Ramazan 21. gün menüsü

Ramazan ayının 21. gününde 'Fellah Köftesi' sofraları süslüyor... Tavuklu şehriye çorbası, gavurdağı salatası ve tarak tatlısı sofranıza konuk oluyor...

Ramazan 21. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Tavuklu Şehriye Çorbası

Malzemeler:

1 tane haşlanmış tavuk göğsü

1 adet kuru soğan-domates

1 su bardağı tel şehriye

1 tatlı kaşığı domates salçası-biber salçası

Sıvı yağ

Karabiber, Pul biber, Nane, Tuz

Tavuk suyu, Sıcak su

Yapılış: Kuru soğanı yemeklik doğranıp sıvı yağda kavurulur. İçine küçük doğranmış domates katılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Domates ve biber salçası katıp kavurulur. Karabiber ve pul biber katıp karıştırılır. Tavuk suyu ve sıcak su, tuz ilave edip karıştırılır. Kaynayınca içine tel şehriye ve didiklenmiş tavuk eti katılır.

Fellah Köftesi

Malzemeler:

1 su bardağı ince bulgur

1 çay bardağı irmik

1 tane yumurta

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı nane-tuz-pulbiber

1 çay kaşığı karabiber

SOS İÇİN;

1 yemek kaşığı salça

Sıvı yağ

3 diş sarımsak

3 yemek kaşığı domates sos

Karabiber, Pulbiber, Tuz, Nane

İnce kıyılmış maydanoz

Yapılış: Bulgur ve irmiği bir kaba alıp 1, 5 su bardağı kaynamış suyu üzerine döküp üstü kapatılır. 20 dakika bekletilir. Yumurta salça ve baharatları ekleyip iyice yoğurulur. Elimizi sıvı yağa dokundurup şekil verme işlemi yapılır. Bir tepsiye yapışmasını engellemek için 1 yemek kaşığı kadar un ekleyip köfteleri üzerine koyulur. Kaynatılan suda köfteler haşlanır. 10 dakika kaynaması yeterli olacaktır.

Sos için tavaya sıvı yağ döküp rendelenmiş sarımsak alınır.  Biraz kavurup salça eklenir. Salçayla tekrar bir kaç dakika kavurulur. Domates sosu baharatları ve 1 çay bardağı su eklenir. 5 dakika kadar kaynayınca maydanoz ekleyip, altını kapatalım köfteler sosa bulayıp servis tabağına alınır.

Gavurdağı Salatası

Malzemeler:

4 adet domates

1 adet yeşil biber

1 adet kuru soğan

3-4 dal taze soğan

Bir kaç dal maydanoz

Bol miktarda iri kırılmış ceviz

Zeytinyağı

Nar ekşisi

Sumak

Tuz

Yapılış: Domatesler ve yeşil biber küçük küçük doğranır. Kuru soğan mümkün olduğunca küçük doğranarak biraz tuzla ovulur. Yeşil soğanlar ve maydanozlar da çok ince kıyılır. Bütün malzeme geniş bir kaba alınır, iri kırılmış cevizler, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir. Göz kararı yaklaşık 1 yemek kaşığı sumak da eklenir. Karıştırılarak servis tabağına alınır.

Tarak Tatlısı

Malzemeler:

1 çay bardağı irmik- pudra şekeri

1 çay bardağı yoğurt-sıvı yağ

1 çay bardağı Hindistan cevizi

125 gram tereyağ (3 yemek kaşığı)

2 adet yumurta (1 sarı yüzüne)

1 kabartma tozu

1 paket vanilya veya

1 limon kabuğu rendesi

1 tatlı kaşığı sirke

Yeterince un

İçi için:

1 su bardağı ceviz

Üzeri için:

1 yumurta sarısı

1 yemek sıvı yağ

Badem veya fındık

Şerbeti için:

4 su bardağı şeker

4, 5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılış: Öncelikle şerbet malzemelerini hazırlanır. Kaynamaya başlayınca 15 dakika kaynatılır. İnmeye yakın limon suyu ilave edilip soğumaya bırakılır. Hamur malzemelerinin önce sıvıları sonra katıları katılıp yumuşak bir hamur elde edilir. 30 adet eşit bezeye bölünür. Her birini alıp silindir şekli verilir, kullanılmamış yeni tarağın üzerine yayılır. Ortasına uzunlamasına ceviz koyulur. İki kenarı kaldırılıp yukarıda birleştirip kapatılır. İki ucu birleştirilip damla şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı ve yağı çırpıp sürülür. Ortalarına fındık veya badem koyulur. 180 derecede kızarana dek pişirilir.