REİSE OY, PARTİYE AYAR

1 KASIM SEÇİMLERİNDE İL GENELİNDE 219 BİN 486  İLE YÜZDE 67 OY ALAN AK PARTİ,24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE YÜZDE 14 GERİLEME VE 28 BİN  EKSİĞİYLE 191 BİN 568 OY ALMASI VATANDAŞIN LİSTELERE OLAN TEPKİSİNİ ORTAYA KOYDU.

REİSE OY, PARTİYE AYAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Haziran seçimleri,  Ak Parti’nin 4, CHP’nin bir milletvekili çıkarması ile sona erdi.  Elazığ seçim sonuçları üzerinde birçok kesim, siyasi gözlemciler, basın mensupları ve parti tabanı değişik değerlendirmelerde bulundular. Fakat sokağın ağız birliği edercesine seçimle ilgili yaptığı tek yorum reise destek ak partiye ayar verdik şeklinde oldu.

AK PARTİ, HALKI YOK MU SAYIYOR?

Erken seçimin 24 Haziranda yapılması ile ilgili kararın açıklanmasından sonra Ak Parti’ye 74 kişi aday adayı müracaatında bulundu. Aday adaylarının her biri kendisini kamuoyuna tanıtmak amacıyla birtakım çalışmalar yaptı. Bu adaylar içinde en ilgi çeken isimler;  siyasette yeni yüzler ile halkın yakından tanıyıp bildiği donanımlı isimlerdi.

 

DAĞ FARE DOĞURDU

Ak Parti aday listelerinin açıklandığı gün parti tabanının ortak düşüncesi “şaka gibi” oldu. Güçlü bir liderin güçlü partisi ancak bu kadar zayıf ve iddiasız bir listeye bürünebilirdi. Şehrin ortak vicdanı ve parti tabanı bu dayatmaya karşı tepkisiz kalmayarak genel merkezin “Biz istediğimizi göndeririz siz de seçmeye mecbursunuz” mantalitesine bir ders vermek istedi ve bunu da başardı.

 

MHP’YE YÖNELİM

Ak Parti listesinden memnun olmayan parti tabanı hem cumhur ittifakından ortak oldukları hem de ilk sıra adayının mütevaziliği sebebiyle MHP’ye yöneldi.

İyi parti ile bölünmemişken ve adayı Yavuz Temizer olan MHP 1 Kasım 2015 seçimlerinde 44 Bin 142 oy alırken 24 Haziran seçimlerinde 47 Bin 519 oy almıştı.

Ak Parti listesine olan tepkide en çok oy MHP’ye gitti.

 

ÇALIŞMALAR YETERLİ  DEĞİLDİ

Listenin açıklanmasından sonra kamuoyunda yaşanan duş etkisi teşkilatlarda da kendini gösterdi. Elazığ’dan en güçlü adaylarla en iyi neticeyi almayı hedefleyen teşkilatı da etkiledi. Öyle ki başta CHP olmak üzere şehrin en ücra köşelerine parti bayrakları asılırken, Ak Parti uzun süre böylesi bir çalışma yapmadı, çevre ve görüntü kirliği yaşandığı ifade edilerek  parti bayraklarının asılmasına karşı çıktığı iddia edildi.

 

SKM’NİN ADI VARDI

Vali Fahri Bey caddesi üzerinde bir iftar vaktine sıkıştırılarak açılan SKM, Ak Parti’nin katıldığı seçimler içerisinde en kötü sınavını verdi.

Milletvekili programlarını planlamak ve zamanı en iyi kullanarak seçmene ulaşmanın derdinde olması gereken SKM ne bu çalışmayı yapabildi ne de halkın seçim çalışmalarına katılacağı bir duyuru platformunu bile gerçekleştirmedi.

Duyarlı partililerin programlara ve mahalle programları ile “SKM açılışlarında neden partililere mesaj atılmıyor” önerisine karşılık SKM’nin verdiği cevap ise “sms çok pahalı, atamıyoruz”  iddiaları oldu.

Hiçbir maddi probleminin olmaması geren Ak Parti’nin seçim sürecinde sandıkta yaşanan basit bir olayın duyurulmasından başka bir mesaj atmaması tepkilere yol açtı.

