Ramazan 23. gün menüsü

Ramazan ayının 23. gününde yapılışı kolay, lezzetli mi lezzetli yemekler sofrada buluşuyor. İftarda, un çorbası, fırında tavuk budu, garnitürlü pilav ve kolay şöbiyet tatlısı damaklarınızı şenlendirecek...

Ramazan 23. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Başlangıç için; Un Çorbası

Malzemeler:

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

3 tepeleme yemek kaşığı un

5 su bardağı sıcak tavuk suyu

1/2 çay kaşığı tuz

1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Üzeri için:

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılış: Tereyağı ve zeytinyağını derin bir tencereye alıp kızdırılır. Azar azar un ekleyip kısık ateşte kavurmaya başlanır. Unu yakmadan kavurmaya ve hafif bir renk almasına dikkat edilir. Kavrulan una sıcak tavuk suyu azar azar ekleyip topaklanmaması için bir el çırpıcısı yardımıyla hızlıca karıştırılır.

Kaynamaya başlayan çorbaya tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle tatlandırılır. Baharatlar olursa bu aşamada eklenir. Küçük bir sos tenceresi ya da tavaya alınan tereyağı kısık ateşte eritilir. Kuru nane eklenip kokusu çıkana kadar karıştırılır.

Farklı Tarif Arayanlar İçin; Fırında Tavuk Butları

Malzemeler:

Pişirmek için:

3/4 çay bardağı su

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sebzeler için:

1 adet kırmızı kapya biber

1 adet soğan

Tavuk marinesi için:

3 adet tavuk budu (ikisi kalçalı)

1 adet rendelenmiş soğan

3 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı kimyon

1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılış: Marinasyonunu hazırlamak için 1 adet rendelenmiş soğan, 3 diş rendelenmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1'er çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber, kekik, kimyon ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ekleyip güzelce karıştırılır. Fırına verilecek kabı yağlanır ve üzerine bıçakla çizik atılan 3 adet tavuk budunu yerleştirilir. Hazırlanan tavuk marinasyonunu butların her yerine gelecek şekilde sürülür. 1'er adet soğan ve kırmızı kapya biberi de tavukların etrafına yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında dışı iyice kızarıp, içi yumuşacık olana dek pişirilir.

Garnitürlü Pilav

Malzemeler:

1 su bardağı baldo pirinç

1,5 su bardağı su

3 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı garnitür

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

3-4 damla limon

Yapılış: Ardından bir tel süzgecin üzerine aktarın ve berrak bir su çıkana kadar çok fazla karıştırmadan durulanır. Fazla suyu süzdürülür. Bu sırada garnitürler de kavanozdan çıkarılıp fazla suyundan arındırılır. Tereyağı pilav tenceresinin içerisine alınır, eridikten sonra üzerine yıkanmış, süzülmüş pirinçleri ilave ederek saydamlaşana kadar kavurulur. Üzerine su, tuz, limon suyu ilave edip karıştırılır. Kapağı kapatılır. Suyunu çekmeye yakın garnitürü ilave edilip kapağı kapatılır. Birkaç dakika garnitürlerle birlikte suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.

Kolay Şöbiyet

Malzemeler:

1 paket baklavalık yufka

Antep fıstığı 

200 gram tereyağı

Muhallebisi için malzemeler:

2 su bardağı süt

3 çorba kaşığı irmik

Şerbeti için malzemeler:

2 bardak su

2 bardak şeker

Birkaç damla limon suyu

Yapılış: Bir tencereye suyu ve şeker alınır. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca 5 dakika daha kaynamasına izin verilir ve limon suyu eklenir. Şerbeti soğumaya bırakılır.

Sütü ve irmiği derin bir tencereye alınır ve karıştırarak orta ateşte pişirilir. Kıvamı koyulaşınca ateşten alınır. Soğuması beklenir. Bir sahanda tereyağı eritilir. Baklavalık yufkayı bir tepsiye açılır ve fırça yardımıyla tereyağı her yerine sürülür. Bu işlemi 2 yufkada bir tekrarlanır ve en üstte kalan yufkaya tereyağ sürülmez. Yufkaları eşit bir şekilde kare kare kesilir. Her bir karenin içine hazırlanan muhallebiden koyulur ve üzerine antep fıstığı eklenir. Yufkalar üçgen şeklinde kapatılır ve en son kalan tereyağı da üstlerinde gezdirilir. 180 derecede önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Şöbiyet pişer pişmez üzerine soğutulan şerbeti dökülür ve çekmesi için 3 saat bekletilir.