Ramazan 7. gün menüsü

Ramazan ayının 7. gününde sade nohut yemeği ve yanında tereyağlı tel şehriyeli pirinç pilavı. Adı kadar lezzeti de bir o kadar eşsiz olan yemeklerinizin yanından ayıramayacağınız mütebbel... Yemeğin ardından tatlı bitirişi ise Şam tatlısı ile yapıyoruz.

Ramazan 7. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Etsiz Nohut

Malzemeler:

2 su bardağı nohut

4 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı domates salçası

5 su bardağı su

1 adet kuru soğan- sivri biber

Tuz, karabiber, pul biber

Yapılış: nohut bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün süzüp üzerine temiz su alarak 15-20 dakika haşlanır. Daha sonra yağı tencereye alınır ve yemeklik doğranan soğanlar kavrulur.

Biber doğranıp soğana eklenir ve kavurmaya devam edilir. Salçayı eklenir, ardından nohut ve baharatlar eklenir. Kaynar suyu da bırakıldıktan sonra kısık ateşte pişirilir.

Tel Şehriyeli Pilav

Malzemeler:

2 su bardağı pirinç

1 kahve fincanı tel şehriye

2 yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı sıvı yağ

3 su bardağı su

1 yemek kaşığı tuz

Yapılış: Pirinci ılık tuzlu suda yarım saat bekletilip, suyu süzülür. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye konup yağ kızdığı zaman tel şehriye ilave edilir. Rengi kahverengiye dönünce pirinci ilave edilip 5 dakika hepsi birlikte karıştırılarak kavurulur. Kaynamış 3 su bardağı su ve tuzu ilave edilip ocağın altını kısılır. Pilav suyunu çekip üstü göz göz olduğunda altı kapatılır. Kapağı kaldırılıp kağıt havlu koyuyoruz. Kapağını tekrar kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Havluyu alıp hafifçe karıştırılıp, 10 dakika daha kapağı kapalı olarak bekletilir.

Mütebbel

Malzemeler:

6 adet patlıcan

3 yemek kaşığı tahin

3 diş sarımsak

1 limon suyu

1 yemek kaşığı nar ekşisi

Yarım çay kaşığı karabiber

Tuz

Üzeri için:

5 yemek kaşığı yoğurt

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

İnce kıyılmış ceviz

Yapılış: Öncelikle patlıcanlar fırınlanır, sonra soyulup tahin, limon suyu ,sarımsak, tuz ve karabiber ile birlikte rondadan geçirilir. Üzerine yoğurt serilip ,cevizli toz biber yağ karışımı dökülür.

Şam Tatlısı

Malzemeler:

1 paket yarım kg lık irmik

1 su bardağı un

1 yumurta

1 su bardağı şeker

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

Yarım limon rendesi

2 su bardağı süt Kıvam almazsa biraz daha eklenebilir

Şerbeti için;

4. 5 su bardağı şeker

4. 5 su bardağı su

Üzeri için; fıstık

     Yapılış: Bir kapta irmik ,un ,şeker ,yumurta ,kabartma tozu, karbonat, limon rendesini eklenip karıştırılır. Ardından yavaş yavaş sütü eklenerek karıştırmaya devam edilir. Kek kıvamından biraz daha kıvamlı bir hamur elde edilince beklemeye bırakılır. En az 2 saat bekletilir. Ardından tepsi yağlanıp, hamur üzerine dökülür, fıstıkları dizilir. Tatlı hamuru 180-200 derecede kızarana kadar pişirilir. Şerbet için su ve şekeri kaynatılır, soğumaya bırakılır. Tatlımız fırından çıkınca sıcaklığı geçtikten sonra ılık şerbetle buluşturulur. Şerbeti dökünce bıçak yardımı ile dilimler kesilir.