Ramazan 2. gün menüsü

Ramazan ayının 2. günü iftar menüsünde lezzetine doyum olmayan mercimek çorbası, seçkin lezzete sahip Ali Nazik Kebabı ve kaşık helvası yer alıyor...

Ramazan 2. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kırmızı Mercimek Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet kuru soğan, 1 adet havuç

Yarım yemek kaşığı biber ve domates salçası

Tuz, 1 çay kaşığı karabiber

1 litre su

2 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için:

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber- kuru toz nane

Yapılış:

Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilirken salça eklenir. Kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir. Üzerine 1 litre su eklenerek karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. El blenderından geçirilir. Karabiber, tuz eklenir. Kırmızı toz biber ve nane eklenerek servis edilir.

Seçkin Damak Tadı “Ali Nazik”

Malzemeler:

1 diş sarımsak

250 gram kuşbaşı et

50 gram tereyağı

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı toz kırmızıbiber

1 çay kaşığı tuz

Patlıcanlı Yoğurt İçin:

3 adet közlenmiş patlıcan

1 çay kaşığı tuz

1 kase sarımsaklı yoğurt

Yapılış: Patlıcanlar bıçakla minik delikler açılarak fırında ya da ocak üzerinde közlenir. Kabuklarının daha kolay soyabilmesi sıcakken bir kabın içine alınır ve kabın kapağını kapatılır. Bu şekilde 5-10 bırakılır. Bu sayede daha kolay soyulur. Etler, kısık ateşte suyu salınana kadar ağır ağır pişirilir ve yumuşak olmasını sağlanır. Yoğurdun üzerine etler çok sıcak aktarılmaya özen gösterilir.

Kebap için: Tereyağını derin bir tavanın içine alınır. Sarımsak ilave ederek hafifçe          sotelenir.

  Ardından kuşbaşı doğranmış etler eklenerek karıştırılır. Kapağı kapatılıp 6-7 dakika kısık     ateşte suyunu salıp pişene kadar beklenir. Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz       ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alınır. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasının üzerinde       keskin bir bıçak yardımıyla dövülür. Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz atılır. İyice           ezildiklerinde sarımsaklı yoğurt ile bir kasenin içinde birleştirilir ve güzelce karıştırılır.             Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanlı karışımı alınarak ortası çukurlaştırılır.                  Hazırlanan etler üzerine yerleştirilir. Sosunu ilave ederek servis edilir.

Kaşık Helva

Malzemeler:

150 gram tereyağı

 1/2 çay bardağı sıvı yağ

2,5 su bardağı un,

Şerbeti için:

2 su bardağı sıcak su

3/4 su bardağı toz şeker

Yapılış: Sıcak su, pekmez ve şekeri bir kabın içerisinde iyice karıştırılır. Şekerin içerisinde iyice erimesi sağlanır. Bir köşeye alınır. Tereyağını ve sıvı yağı yanmaz bir tavanın içerisine alınır. Tereyağı eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır. Yağ eriyince içerisine un ilave ederek kavurmaya başlanır, topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırılarak kısık ateşte kavurulur. İyice kavurulup kahverengi bir renk almaya başladığında şekerli su karışımını üzerine ilave edin. Kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirilir. Pişince ocaktan alınır ve karıştırılır. Bir kaşık hafifçe ıslatılır. Hazırlanan helvadan bir kaşık alınarak ve kaşık ters çevrilerek tabağa helvayı aktarılır.