Ramazan 25. gün menüsü

Ramazan ayının 25. gününde sofrayı Bulgur aşı çorbası, fırında kıymalı makarna, semizotu salatası ve limonlu kek tüm lezzetieriyle süslüyor...

Ramazan 25. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Bulgur Aşı Çorbası

Malzemeler:

2 adet kuru soğan

250 g kıyma

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı biber salçası

1 bardak başbaşı bulgur

6 bardak et suyu

1 bardak haşlanmış nohut

1 adet portakal kabuğu rendesi

Tuz, karabiber

Yapılış: Soğanları ince ince kıyıp tereyağında kavurduktan sonra, biber salçası ve kıymayı eklenir. Nohudu, portakal kabuğu rendesini ve bulguru da ekledikten sonra et suyu ilave ederek kaynamaya bırakılır. Kaynayınca tuzunu ve karabiberi eklenir. Bir taşım daha kaynatılır. Üzerini ince kıyılmış naneyle süsleyerek servis yapılır.

Kıymalı Fırında Makarna

Malzemeler:

500 gr fırın makarna

2 litre su

2 tatlı kaşığı tuz

200 gr rendelenmiş kaşar peyniri

2 su bardağı beşamel sos

Kıymalı harç için;

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet soğan

3 diş sarımsak

1 adet rendelenmiş havuç

250 gr kıyma

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım yemek kaşığı biber salçası

Yapılış: Derin bir tencerede suyu kaynatıp 2 tatlı kaşığı tuzu ilave edin ve makarnayı ekleyip haşlanır. Ardından süzgece alıp suyu süzdürülür ve soğuması için süzgeçte bekletilir. Geniş bir tavaya zeytinyağı alınır ve doğranan soğanları pembeleşinceye kadar sotelenir. Sarımsakları halka şeklinde doğrayıp soğanlara eklenir. Rendelenen havuçlar da tavaya alıp hepsini birlikte 2-3 dakika daha sotelenir. Ardından kıyma tavaya alınır ve pişinceye kadar kavurulur. Salçaları, tuzu ve karabiberi de ilave edip karıştırarak pişirip ocaktan alınır. Beşamel ve haşladığınız makarnayı derin bir kapta karıştırın. Yarısını pişireceğiniz kaba alın ve eşit bir şekilde zeminine yayılır. Üzerine hazırlanan kıymalı harcı aktarıp homojen bir şekilde yayılır ve kalan makarnayı da kaba aktarıp üzerinde açıklık kalmayacak şekilde yayarak bastırılır. Rendelenmiş kaşar peyniri makarnanın her yerine gelecek şekilde serpiştirilir ve önceden ısıtılan 180°C fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Semizotu Salatası

Malzemeler:

Bir tutam Semizotu

3 Tane şeker Domates

3 Tane Ceviz

1 Yemek kaşığı Haşlanmış Mısır

1 Yemek kaşığı Zeytinyağ

1 Çay kaşığı Tuz

1/2 Limonun Suyu

Yapılış: Semizotu yıkanır. Yıkanan semizotunun yaprakları el ile koparılarak tabağa alınır. Saplarını da elle koparıp ekleyebilirsiniz. Domatesler ortadan ikiye bölünür ve semizotunun üzerine eklenir. 1 Yemek kaşığı mısır serpiştirilir. Cevizler bölünerek eklenir. En son tuz, zeytinyağ ve limon suyu eklenerek karıştırılır.

Limonlu Kek

Malzemeler:

4 adet yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 su bardağı krema

Yarım su bardağı limon suyu

Yarım su bardağı Ayçiçek yağı

100 gr eritilmiş tereyağı

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı vanilya özütü

1 adet limon kabuğu rendesi

3 su bardağı un

Yapılış: Başlamadan önce bütün malzemelerin oda sıcaklığına geldiğine emin olun ve fırınınızı 180°C' de ısıtmaya başlanır. Unu, kabartma tozunu ve tuzu elekten geçirerek bir kapta birleştirilir. Süt, yoğurt ve vanilya özütünü bir kasede birleştirip çatalla çırparak karıştırılır. Limon kabukları ve şekeri derin bir kapta karıştırılır.  Oda sıcaklığında yumuşak tereyağını da ilave edip mikser ile 2-3 dakika çırpılır. Ardından yumurta beyazlarını ilave edip krema kıvamına gelinceye kadar yüksek hızda çırpmaya devam edilir. Yumurtalı karışımın üzerine unlu karışımın 3'te 1'ni ekleyip çırpın, sonra sıvı karışımın yarısını ilave edip tekrar çırpın. Sıvı ve kuru karışımlar bitinceye kadar bu işlemi devam ettirilir. Tereyağı ile yağlanan kek kalıbına hamuru dökülür ve üst kısmı düzlenip fırına yerleştirilir. Tahta kürdan batırılıp piştiği kontrol edilir. Kalıbı tel ızgara üzerine alıp 5 dakika dinlendirilir. Daha sonra pandispanyayı tel üzerine çıkarıp soğumaya bırakılır. Hava almaması için streç filme sarılı bir şekilde buzdolabında 3-4 gün muhafaza edilir.