Ramazan 22. gün menüsü

Ramazan ayının 22. gününde mis gibi kokusu ve enfes tadıyla kremalı domates çorbası, Maraş yöresinden sömelek köfte ve fincan tatlısı hem göze hem de damağa hitap ediyor...

Ramazan 22. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Kremalı Domates Çorbası

Malzemeler:

4 orta boy domates

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı salça

Yarım çay bardağı süt kreması

1 su bardağı süt

4 su bardağı su

Üzeri için;

Kaşar rendesi

Yapılış: Tereyağı eriterek unu kavurulur. Daha sonra salça ve rendelenen domatesler eklenip kavurmaya devam edilir. Sürekli karıştırarak krema, süt ve suyu da eklenir. İsteğe ve kıvama göre su veya süt miktarı arttırılır. Daha sonra tuzunu da ekleyerek kaynamaya bırakılır.

Sömelek Köfte

Malzemeler:

1,5 su bardağıince bulgur (çiğ köftelik)

1/2 çay bardağı irmik

300 gram yağsız kıyma

1 tatlı kaşığı pul biber

1,5 çay bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Sosu İçin:

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığıpul biber

Üzeri İçin:

1 su bardağı çırpılmış yoğurt

Yapılış: Geniş bir tepside çiğ köftelik bulgur ve 1,5 çay bardağı ılık suyu karıştırılır ve 5 dakika beklenip bulgurların şişmesini beklenir. İrmik, kıyma, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip tüm malzemeler birbirine iyice karışıp, macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Kıymalı harçtan serçe parmağı kalınlığında köfteler hazırlanır. Kaynayan suyun içerisinde köfteler yaklaşık 5-6 dakika kadar pişirilir.

Pişen köfteler kaynayan suyun içerisinden alınır. Geniş bir tavada tereyağ, sıvı yağ, pul biber, toz kırmızı biber ve kuru nane kızdırılır. Sömelek köfteleri kızdırılan yağın içerisine atılır ve bir iki kere çevirdikten sonra ocaktan alınır. Servis tabağına aktarılan köftelerin üzerine çırpılmış yoğurt ve tavada kalan tereyağından biraz gezdirilir.

Fincan Tatlısı

Malzemeler:

1 litre süt

2 kahve fincanı un

1 yemek kaşığı margarin

2,5 kahve fincanı toz şeker

1 paket vanilin

1 su bardağı hindistan cevizi rendesi

Üzeri için

6 adet çilek (arzuya göre muz)

Yapılış: Derin bir tencereye süt, un ve şekeri ekleyip çırpma teli yardımıyla karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Muhallebi koyu kıvam alıp göz göz  fokurdamaya başlayınca margarin ve vanilini eklenir ve tekrar karıştırılır. Pişen muhallebi ocaktan alınır. Orta boy kahve fincanına 2 parmak boşluk bırakacak şekilde, kepçe yardımıyla muhallebi dökülür. Fincandaki muhallebileri önce oda sıcaklığına getirdikten sonra buzdolabında en az 4 saat soğumaya bırakılır. Soğuyan muhallebiler fincandan yavaşça çıkarılır ve Hindistan cevizine bulanır. Hindistan cevizine bulanan muhallebiler servis tabağına alınır ve üzeri çilek ile süslenip servis edilir.