak, sorun çıkıyor. Bu defa diyebilirler, mezarlıklar da bir şey mi arıyorlar diye? Bizlere izin verirlerse her türlü bakımını yaparız. dedi.