Ramazan Sofralarımızın Vazgeçilmezi  Hurma!

Tamer ÖREN - İftar ve sahur sofralarımızın  vazgeçilmezi  hurma,  her bütçeye uygun çeşitleriyle  rağbet görüyor.

Ramazan Sofralarımızın Vazgeçilmezi  Hurma!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da fiyatları 5 ile 60 lira arasında değişen fiyatlarıyla hurma satışlarından esnaflar memnunken  kalbi koruyup, stres ve kansızlığı önleyen  hurmanın faydaları saymakla bitmiyor.

Hurma satışlarından memnun olduğunu ve her ramazan ayında olduğu gibi vatandaşların bütçesine göre alıp  sofralarından hurmayı eksik etmediğini söyleyen esnaf Hasan GÜNDOĞDU “  İran paket hurması 5 lira, İran’dan gelen bir diğer çeşit hurma 12 lira, Tunus hurması 25 lira, Kudüs hurmasını ise 45 liradan satıyoruz. Fiyat kadar  hurmanın kalitesi de önemli vatandaşımız hurma satın alırken  mahsülün eski mi yeni mi olduğuna dikkat etmeli” diye konuştu.

Üzerine glikoz şurubu dökülerek piyasada satışa sunulan son derece sağlıksız olan hurmaları satın almaması konusunda vatandaşları uyaran  GÜNDOĞDU “ Köpük tabaklarda satılan ucuz hurmalar var.  Glikoz şurubu dökülerek renk ve parlaklık verilmeye çalışıyor. Vatandaşımız kendi sağlığı açısından kesinlikle o hurmalardan satın almamalı” diye ifade etti.

Hurmanın başlıca faydaları ise şöyle:

Hadis-i Şeriflere konu olan bir meyve türü olan   hurma özellikle Ramazan aylarında tüketimi oldukça artar.   İftar sofralarının en önemli besinidir ve uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılır.

Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri, vitamin ve elementlerle sağlık açısından da çok önemi bir besin olan hurma, önemli bir antioksidan görevi görür. Şeker, protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral içermektedir.  Ayrıca zengin bir C, B1, B2 ve A vitamini kaynağıdır.  İyi derecede flor içerir, flor diş çürümelerini önler ve bağışıklık sitemine güç katar.  Hurma, bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da zengin bir şifa kaynağıdır. İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hurma çok yüksek lif içerir, (ortama 7-19 ). Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından korur. Belki de bu yüzden yapılan birçok araştırma hurmayı yüksek derecede tüketen Araplarda kansere yakalanma oranın çok düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca birçok bilimsel araştırma yüksek derecede lif içeren besinlerin bizi kolon, rahim ve göğüs kanserlerinden koruduğunu ortaya koymuştur. Hurma, çok yüksek besin değeri yanında antioksidan görevi görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarının yaşanmasına izin vermezler. Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyucu özelliği vardır. Yüksek derecede antioksidan içeren diğer meyvelerden çok önemli bir farkı vardır. Diğer meyveler belirli bir süre bekledikten sonra antioksidan özelliğini kaybetmeye ve çürümeye başlarlar. Hurmanın ise bekledikçe antioksidan özelliğinin gücü artar.

 

Hurmalar  A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine bağırsaklarda Retinal’e dönüşen 15,6 mg ß-karoten içermektedir. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma  ß-karoten’in düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybını önleyici faydalarının olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.