'SAĞLIKTA ŞİDDET HER ŞEYİN ÖNÜNE GEÇTİ'

Erol KARA/Türkiye Psikiyatri Derneği Elazığ Şube Başkanı ve Fırat Üniversitesi Psikiyatri ABD Başkanı Prof.Dr. Murad Atmaca, Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

'SAĞLIKTA ŞİDDET HER ŞEYİN ÖNÜNE GEÇTİ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atmaca,’’10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, ülkemizdeki ve dünyadaki ruh sağlığı sorunlarının ve çözümüne ilişkin önerilerin kamuoyu ve politika yapıcıların gündemine taşınması ve farkındalık yaratılması için önemli bir fırsat oluşturmaktadır ‘’dedi.

 

Atmaca,” Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir tema belirlendi. Ancak bir hafta önce psikiyatrist meslektaşımız öldürüldü, sağlıkta şiddetin kurbanı oldu. Maalesef zaten gündemde olan sağlıkta şiddet konusu her şeyin önüne geçti. Ülkemizde sağlık çalışanları şiddet nedeniyle büyük bir baskı altında çalışıyor. Şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının olayı bildirme ve yardım alma çağrısı için beyaz kod sistemi geliştirilmiştir. Her gün yaklaşık 30 beyaz kod verildiği söyleniyor. Bildirilmeyen olayların bunun kat kat üstünde olduğu gösterildi. Buna rağmen etkin bir önlem çabasından bahsetmek mümkün değildir. Sağlıkta şiddet, hayvana yönelik şiddet, cinsel şiddet gibi diğer şiddet türlerinden bağımsız değildir ve en önemli nedeni genel olarak toplumda yaygınlaşan şiddet dilidir. “dedi.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN GÜVENLİ OTAM OLUŞTURULMASI GEREKİR

Türkiye Psikiyatri Derneği Elazığ Şube Başkanı ve Fırat Üniversitesi Psikiyatri ABD Başkanı Prof.Dr. Murad Atmaca,” Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde ruh sağlığının korunması e geliştirilmesi ile ruh sağlığı hastalıklarının tedavisinde görev alan bizler;Ruh sağlığının  korunmasına bir ülke meselesi olarak hak ettiği önemin verilmesini, Koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi için en üst düzeyde gayret gösterilmesini, Sağlık çalışanları için güvenli çalışma ortamlarının sağlanmasını, Ruh sağlığı alanında çalışan farklı meslek gruplarının görev tanımlarının açık ve meslek alanının haklarına uygun biçimde yapılmasını ve mesleki sınırların korunmasını, Toplumun tüm bireylerinin ruh sağlığı hizmetlerine eşit erişimini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını, Ruh sağlığı hizmeti alan bireylerin etiketlenme ve ayrımcılığa maruz kalmasının önlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. “diye konuştu.