 

DEMİRBAĞ GİTTİ-GELDİ

Seçimlerin en heyecanlı tarafı ise milletvekili sonuçlarının değiştiği an oldu. İlk açıklamalarda 4-1 olan milletvekili sayısı gecenin ilerleyen saatlerinde 3-1-1 ‘e dönüştü.  MHP il Başkanı Semih ışıkver seçim kuruluna yaptıkları itiraz sonucu sayılan oylar ile MHP’nin de bir vekil çıkardığını açıklaması Ak Parti’de şok etkisi yaşattı. Bu süreçte Ak Parti milletvekili Zülfü Demirbağ’ın vekilliği gitti geldi.

 

AYNI KUTLAMA

MHP il başkanının  3-1-1 açıklamasını  yaptığı anda Ak Partinin yeni Hükümet Binası önünde 4-1 zaferini kutlama sevinci birden bire yerini belirsizliğe bıraktı.

Ak parti yöneticileri ile milletvekillerinin bu şaşkınlığı alandan canlı yayın yapan televizyonların ekranlarına da yansıdı. Canlı yayında zafer kutlaması amacıyla kurulan daha doğrusu geçmiş günlerde yapılan konserlerden  geriye kalan  platform üzerinde net olarak görüldü. Tören ve konuşma yapıp yapmama konusunda tereddüt yaşayan Ak parti yöneticileri ve milletvekilleri bir süre kararsız kaldılar. Milletvekillerinin törenimizi yapalım teklifi il başkanı ramazan Gürgöze tarafından kabul edilmeyince bir iki parti şarkısı ve el selamlarıyla  tören sonlandırıldı.

 

SORGULANMALI

Milyonların umut bağladığı Ak partinin birçok ilde yaşadığı liste sorununun  bir yansıması olan kötü sonuçların genel merkezde nasıl yankı bulacağını parti tabanı merakla bekliyor.

 Liste oluşturulması konusunda  hatır-gönül ilişkilerinin bedelini Tayyip Erdoğan’a ödetmek isteyen şahısların gözden geçirilmesi gerektiğini belirten parti tabanı, Türkiye’nin menfaatlerinin milletvekili olma sevdasında olan kişilerden milyon kez daha önemli olduğunu söylüyorlar.

 

SEÇİMİN GALİBİ CHP

24 Haziran seçimlerini zaferle bitiren partilerden biri de CHP oldu.  Aldığı 37 Bin 519 oya ilaveten 26 Bin 927 iyi parti, 6 Bin 190 saadet partisi oylarının millet ittifakında buluşmasıyla bir milletvekili çıkartan CHP milletvekili Gürsel Erol yaptığı ilk açıklamada kendisine destek veren partilere ,Bugünden sonra ben de yeni bir ülkücü yeni bir Saadetçiyim diyerek teşekkür etti.

 

SAADET PARTİLİLER VİCDANİ RAHATSIZLIK YAŞIYORLAR

Seçimlere tabanın tüm itirazlarına rağmen sırf 3 vekil çıkarmak adına kayıtsız şartsız CHP’ye destek veren Saadet Elazığ’da da seçmen kaybetti.

7 Haziran seçimlerinde 7 bin oy alan Saadet, 24 Haziran’da bin oy kaybederek ancak 6 bin oy alabildi.

Oyları ile 30 yıl sonra CHP’ye bir milletvekili armağan eden Saadet partililer vicdani rahatsızlık yaşıyor.

 

MHP SÜRPRİZİ

İyi partinin kurulmasından sonra önemli bir oy kaybı yaşayacağı ifade edilen MHP, eski oylarından daha çok oy alarak hem Türkiye’de hem de Elazığ’da sürpriz oldu.

Bahçelinin, Erdoğan’ın yanında milli bir duruş sergilemesinin siyasi kazanımlarını 24 Haziran’da hasat etti ve seçimlerin sürpriz partisi oldu.

 

İYİ PARTİDE HAYAL KIRIKLIĞI

Belirli çevrelerce parlatılan ve geleceğin cumhurbaşkanı olarak lanse edilen Meral Akşener ve partisi İyi Parti büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Akşener ile olmayacağını anlayan Koray Aydın, yeni dönemde genel başkanlığı göğüsleyerek ülkücüleri kendi partisinde toplamaya çalışacak.

İYİ  Parti Elazığ Milletvekili adayı Yavuz Temizer ise  ikinci defa milletvekili olma şansını kaybetti. Temizer’in ilerleyen seçimlerde tekrar aday olup olmayacağı merak ediliyor.